Hollands Kroon loopt voorop met zonne- én windenergie
Uitgegeven op 13-07-2019 om 20:11  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De gemeente Hollands Kroon is één van de voorlopers in Nederland als het gaat om het opwekken van duurzame stroom. Dat blijkt uit een rondgang van Energievergelijk. Het kennisplatform maakte hiervoor gebruik van cijfers uit de klimaatmonitor databank.

Zonne-energie
In de gemeente Hollands Kroon werd in 2018 per inwoner 576,1 kWh aan zonnestroom opgewekt. Dat is 181 kWh meer dan in 2017. Een groei van 46 procent werd genoteerd.
De gemeente doet het veel beter dan de provincie Noord-Holland (gemiddeld 124 kWh per inwoner) en de rest van Nederland (gemiddeld 186 kWh in 2018).
In heel Hollands Kroon heeft 13,2 procent van alle woningen één of meerdere zonnepanelen op het dak liggen. In de rest van Noord-Holland is dat gemiddeld 6,8 procent.

Terugleververgoeding
Wie zonnepanelen op het dak heeft en netto stroom teruglevert aan het net, krijgt daarvoor een terugleververgoeding van de energieleverancier. Deze vergoeding kan echter sterk verschillen, afhankelijk van het gekozen energiebedrijf.
Het loont daarom om gebruik te maken van een energievergelijker. Die rekent op de cent nauwkeurig uit bij welke energieleverancier de consument het goedkoopste uit is in combinatie met zonnepanelen.

Windenergie
Dan windenergie in de gemeente Hollands Kroon: op dit gebied zijn de prestaties weliswaar nog beter. Er is een heuse overvloed aan opgewekte windenergie. In 2018 werd gemiddeld 6.452 kWh per inwoner aan windstroom opgewekt. Ter vergelijking: de meeste huishoudens verbruiken gemiddeld 3.500 kWh per jaar.
In heel de provincie Noord-Holland zijn de gemiddelden een stuk lager. De productie ligt op slechts 124 kWh per inwoner in 2018.

Grootste windpark van Nederland
Energieleverancier Vattenfall (voorheen Nuon) is in mei begonnen met het grootste land-windpark van heel Nederland. De molens zijn twee keer zo groot en leveren vier tot vijf keer zoveel rendement op.
Het park wordt gebouwd in de Wieringermeer. Het project bevindt zich nu in fase 3 van de 4.
(advertentie)
Slagerij Ottens
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo 1.0 VVTi Comfort inclusief afleverkosten
€ 6.250,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Foto Piet - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...