Exposities en musea
Uitgegeven op 15-04-2019 om 16:53  |  link  |  bewaar  |  printonline


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.zaterdag 4 en zondag 5 mei

Het Derde Oog

WIERINGERWERF - Fotoclub Het Derde Oog houdt in de theaterzaal van de Cultuurschuur, Loggersplein 1, haar jaarlijkse expositie. Het Derde Oog staat garant voor fotowerk op hoog nivo en prachtig tentoongesteld.

Een verkiezing van 'beste' foto geeft kans om hier een afdruk van te winnen.
De expositie is open van 11:00 tot 17:00 uur en vele fotografen zijn aanwezig.
dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Carina van der Spek exposeert de komende maand haar schilderijen in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1.

Carina is geboren in Den Haag en groeide op in Eindhoven. Met tekenlessen op school had ze in vrije expressie een duidelijk landelijk beeld neergezet. Met verdunde plakkaat verf zette ze het beeld zacht en sfeervol neer. Haar werk werd geselecteerd voor een kunstproject en haar schilderij werd tentoongesteld.
In de studietijd verhuisde Carina naar Amsterdam, waar ze naast haar werk en studie op de Vrije Kunst Acedemie lessen kreeg met verschillende materialen, zoals krijt, inkt, houtskool en aquarelleren.
Op de vrije zaterdagen ging ze naar Artis om dieren te tekenen. Met korte en strakke lijnen werden de bewegingen in beeld vast gelegd.
In 1977 verhuisde Carina naar Almere, waar ze samen met andere kunst enthousiastelingen Vrije Schildersclub Almere heeft opgericht. De groep trok het polderland in om te werken.
Bij slecht weer schilderden ze stillevens of personages in de ruimte Doe Mere.
In 1996 kwam ze weer terug in Brabant. In Veghel kreeg ze les in atelier 'De Schets' o.l.v Geert v/d Vorstenbosch en Jolanda van Doorn.
Daar maakte ze groter werk, abstracten. Met name personages werden uit verbeelding neergezet. In Frankrijk schilderde ze mooie natuurbeelden. Haar werken zijn voornamelijk met acrielverf gemaakt.Al tien jaar organiseert galerie van Ewijcksluis iedere maand wisselende exposities van schilderijen, beelden en andere kunstuitingen in het eetcafé.
De nieuwe expositie begint steeds op de tweede zondag van de maand vanaf 15:00 uur en wordt geopend door de exposant zelf. Aansluitend is er een gezellig samenzijn met hapjes, drankjes en gelegenheid om de kunstwerken te bekijken en te bespreken. En na de Kunst komt de excellente Kippensoep, die rond half zes wordt geserveerd met stokbroodjes en kruidenboter.

De expositie is na de opening op 14 april tot 12 mei dagelijks geopend. De toegang is vrij.woensdag t/m zondag

Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Kleedgedrag vanaf 1820

STROE - Ook dit jaar heeft het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont voor de wisseltentoonstelling een greep in het museumdepot gedaan. Deze keer het kledingdepot. Te zien zijn bijzondere kledingstukken uit 1800, waaronder diverse onderkleding en accessoires. Ook treft u een aantal ludieke items die nog nooit in het eilandmuseum tentoon zijn gesteld.Tegelijkertijd start de reizende nautisch erfgoedtentoonstelling Boten bij de vis.
In deze tentoonstelling maak je kennis met Zuider- en Noordzeevissers, hun schepen en de werven waar zij werden gebouwd. Lees meer op Zuiderzeecollectie.nl
Het Wieringer Eilandmuseum heeft gedurende deze expositie een aantal vitrines ingericht waar speciaal aandacht wordt besteed aan de Alikruikvisserij, een visserij die tot de aanleg van de afsluitdijk door Wieringer vissers werd beoefend.

Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39 is op woensdag t/m zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur.
Entree € 5,00 pp inclusief kopje koffie/thee, limonade. Kinderen t/m 12 jaar gratis.dagelijks, behalve maandag

Grootmoeders tijd & Motoren Museum

NIEUWE NIEDORP - Grootmoeders tijd & Motoren Museum exposeert klassieke motoren en van alles uit grootmoeders tijd, zoals ouderwetse winkeltjes.Naast het topstuk van het museum, een zes meter hoge Bolnes 2-takt dieselmotor die als studieobject gebruikt is bij de Technische Universiteit in Delft, heeft het Grootmoeders tijd & Motoren Museum er nog een uniek object bij gekregen. Het Waterbedrijf Groningen heeft een 3 cilinder Stork uit 1937 geschonken.


