Exposities en musea
Uitgegeven op 15-04-2019 om 16:53  |  link  |  bewaar  |  print



dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.



Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.



dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Carina van der Spek exposeert de komende maand haar schilderijen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

Carina is geboren in Den Haag en groeide op in Eindhoven. Met tekenlessen op school had ze in vrije expressie een duidelijk landelijk beeld neergezet. Met verdunde plakkaat verf zette ze het beeld zacht en sfeervol neer. Haar werk werd geselecteerd voor een kunstproject en haar schilderij werd tentoongesteld.
In de studietijd verhuisde Carina naar Amsterdam, waar ze naast haar werk en studie op de Vrije Kunst Acedemie lessen kreeg met verschillende materialen, zoals krijt, inkt, houtskool en aquarelleren.
Op de vrije zaterdagen ging ze naar Artis om dieren te tekenen. Met korte en strakke lijnen werden de bewegingen in beeld vast gelegd.
In 1977 verhuisde Carina naar Almere, waar ze samen met andere kunst enthousiastelingen Vrije Schildersclub Almere heeft opgericht. De groep trok het polderland in om te werken.
Bij slecht weer schilderden ze stillevens of personages in de ruimte Doe Mere.
In 1996 kwam ze weer terug in Brabant. In Veghel kreeg ze les in atelier 'De Schets' o.l.v Geert v/d Vorstenbosch en Jolanda van Doorn.
Daar maakte ze groter werk, abstracten. Met name personages werden uit verbeelding neergezet. In Frankrijk schilderde ze mooie natuurbeelden. Haar werken zijn voornamelijk met acrielverf gemaakt.



Al tien jaar organiseert galerie van Ewijcksluis iedere maand wisselende exposities van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen in het eetcafé.
De nieuwe expositie begint steeds op de tweede zondag van de maand vanaf 15:00 uur en wordt geopend door de exposant zelf. Aansluitend is er een gezellig samenzijn met hapjes, drankjes en gelegenheid om de kunstwerken te bekijken en te bespreken. En na de Kunst komt de excellente Kippensoep, die rond half zes wordt geserveerd met stokbroodjes en kruidenboter.

De expositie is na de opening op 14 april tot 12 mei dagelijks geopend. De toegang is vrij.



woensdag t/m zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Kleedgedrag vanaf 1820

STROE - Ook dit jaar heeft het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont voor de wisseltentoonstelling een greep in het museumdepot gedaan. Deze keer het kledingdepot. Te zien zijn bijzondere kledingstukken uit 1800, waaronder diverse onderkleding en accessoires. Ook treft u een aantal ludieke items die nog nooit in het eilandmuseum tentoon zijn gesteld.



Tegelijkertijd start de reizende nautisch erfgoedtentoonstelling Boten bij de vis.
In deze tentoonstelling maak je kennis met Zuider- en Noordzeevissers, hun schepen en de werven waar zij werden gebouwd. Lees meer op Zuiderzeecollectie.nl
Het Wieringer Eilandmuseum heeft gedurende deze expositie een aantal vitrines ingericht waar speciaal aandacht wordt besteed aan de Alikruikvisserij, een visserij die tot de aanleg van de afsluitdijk door Wieringer vissers werd beoefend.

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is op woensdag t/m zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Entree € 5,00 pp inclusief kopje koffie/thee, limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.



dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.



Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn van 1 april tot 1 oktober dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.



dagelijks

Schilderijenexpositie Nelie Tjallingii

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Nelie Tjallingii.

Nelie Tjallingii werkt met olieverf en pigmenten, ze wordt geïnspireerd door de natuur. Het lichtspel wat elke dag verandert, maar ook het licht wat in het dagelijks leven op kleine dingen schijnt, boeit haar. Ook gedichten kunnen een inspiratie zijn.



In het dagelijks leven is Nelie Tjallingii kunstzinnig therapeute en werkzaam bij een zorginstelling. Tevens heeft ze een eigen praktijk en geeft ze regelmatig schilderworkshops met pigmenten en schrijfworkshops. In eigen beheer gaf ze vier poëziebundels uit. Die zijn verkrijgbaar bij de Bergensche Boekhandel en in de winkel van het Buitencentrum. Voor info: Nelietjallingii@gmail.com.

De expositie is in april en mei dagelijks te zien Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.



woensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.



Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is op woensdag t/m zondag open van 10:00-17:00 uur (soms ook op dinsdag).
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nl



dagelijks

Poëzie in de Poldertuin

ANNA PAULOWNA - De Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna heeft ook dit jaar een gedichtenroute aangelegd in de Poldertuin aan de Molenvaart te Anna Paulowna. Het thema luidt 'Polder-Bloemen-Kunst'.

De route door de Poldertuin bestaat uit een selectie van ruim 20 gedichten. De gekozen gedichten staan met naamsvermelding, in plexiglas geplaatst, langs de wandelpaden tussen de bloemenpracht.
De gedichten blijven staan tot eind juli.



dagelijks, behalve maandag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.



De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 6,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.



woensdag, zaterdag en zondag

Rundveemuseum



AARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting.



Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.

Het adres is Schoolstraat 43 in Aartswoud. Het museum is van 22 april tot 15 september op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00-16:30 uur.
De entree bedraagt € 3,50, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Dit is inclusief een kopje koffie of een glaasje fris.



zaterdag en zondag

Glas-in-loodkunst

HIPPOLYTUSHOEF - Gedurende de veertigdagentijd exposeert Marije Wolfswinkel met glasraamkunst in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein. Voor de protestantse kerkgemeenschap is dit een periode van bezinning; tijd voor zelfonderzoek en stilte. Christelijke kerkgenootschappen ondersteunen hun gedachtegoed bovendien al sedert de Middeleeuwen met ramen en raamkunst. Kerkgebouwen hebben daar vaak roem mee verworven. Zo heeft bijvoorbeeld de monumentale Grote of Sint-Janskerk in Gouda 72 gebrandschilderde ramen van diverse afmetingen en is alleen al daardoor publiekstrekker.

Exposeren van mobiele glas-in-loodkunst is geen sinecure. Gewicht en kwetsbaarheid spelen een rol. Niettemin kon Marije Wolfswinkel een beperkt aantal van zulke werken een plaats geven in de Hippolytuskerk. Zij werkt - niet ver van Wieringen - vanuit haar atelier 'Lichtraamtechniek' in Oudkarspel.
Al van jongs af aan geobsedeerd door kunst en na een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam zag Marije uiteindelijk in Barcelona het ware licht: haar roeping. Na een opleiding aan de School van Glaskunsten in die Spaanse stad betrad zij de leerweg tot professioneel glazenier. In Nederland kreeg zij ook de kans om ervaring op te doen met uitdagende en eervolle opdrachten. Voor gebouwen, woningen, kerken etc. Daarmee absoluut meesterschap bereikend. Prachtige voorbeelden zijn te bewonderen in de Oosterkerk in Hoorn of de Allemanskerk in Oudkarspel.

De expositie loopt van 2 maart tot en met 22 april; tweede paasdag. Open op zaterdagen en zondagen van 13:30 uur tot 17:00 uur. Uitgezonderd de weekends van 9 en 10 en van 23 en 24 maart.



dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!



Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 7,00, kinderen € 4,50.



dinsdag t/m zondag

Vlaamse Expressionisten

BERGEN - Museum Kranenburgh presenteert een omvangrijke tentoonstelling van Vlaamse expressionisten. De tentoonstelling is een internationale samenwerking van Mudel (Museum van Deinze en de Leienstreek) in België, een buitenlandse privécollectie en Museum Kranenburgh.

Meer dan zestig werken zijn bijeengebracht rondom topstukken van de drie voormannen van het Vlaams expressionisme, Gustave De Smet (1877-1943), Constant Permeke (1886-1952) en Frits Van den Berghe (1883-1939). Vanaf de Jaren 1920 ontwikkelen zij een eigen vorm van het expressionisme dat gekenmerkt wordt door een krachtig en aards realisme. Hun plompe en ploeterende boeren en vissers zijn odes aan de verbondenheid van mens en natuur, met dynamisch penseel neergezet in typisch-donkere 'Vlaamse bruinen'. Dit Vlaamse expressionisme slaat aan en verwerft in korte tijd een eigen plek te midden van alle vernieuwende kunststromingen die de vroege 20e eeuw zo'n belangrijk moment in de kunstgeschiedenis maken.

