Weg met het taboe rondom dementie
Uitgegeven op 21-04-2019 om 21:08  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - Wat is ervoor nodig om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen in de maatschappij? Dat was de vraag die woensdag 10 april centraal stond tijdens een bijeenkomst over een dementievriendelijk Hollands Kroon. Via de deelnemers is veel nuttige input opgehaald. Denk aan trainingen om signalen van dementie te herkennen en visuele bewegwijzering in winkels.

Steeds meer mensen in het vergrijzende Hollands Kroon lijden aan de ziekte dementie. Zij blijven ook met deze ziekte nog lang thuis wonen. In de toekomst komen we mensen met dementie tegen bij clubs, verenigingen en de supermarkt. Wat is ervoor nodig om mensen met dementie zo lang mogelijk mee te laten doen in de maatschappij? Dat is de vraag die centraal staat. Alles met als doel om van Hollands Kroon een dementievriendelijke gemeente.

In kleine groepjes werden de doelstellingen besproken. De doelstelling 'Weg met het taboe' riep bij de aanwezigen onder meer op dat er moet meer openheid moet zijn over dementie. Er zouden trainingen moeten zijn voor ondernemers en ambtenaren, die een loketfunctie hebben, om signalen van dementie te herkennen en daar vervolgens adequaat mee om te gaan. Als er leden van een vereniging lijden aan de ziekte van dementie, bespreek dit dan openlijk in bijvoorbeeld een jaarvergadering, zodat iedereen leert ermee om te gaan.

Mensen met dementie tellen mee
De doelstelling 'mensen met dementie tellen mee' leverde creatieve ideeën op. Zorg voor een visuele bewegwijzering in winkels, waardoor mensen beter de weg kunnen vinden. Pas materiaal, dat bijvoorbeeld in hobbyclubs gebruikt wordt, aan en laat de lokale omroep RTV Noordkop een muziekprogramma maken met herkenbare, 'oude' liedjes. De groepjes, die zich met de doelstelling 'veilig wonen', hadden beziggehouden, opperden onder andere om tijdig huizen ouderen-proof te maken en hulpmiddelen beschikbaar te stellen die veilig wonen verbeteren.

Alle ideeën worden verzameld door het 'netwerk dementievriendelijke Noord-Holland Noord', die er mee aan de slag gaat.

Wethouder Mary van Gent sloot de avond tevreden af: "Gezien de grote opkomst van deze informatie- en uitwisselingsbijeenkomst moet het vervolg vast ook goed gaan. Een woord van dank aan deelnemers en diegenen die de bijeenkomst hebben voorbereid. Het is een mooi punt om vanaf hier samen aan de slag te gaan om van de gemeente Hollands Kroon een dementievriendelijke gemeente te maken."
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Toyota Yaris 1.5 Hybrid Aspiration
€ 13.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Maxico - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...