Molen De Hoop een sieraad voor Den Oever
Uitgegeven op 22-04-2019 om 21:45  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Tuinclub De Korenaar bezocht vorige week de molen De Hoop in Den Oever. De molen ontving de tuinclub van Vrouwen van Nu Wieringen met draaiende wieken en molenaar Rien Eykelenboom had de koffie al klaar staan.

De Hoop is een vermoedelijk in de tweede helft van de 17e eeuw als korenmolen gebouwde achtkante bovenkruier. Vroeger stond bij geheel vrij op de wind, even ten westen van de dorpskom. Sinds de jaren twintig is de molen door lage bebouwing omgeven geraakt.
Na het welkom volgde een rondleiding door Rien Eykelenboom en molenaar in opleiding Koen. De kennis van de molenaars over de molen en het ambacht is groot waardoor de rondleiding zeer leerzaam was. De korenmolen is één van de kleinste van Nederland en wordt bestierd door de molenaars en circa 15 vrijwilligers. Het is niet alleen de molen laten draaien maar alles moet ook worden onderhouden, zo heeft ieder zijn eigen kwaliteit en taak.Na de rondleiding was het de beurt aan de deelnemers om roomboterkoekjes te bakken. Alles onder leiding van Koos, die bakker is geweest in het Makado centrum in Schagen en weet hoe je de heerlijkste koekjes moet bakken. Alles ging onder het genot van een kopje koffie en de vrouwen lieten de koekjes lekker smaken. Ieder kreeg bij het afscheid nog een zakje koekjes mee naar huis, het was een leuke en leerzame middag.

Naast de vele openstellingen met rondleiding, wordt er graanmeel gemalen voor particulieren en voor bakkerij Dunselman, zo'n honderd kilo per maand. Tweemaal per week is de molen voor publiek geopend. De zeilen op de wieken worden getaand bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont, tijdens de Taandagen. De wieken van de molen kunnen in verschillende standen staan, onder andere in Rouw en Trouw en bij geboorten. Er wordt gemalen tussen windkracht drie tot en met zeven kilometer per uur. Het is dus van groot belang dat je als molenaar ook veel weet van het weer.

Meer informatie of contact? vrouwenvannu.wieringen@gmail.com of bezoek de website www.vrouwenvannu.nl/wieringen.
(advertentie)
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Bouw Schutsluizen 1930 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...