Een nieuwe taal
Klaar met de esthetiek en vrijblijvendheid van het impressionisme wakkeren kunstenaarsbewegingen als Die Brücke, Der Blaue Reiter en de Futuristen aan het begin van de 20e eeuw internationaal het vuur aan om de nieuwe taal van het expressionisme te omarmen. Hierin winnen uitdrukkingskracht, kleur en grove penseel het van natuurgetrouwheid, zuiver perspectief en compositorische wetmatigheden.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vlucht een aantal Belgische kunstenaars naar onder meer Nederland, waar ze vallen voor de 'wilde' kunst van hun in expressionistische stijl werkende vakbroeders. Zo ook Gustave de Smet, die hier tot 1922 zal blijven (Foto De herberg, 1925. Olieverf op doek. Collectie The Phoebus Foundation). "Ik arbeidde door met de wens mij stap voor stap te ontdoen van alle clichés en van alle goedkope kunstgrepen. Voortaan wil ik mij inspannen het innerlijke leven te vertolken, met de grootst mogelijke eenvoud, expressief door de vorm en door de kleur", schrijft hij.

In Nederland vormen schilders als Jan Sluijters (1881-1957) en Leo Gestel (1881-1941) een dynamische voorhoede. Een groep avant-garde kunstenaars, waaronder Gestel, vestigt zich in het dorp Bergen en ontwikkelt hier een heel eigen toets en thematiek: de Bergense School. Ook het expressionisme van de Bergense School wordt in Vlaamse Expressionisten verbonden met alle vernieuwende tendensen in de internationale kunstwereld aan het begin van de 20e eeuw.

Marc groet 's morgens de dingen
In de tentoonstelling bevindt zich een bijzonder portret dat Floris Jespers (1889-1965) maakte van zijn zoon Marc (Foto, Olieverf op doek, 1928, Collectie The Phoebus Foundation). Marc is vooral bekend uit het beroemde gedicht Marc groet 's-morgens de dingen (1922) van Paul van Ostaijen (1896-1928). Van Ostaijen bracht in 1918 met zijn essay Ekspressionisme in Vlaanderen als eerste de groep Vlaamse expressionisten kritisch in kaart.

De tentoonstelling 'De Vlaamse Expressionisten' is tot 10 juni te zien in de nieuwbouwvleugel van Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De entree is € 10,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis).

Kijk voor andere exposities in Museum Kranenburgh op www.kranenburgh.nl.



woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).



dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.



Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.



dagelijks, behalve op maandag



MEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.



Tentoonstelling 'Stoom Vaart'

De tentoonstelling 'Stoom Vaart' met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom is in het museum te bezichtigen.

Als zestienjarige jongen maakte Fred Boom al zijn eerste zeereis als lichtmatroos. Hij was van jongs-af-aan gefascineerd door de zee. Na zijn opleiding aan de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen te Amsterdam kwam hij in 1959 in dienst bij de KNSM en voer zowel op vracht- als passagiersschepen. Na 11 jaar varen verwisselde hij het zeemansleven voor een walbaan en richtte zich op zijn passie het schilderen van scheepsportretten en zee-en havengezichten.


Schilderij van Fred Boom

Arnold de Lange laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Hij schildert voornamelijk landschappen en dorpsgezichten van het Noordhollandse land. Door zijn interesse in maritieme geschiedenis schildert hij ook veel scheepsportretten van klassieke schepen uit vroeger eeuwen. Het werk van beide schilders wordt regelmatig gebruikt ter illustratie van boeken en tijdschriften.


Schilderij van Arnold de Lange

De tentoonstelling is van 26 april tot en met 31 augustus te zien.
De tentoongestelde schilderijen zijn ook te koop, waarbij 20% van de verkoopopbrengst ten goede komt aan het museummasterplan.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.



zaterdag en zondag

GrafiekManifestatie

OOSTERLAND - Dat grafiek, een bijzondere en autonome kunstvorm, springlevend is kunt u ervaren tijdens de eerste editie van de Grafiekmanifestatie in de Michaëlskerk. Tien hedendaagse grafische kunstenaars presenteren hier hun prentkunst. Er is werk te bezichtingen van Elsbeth Colchius, Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy, Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Jose van Tubbergen, Eric van der Wal en Krin Rinsema.

De meeste van de deelnemende beeldend kunstenaars wonen in de kop van Noord Holland en behoren tot de grafiekgroep Bergen. Deze grafiekgroep is een rechtstreekse voortzetting van Grafisch Genootschap Drukkerstroost, opgericht in 1976. Met vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland en de uitgave van vele kunstmappen heeft dit genootschap zich een zekere naam verworven. De kunstenaars hebben geen directe stijlverwantschap. Wel hebben zij allen het vakmanschap hoog in het vaandel, drukken zij zelf hun prenten en laten zich door elkaar inspireren.