De winkelstraat

Op de bovenverdieping is een "Grootmoeders tijd" Museum gerealiseerd; te beginnen met een keuken van ongeveer 1950. Ook is op deze verdieping een wandschildering gemaakt als decor voor een grote collectie schaatsen.
Honderden miniaturen van Jack Appelman uit Koedijk waaronder een smidse, sprookjespoppenhuis, café met Hollandse spelen en talloze kruiwagens vormen een onderdeel van deze tentoonstelling. Tevens zijn er diverse ouderwetse winkeltjes zoals o.a. een fotowinkel, schoenmaker, kapper, kruidenier, houtdraaierij en nog veel meer.

De openingstijden zijn van 1 april tot 1 oktober dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en zondag van 11:00 tot 16:00 uur.
U kunt het museum vinden aan de Schulpweg 47 in Nieuwe Niedorp.
De toegang is € 5,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen t/m 12 jaar.dagelijks

Schilderijenexpositie Nelie Tjallingii

SCHOORL - In Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is in de Zeedennenzaal een schilderijenexpositie te zien van Nelie Tjallingii.

Nelie Tjallingii werkt met olieverf en pigmenten, ze wordt geïnspireerd door de natuur. Het lichtspel wat elke dag verandert, maar ook het licht wat in het dagelijks leven op kleine dingen schijnt, boeit haar. Ook gedichten kunnen een inspiratie zijn.In het dagelijks leven is Nelie Tjallingii kunstzinnig therapeute en werkzaam bij een zorginstelling. Tevens heeft ze een eigen praktijk en geeft ze regelmatig schilderworkshops met pigmenten en schrijfworkshops. In eigen beheer gaf ze vier poëziebundels uit. Die zijn verkrijgbaar bij de Bergensche Boekhandel en in de winkel van het Buitencentrum. Voor info: Nelietjallingii@gmail.com.

De expositie is in april en mei dagelijks te zien Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.woensdag t/m zondag

Kazemattenmuseum

KORNWERDERZAND - Het Kazemattenmuseum bestaat uit 5 grote kazematten, een Duits wachtlokaal, een Duitse bunker, een aggregaatkazemat en een bezoekerscentrum.

De kazematten bestaan uit de commandokazemat, de keuken/luchtdoelremisekazemat, de mitrailleurkazemat, de kanonnenkazemat en het zoeklichtkazemat.
In deze kazematten wordt aandacht besteed aan o.a. het leven in de kazematten, de Duitse aanval in mei 1940, de kanonneerboot Johan Maurits van Nassau, de luchtafweer, het verzet, de fatale vlucht van de Lockheed Hudson, die neerstortte vlakbij de stelling, waarbij de vier Engelse bemanningsledenen en de vier Nederlandse 'spionnen' om het leven kwamen, het gevecht in de Wonsstelling en de vuurwapens van WO II.Naast veel informatie heeft u een mooie wandeling bij en zicht op de waterwerken van de Afsluitdijk.
Het museum is op woensdag t/m zondag open van 10:00-17:00 uur (soms ook op dinsdag).
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 3,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.
Meer informatie op www.kazemattenmuseum.nldagelijks

Poëzie in de Poldertuin

ANNA PAULOWNA - De Stichting Kunst en Cultuur Anna Paulowna heeft ook dit jaar een gedichtenroute aangelegd in de Poldertuin aan de Molenvaart te Anna Paulowna. Het thema luidt 'Polder-Bloemen-Kunst'.

De route door de Poldertuin bestaat uit een selectie van ruim 20 gedichten. De gekozen gedichten staan met naamsvermelding, in plexiglas geplaatst, langs de wandelpaden tussen de bloemenpracht.
De gedichten blijven staan tot eind juli.dagelijks, behalve maandag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 6,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.dagelijks

'Met de wind in de zeilen'

WIERINGERWERF - 'Met de wind in de zeilen' is het thema van de expositie in de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in de maand mei.

Vanaf 4 mei staan de zeilen bol in de Cultuurschuur. Frans Visser, al sinds 1962 woonachtig in Den Oever, is helemaal vertrouwd met het water en de wind. Hij is zo verknocht aan de scheepvaart dat hij na zijn werkzame leven de maritieme wereld aan het schilderdoek ging toevertrouwen. Bij de Vatropse school werd hij al snel een schilder met een eigen verhaal en een eigen beeldtaal. Zijn kwaststreken, gevoel voor kleur en compositie, maar bovenal zijn kennis van de zee en de schepen maken zijn werk een lust voor het oog. In deze expositie is gekozen om alleen de zeilboten te exposeren, omdat deze mooi samengaan met de 'zeilen' van beeldhouwers Ted Moelker en Eggo de Roode uit de Wieringermeer.
Ook deze kunstenaars 'hebben' iets met de maritieme wereld; de reden om de schoonheid van de bolling in het zeil te willen vatten in een beeld van steen of hout.

