Ä5.5 MILJOEN VOOR IMPULS WIERINGER ECONOMIE
Uitgegeven op 28-08-2002 om 15:02  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringen - De Europese Gemeenschap (EG) stelt 5,5 miljoen euro beschikbaar om de lokale economie op Wieringen een krachtige impuls te geven. Met dat geld moeten nieuwe initiatieven van ondernemers op het voormalige eiland worden gestimuleerd.
Ook kunnen de miljoenen worden aangewend om meer samenhang aan te brengen in het bestaande aanbod van bijvoorbeeld toeristische activiteiten.
De EG pompt al enige jaren geld in versterking van plattelandseconomieŽn. Daar hebben agrarische ondernemers in de Beemster al de vruchten van kunnen plukken. Ongeveer vijftig Wieringer ondernemers hebben zich in De Harmonie in Hippolytushoef op de hoogte laten stellen van de kansen die het project Ondernemerschap Nieuwe Stijl (ONS) biedt.

Uitgangspunt van het project is dat de feitelijke initiatieven van de ondernemers zelf komen. Kernwoorden zijn onder meer duurzaamheid, samenwerking en kleinschaligheid. Ook moeten de nieuwe producten passen bij de identiteit van Wieringen en zich op den duur zelf bedruipen. In principe kunnen alle sectoren hun voordeel doen met het programma. Toch wordt op Wieringen in eerste instantie gedacht aan toeristische activiteiten. Maar ook het agrarisch bedrijfsleven kan, zo leert de ervaring van het project Beemster Lusthof, op vele en vaak onverwachte manieren profiteren. Zo verkopen 23 agrariŽrs momenteel hun producten aan huis en leveren ze ook rechtstreeks aan horeca en groothandel. Kunstenaars benutten boerenerven en weilanden voor exposities en workshops. Er zijn zorgboerderijen waar verstandelijk gehandicapten, maar ook mensen die tijdelijk geestelijk in de knel zetten, op zinvolle wijze bezig kunnen zijn.
Voor Wieringen is een periode van vijf jaar uitgetrokken om plaatselijke initiatieven op te pakken, uit te werken en ook daadwerkelijk aan het publiek te verkopen. Zoals gezegd is daarvoor tot en met 2006 5,5 miljoen EG-subsidie beschikbaar. Projecten worden tot ten hoogste een derde van de kosten gesteund, het restant moeten de deelnemers zelf of uit andere bronnen op tafel leggen. Per project is tenminste 4500 en maximaal 113.000 euro aan subsidie voorhanden.

Burgemeester J. Baas herinnerde tijdens de bijeenkomst aan de succesvolle initiatieven die dankzij steun van elders de afgelopen jaren al tot stand zijn gekomen, zoals de vernieuwing van de haven van Den Oever en de aanleg van fiets- en wandelroutes. Van recenter datum zijn de trips die een aantal wadvissers organiseert en de ambitieuze plannen voor het Wieringerrandmeer en het Vikingeninfocentrum in Den Oever. ,,We moeten nu de volgende stap zetten'', spoorde Baas zijn gehoor aan. Hij pleitte voor een regionaal toeristisch bureau, dat het bestaande aanbod en de toekomstige uitbreidingen op dit terrein bundelt en nieuwe arrangementen op Wieringen en omgeving aan de man brengt.
Na afloop meldde zich al spontaan een aantal ondernemers aan, die binnen enkele weken gaan praten over uitwerking van ideeŽn om de economie van Wieringen een oppepper te geven.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hippocampus - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...