Gea Karhof - Met behulp van de oude etstechniek creert Gea Karhof een wereld waarin op één prent vele culturen en tijden elkaar ontmoeten. Ze reist veel en verzamelt verhalen en voorwerpen. Fantasie, mythologie en werkelijkheid vermengen zich in haar met de hand ingekleurde prenten. Het reliëf ontstaat door blinddruk en de glans door het opgelegde bladgoud. Zij maakt weliswaar gebruik van een oude techniek, maar haar onderwerpen zijn heel erg van deze tijd.


Een werk van Gea Karhof

Elsbeth Cochius (1951) maakt linosnedes waarbij ze wordt geïnspireerd door de plantenwereld. Ze maakt ook andere natuurvormen: structuren in het landschap, in bladeren, veren en stenen. Wuivende rietpluimen, uitbundig bloeiende toortsen of vogels in hun vlucht leveren composities op, die in hun harmonische samenhang bewondering afdwingen. Cochius gebruikt weinig kleur en voelt zich door het linoleum vooral uitgedaagd tot een vloeiende, gedetailleerde lijntechniek. Ze exposeerde eerder o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in het Palthehuis in Oldezaal en meerdere keren in het Singer museum in Laren. Ook waren er exposities in Taiwan en Berlijn.

Hans Kleinsman zijn werk is gebaseerd op licht en kleur, ritme, wiskundige oplossingen, berekeningen en reeksen.
Zijn werk heeft geen emotie vooraf, het is geen weergave van iets of iemand in de omgeving maar staat op zichzelf. De emotionele waarde ontstaat al dan niet achteraf bij de toeschouwer.

Madeleine Leddy haar werk is gebasseerd op echo's uit haar on(der)bewuste die ze probeer te vangen in vormen (voor zover ze zich vangen láten...) Haar werk is in het bezit van diverse musea, galeries, kunstuitlenen en (privé) collecties. In Engeland (National Print Exhibition, London) won zij de Julian Trevelyan Award. In Ierland won zij de Irish Printer Magazine Prize.

Piet Lont is geboren als zoon van een visserman. Hij studeerde af aan de Rijksacademie in Amsterdam en de Academie voor Schoone Kunsten te Antwerpen. Piet maakt o.a. olieverfschilderijen, pastels, glas in lood ramen en houtsneden. Daarnaast heeft hij een kleine boekdrukkerij voor het drukken van bibliofiele boeken. In zijn werk komt onder andere zijn liefde voor de zee, voor de stad en voor de mensen naar voren.

Nan Mulder is opgeleid in grafiek en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, de Kunstacademie in Kraków (Polen) In haar grafiek is zij gespecialiseerd in de mezzotint. Zij wordt als één van de internationale experts in deze techniek beschouwd en werd in 2015 uitgenodigd om lid te zijn van de jury die de prijzen uitreikte op het 3e International Mezzotint Festival in Ekaterinburg in Rusland. In 2017 werd zij op hetzelfde festival bekroond tot Internationale Mezzotint Ambassadeur. De beelden en indrukken van de vele reizen die zij maakt laten sporen achter in haar werk. Zij zoekt naar manieren om een verborgen verhaal te vertellen, en hoewel het resultaat figuratief is, is het eerder een verwijzing naar, dan uitleg van dat verhaal.

Jadranka Njegovan woont en werkt in Den Haag en studeerde er aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Haar inspiratie vind ze in de natuur, in eenvoudige dingen om haar heen, grensgebied tussen abstract en figuratief, en in teksten en poëzie. Ze maak gebruik van verschillende technieken, maar lithografie is haar favoriete. Grafiek en lithografie gebruikt ze als kunstvorm en niet als reproductiemiddel. Wat meteen opvalt in haar werk is de zorgvuldigheid waarmee het is gemaakt. Alles is perfect uitgevoerd, meestal in smetteloos wit en diepzwart. Soms zijn er grijze overgangen, maar die zijn dan heel precies en geleidelijk. Meestal laat ze in haar tekeningen, prenten en installaties series van vormen zien, getoond in rijen, simpele composities, vaak in een raster. Elk element lijkt op de andere elementen maar blijft ook individueel. Werk van Jadranka is o.a. opgenomen in de collecties van ZM Koning Willem Alexander, HKH Prinses Beatrix, Krakow International Print Triennial Collection, Krakow, Polen, Museo do gravura, Alijó, Portugal, National Museum of Fine Arts, Taiwan en diverse particuliere collecties.