De expositie is elke dag te bezichtigen van 8:00 tot 20:00 uur en in het weekend van 10:00 tot 16:00 uur.woensdag, zaterdag en zondag

RundveemuseumAARTSWOUD - Het Rundveemuseum in Aartswoud heeft behalve negen oude koeienrassen schapen, geiten, kippen, ganzen, eenden en konijnen. Deze dieren zijn ook niet gangbaar, en daarom wordt ook met deze dieren gefokt om de soort in stand te houden.

Het in stand houden van zeldzame rassen is voor het museum het meest belangrijk, maar er is meer te zien en te beleven. In het museumgebouw komen verder de historie van het dorp Aartswoud, de melkveehouderij en de stolpboerderij aan bod. Bijzonder is ook dat de dieren en het erf worden verzorgd door de tien cliënten die in de voorgelegen stolpboerderij wonen. De monumentale boerderij is prachtig gerestaureerd, en is in handen van de Prinsenstichting.Aat Grootes, de naamgever van het Rundveemuseum, was de laatste bewoner van de boerderij, die op een centrale plek in het dorp ligt. Dicht bij de kerk en het café is het museum een mooi onderdeel van het dorp Aartswoud.

Het adres is Schoolstraat 43 in Aartswoud. Het museum is van 22 april tot 15 september op woensdag, zaterdag en zondag geopend van 13:00-16:30 uur.
De entree bedraagt € 3,50, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen € 1,50. Dit is inclusief een kopje koffie of een glaasje fris.dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van een audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 7,00, kinderen € 4,50.dinsdag t/m zondag

Awoiska van der Molen - TEMPUS

BERGEN - Awoiska van der Molen exposeert zwart-wit foto's van bergen, bossen en wateren in Museum Kranenburgh.

De afgezonderde wereld waarin Awoiska van der Molen fotografeert lijkt zich in een andere tijdsdimensie te bevinden. Haar zwart-wit foto's van bergen, bossen en wateren zijn geabstraheerde weergaves van de landschappen die ze opzoekt en ondergaat in afgelegen gebieden. Ze pelt deze mentaal af, laag voor laag, en gaat intuïtief op zoek naar de essentie van de plek en het moment. De ervaringen die ze opdoet tijdens deze hoogstpersoonlijke zoektochten vinden hun vertaling in haar analoog gemaakte beelden.


Awoiska van der Molen, #373-7. 2015. Gelatine zilverdruk. Courtesy Annet Gelink Gallery

Awoiska van der Molen (Groningen, 1972) woont en werkt in Amsterdam. Haar werk was te zien in onder andere Pier24 Photography in San Francisco, Huis Marseille in Amsterdam, Victoria and Albert Museum in London, FoMu in Antwerpen en Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Haar eerste grote solotentoonstelling was in Foam Fotografiemuseum te Amsterdam in 2016.

De tentoonstelling TEMPUS is tot 10 juni te zien in de Rabozaal van Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
De entree is € 10,00 (kinderen t/m 16 jaar gratis).

Kijk voor andere exposities in Museum Kranenburgh op www.kranenburgh.nl.woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Tentoonstelling 'Stoom Vaart'

De tentoonstelling 'Stoom Vaart' met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom is in het museum te bezichtigen.

Als zestienjarige jongen maakte Fred Boom al zijn eerste zeereis als lichtmatroos. Hij was van jongs-af-aan gefascineerd door de zee. Na zijn opleiding aan de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen te Amsterdam kwam hij in 1959 in dienst bij de KNSM en voer zowel op vracht- als passagiersschepen. Na 11 jaar varen verwisselde hij het zeemansleven voor een walbaan en richtte zich op zijn passie het schilderen van scheepsportretten en zee-en havengezichten.


Schilderij van Fred Boom

Arnold de Lange laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Hij schildert voornamelijk landschappen en dorpsgezichten van het Noordhollandse land. Door zijn interesse in maritieme geschiedenis schildert hij ook veel scheepsportretten van klassieke schepen uit vroeger eeuwen. Het werk van beide schilders wordt regelmatig gebruikt ter illustratie van boeken en tijdschriften.


Schilderij van Arnold de Lange

De tentoonstelling is van 26 april tot en met 31 augustus te zien.
De tentoongestelde schilderijen zijn ook te koop, waarbij 20% van de verkoopopbrengst ten goede komt aan het museummasterplan.

Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.zaterdag en zondag

GrafiekManifestatie

OOSTERLAND - Dat grafiek, een bijzondere en autonome kunstvorm, springlevend is kunt u ervaren tijdens de eerste editie van de Grafiekmanifestatie in de Michaëlskerk. Tien hedendaagse grafische kunstenaars presenteren hier hun prentkunst. Er is werk te bezichtingen van Elsbeth Colchius, Gea Karhof, Hans Kleinsman, Madeleine Leddy, Piet Lont, Nan Mulder, Jadranka Njegovan, Jose van Tubbergen, Eric van der Wal en Krin Rinsema.

De meeste van de deelnemende beeldend kunstenaars wonen in de kop van Noord Holland en behoren tot de grafiekgroep Bergen. Deze grafiekgroep is een rechtstreekse voortzetting van Grafisch Genootschap Drukkerstroost, opgericht in 1976. Met vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland en de uitgave van vele kunstmappen heeft dit genootschap zich een zekere naam verworven. De kunstenaars hebben geen directe stijlverwantschap. Wel hebben zij allen het vakmanschap hoog in het vaandel, drukken zij zelf hun prenten en laten zich door elkaar inspireren.

Gea Karhof - Met behulp van de oude etstechniek creert Gea Karhof een wereld waarin op één prent vele culturen en tijden elkaar ontmoeten. Ze reist veel en verzamelt verhalen en voorwerpen. Fantasie, mythologie en werkelijkheid vermengen zich in haar met de hand ingekleurde prenten. Het reliëf ontstaat door blinddruk en de glans door het opgelegde bladgoud. Zij maakt weliswaar gebruik van een oude techniek, maar haar onderwerpen zijn heel erg van deze tijd.


Een werk van Gea Karhof

Elsbeth Cochius (1951) maakt linosnedes waarbij ze wordt geïnspireerd door de plantenwereld. Ze maakt ook andere natuurvormen: structuren in het landschap, in bladeren, veren en stenen. Wuivende rietpluimen, uitbundig bloeiende toortsen of vogels in hun vlucht leveren composities op, die in hun harmonische samenhang bewondering afdwingen. Cochius gebruikt weinig kleur en voelt zich door het linoleum vooral uitgedaagd tot een vloeiende, gedetailleerde lijntechniek. Ze exposeerde eerder o.a. in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in het Palthehuis in Oldezaal en meerdere keren in het Singer museum in Laren. Ook waren er exposities in Taiwan en Berlijn.

Hans Kleinsman zijn werk is gebaseerd op licht en kleur, ritme, wiskundige oplossingen, berekeningen en reeksen.
Zijn werk heeft geen emotie vooraf, het is geen weergave van iets of iemand in de omgeving maar staat op zichzelf. De emotionele waarde ontstaat al dan niet achteraf bij de toeschouwer.

Madeleine Leddy haar werk is gebasseerd op echo's uit haar on(der)bewuste die ze probeer te vangen in vormen (voor zover ze zich vangen láten...) Haar werk is in het bezit van diverse musea, galeries, kunstuitlenen en (privé) collecties. In Engeland (National Print Exhibition, London) won zij de Julian Trevelyan Award. In Ierland won zij de Irish Printer Magazine Prize.

Piet Lont is geboren als zoon van een visserman. Hij studeerde af aan de Rijksacademie in Amsterdam en de Academie voor Schoone Kunsten te Antwerpen. Piet maakt o.a. olieverfschilderijen, pastels, glas in lood ramen en houtsneden. Daarnaast heeft hij een kleine boekdrukkerij voor het drukken van bibliofiele boeken. In zijn werk komt onder andere zijn liefde voor de zee, voor de stad en voor de mensen naar voren.

Nan Mulder is opgeleid in grafiek en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam, de Kunstacademie in Kraków (Polen) In haar grafiek is zij gespecialiseerd in de mezzotint. Zij wordt als één van de internationale experts in deze techniek beschouwd en werd in 2015 uitgenodigd om lid te zijn van de jury die de prijzen uitreikte op het 3e International Mezzotint Festival in Ekaterinburg in Rusland. In 2017 werd zij op hetzelfde festival bekroond tot Internationale Mezzotint Ambassadeur. De beelden en indrukken van de vele reizen die zij maakt laten sporen achter in haar werk. Zij zoekt naar manieren om een verborgen verhaal te vertellen, en hoewel het resultaat figuratief is, is het eerder een verwijzing naar, dan uitleg van dat verhaal.

