Wiekenkruis officieel in gebruik genomen
Uitgegeven op 16-08-2019 om 21:21  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Het nieuwe wiekenkruis van molen De Onderneming is officieel in gebruik genomen. Dit gebeurde door 'het lichten van de vang' door wethouder Theo Meskers en de heer Willem-Jan Fijnheer, als particuliere gulle gever. Door het lichten van de vang werd de rem van de molen bediend en kwam het wiekenkruis in beweging. Dit gebeurde in het bijzijn van genodigden, leden, vrijwilligers, molenaars en bestuursleden van de vereniging 'De Wieringer Molens'.

Hiermee is een periode van groot onderhoud voor molen De Onderneming afgesloten. In het afgelopen voorjaar is niet alleen het wiekenkruis vervangen, maar ook de lange balken aan de zijkant van de molen. Deze waren door houtrot ernstig aangetast. Daarnaast is ook houtrot in twee balken van de kap aangepakt en een belangrijk onderdeel van het kruisysteem (om de wieken op de wind te zetten) vervangen. Tot slot heeft de molen een grote schilderbeurt ondergaan. De molen moet er de komende jaren dus weer goed tegen kunnen.


Samen met molenaar Ton Maas wordt de vang van de molen gelicht door wethouder Theo Meskers en Willem-Jan Fijnheer. Hierdoor kwam het wiekenkruis weer in beweging.

De vervanging van het wiekenkruis is mogelijk gemaakt door bijdragen van het Molenfonds, de BankGiro Loterij, het Prins Bernard Cultuurfonds en de Provincie Noord-Holland. Daarnaast is van totaal 38 bedrijven in Wieringen, Anna Paulowna en Breezand donaties ontvangen. Ook de lokale serviceclubs zoals de Lions, Rotary en de Soroptimisten droegen hun steentje bij. De bevolking van Wieringen heeft eveneens op ruimhartige wijze een bijdrage geleverd aan het wiekenkruis. Tijdens de huis-aan-huis actie in februari 2018 werd een behoorlijk bedrag ingezameld. Al deze bijdragen maakten het mogelijk om het wiekenkruis te vervangen, zonder de financiële reserves van de vereniging aan te hoeven spreken. Deze reserves zullen in de toekomst zeker nog nodig zijn voor het onderhoud van beide Wieringer Molens. De vereniging wil iedereen bedanken voor hun bijdragen, groot of klein.


In haar toespraak bedankt voorzitter Marjolijn Voet van de vereniging 'De Wieringer Molens' iedereen die heeft bijgedragen aan de vervanging van het wiekenkruis
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 VVTi Linea Terra inclusief afleverkosten
€ 5.695,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haukes - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...