Jose van Tubbergen werkt in Amsterdam en Berlijn. Als beeldend kunstenaar haalt ze haar inspiratie uit dingen en afbeeldingen die mensen in het verleden hebben achtergelaten. Ze zet ze in deze tijd en geeft het een nieuw leven. Dat is het uitgangspunt van José van Tubergen.

Eric van der Wal maakt hout- en linoleumsneden, alsmede boekobjecten. De onderwerpen van zijn grafiek komen voornamelijk uit het Noordhollandse landschap. De vlotbruggen over het Noordhollands Kanaal, de havengebieden van IJmuiden, Den Oever en Amsterdam. Het zijn vooral de details die hem boeien: de grafiek die hieruit ontstaat, bijna ontdaan van de oorspronkelijke omgeving, zijn als een soort schrifttekens te beschouwen. Zijn gehele oeuvre van de boekobjecten is in het bezit van het Museum Meermanno-Westreenianum te Den Haag, dat hieruit regelmatig werken tentoonstelt. Sinds de oprichting is van der Wal lid van het Grafisch Genootschap Drukkerstroost, (later Grafiekgroep Bergen). Hij nam deel aan vele groepstentoonstellingen van dit genootschap o.a in Sopot (PL), Dordmund (BRD), Holstebro (DK) en verder op vele plaatsen in Nederland.

Tijdens deze eerste GrafiekManifestatie wordt ook werk van Krin Rinsema getoond. Rinsema woont en werkt op het voormalige eiland Wieringen. Haar etsen, tekeningen en schilderijen tonen voorstellingen waarin de hoofdrol is weggelegd voor de menselijke gestalte en soms een hond. De mens heeft geleerd om emoties te beheersen en beteugelen, het liefst verbergen wij ze. Krin zoekt naar motieven op plaatsen waar mensen ongegeneerd en vrij hun emoties tonen. Daarom nemen de ongetemde zee, zwakzinnige mensen, kinderen en zelfs de hond een prominente plek in haar werk in. Ze weet in elk werk de kwetsbaarheid te vangen. Krin Rinsema exposeerde eerder bij o.a. Pulchri, Museum Belvedère, Stedelijk Museum Zutphen, Galerie de Vis en Galerie Ursula von Heesch Kleve.

De expositie is van 6 april t/m 25 mei iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur te zien.
Meer informatie over exposities en concerten in Oosterland via www.zininoosterland.nl.



online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.
(advertentie)
Actueel...
19-04-2019 Raadsvergadering Hollands Kroon
19-04-2019 Vier de Paasdagen bij Camping- en Café Waddenzee!
19-04-2019 Weekend agenda
18-04-2019 Foto van het weekend
18-04-2019 Meer budget voor re-integratie inwoners met uitkering
18-04-2019 The Chief geeft een gitaar workshop voor elk niveau!
18-04-2019 Uitkomsten studie bereikbaarheid Den Helder bieden perspectief voor de toekomst
18-04-2019 Hospice op zoek naar vrijwilligers
18-04-2019 Dodenherdenking Wieringen
18-04-2019 Twee nieuwe chauffeurs gevonden voor seniorenbus
17-04-2019 Heeft iemand een naakt persoon gezien?
17-04-2019 Bocado kaas en specialiteiten deze week op zaterdag geopend
17-04-2019 Onderbroekenlol met serieuze ondertoon
17-04-2019 Activiteiten ten bate van Hospice 'Het Tweede Thuis'
17-04-2019 Succes gastheer van Verheul toernooi
17-04-2019 LADA bezorgd over sluisje Nieuwe Niedorp
17-04-2019 Bewoonster blij met dakisolatie
17-04-2019 Bouw Kerkwegbrug vordert
17-04-2019 Campingseizoen begint met Pasen, Reparatiebedrijf Weijers ook voor uw ontvangstschotels
17-04-2019 Kajakker van verdrinkingsdood gered
17-04-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
17-04-2019 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
16-04-2019 Bijeenkomst toegankelijkheid mindervaliden
16-04-2019 Verbod op pulsvisserij is definitief
16-04-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
16-04-2019 Brandweer West Wieringen door naar gewestelijke finale in Leek
16-04-2019 Uitslagen
15-04-2019 Paapolderloop
15-04-2019 SEW met Kris Klein Nederlands Kampioen handbal B jeugd
15-04-2019 Op stap in Hollands Kroon
(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Renault Clio Estate Diesel
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Geertje Sprenkeling en Cees Russelman - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...