Jadranka Njegovan woont en werkt in Den Haag en studeerde er aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Haar inspiratie vind ze in de natuur, in eenvoudige dingen om haar heen, grensgebied tussen abstract en figuratief, en in teksten en poëzie. Ze maak gebruik van verschillende technieken, maar lithografie is haar favoriete. Grafiek en lithografie gebruikt ze als kunstvorm en niet als reproductiemiddel. Wat meteen opvalt in haar werk is de zorgvuldigheid waarmee het is gemaakt. Alles is perfect uitgevoerd, meestal in smetteloos wit en diepzwart. Soms zijn er grijze overgangen, maar die zijn dan heel precies en geleidelijk. Meestal laat ze in haar tekeningen, prenten en installaties series van vormen zien, getoond in rijen, simpele composities, vaak in een raster. Elk element lijkt op de andere elementen maar blijft ook individueel. Werk van Jadranka is o.a. opgenomen in de collecties van ZM Koning Willem Alexander, HKH Prinses Beatrix, Krakow International Print Triennial Collection, Krakow, Polen, Museo do gravura, Alijó, Portugal, National Museum of Fine Arts, Taiwan en diverse particuliere collecties.

Jose van Tubbergen werkt in Amsterdam en Berlijn. Als beeldend kunstenaar haalt ze haar inspiratie uit dingen en afbeeldingen die mensen in het verleden hebben achtergelaten. Ze zet ze in deze tijd en geeft het een nieuw leven. Dat is het uitgangspunt van José van Tubergen.

Eric van der Wal maakt hout- en linoleumsneden, alsmede boekobjecten. De onderwerpen van zijn grafiek komen voornamelijk uit het Noordhollandse landschap. De vlotbruggen over het Noordhollands Kanaal, de havengebieden van IJmuiden, Den Oever en Amsterdam. Het zijn vooral de details die hem boeien: de grafiek die hieruit ontstaat, bijna ontdaan van de oorspronkelijke omgeving, zijn als een soort schrifttekens te beschouwen. Zijn gehele oeuvre van de boekobjecten is in het bezit van het Museum Meermanno-Westreenianum te Den Haag, dat hieruit regelmatig werken tentoonstelt. Sinds de oprichting is van der Wal lid van het Grafisch Genootschap Drukkerstroost, (later Grafiekgroep Bergen). Hij nam deel aan vele groepstentoonstellingen van dit genootschap o.a in Sopot (PL), Dordmund (BRD), Holstebro (DK) en verder op vele plaatsen in Nederland.

Tijdens deze eerste GrafiekManifestatie wordt ook werk van Krin Rinsema getoond. Rinsema woont en werkt op het voormalige eiland Wieringen. Haar etsen, tekeningen en schilderijen tonen voorstellingen waarin de hoofdrol is weggelegd voor de menselijke gestalte en soms een hond. De mens heeft geleerd om emoties te beheersen en beteugelen, het liefst verbergen wij ze. Krin zoekt naar motieven op plaatsen waar mensen ongegeneerd en vrij hun emoties tonen. Daarom nemen de ongetemde zee, zwakzinnige mensen, kinderen en zelfs de hond een prominente plek in haar werk in. Ze weet in elk werk de kwetsbaarheid te vangen. Krin Rinsema exposeerde eerder bij o.a. Pulchri, Museum Belvedère, Stedelijk Museum Zutphen, Galerie de Vis en Galerie Ursula von Heesch Kleve.

De expositie is van 6 april t/m 25 mei iedere zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur te zien.
Meer informatie over exposities en concerten in Oosterland via www.zininoosterland.nl.
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
18-06-2019 Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
18-06-2019 Ondertussen in de Bijlstraat
18-06-2019 Mooi slot VZV jeugdweekend
18-06-2019 KNRM Den Oever sleept lege Melanie van het wad
18-06-2019 Ada optimistisch na training in open water, dit weekend zwemt zij met Maarten van der Weijden mee
18-06-2019 Bregje Bos van GV DOS Districskampioen
18-06-2019 Tent op de Haven uitgebreid met Bloementent, Marno Kerdijk verzorgt de muziek
17-06-2019 Taalmaatjes gezocht
17-06-2019 Bollenboeren graven onderbroeken op
17-06-2019 Kindertheater 'De On-ontdekking van de Zuidpool'
17-06-2019 Omring zoekt nieuwe leden Cliëntenraad Thuiszorg
17-06-2019 Bonkte Hongd Loop
17-06-2019 Inschrijving Burendag van start
17-06-2019 Vanaf 24 juni langdurig hinder op de Afsluitdijk
17-06-2019 Wegpiraat opgepakt
16-06-2019 Wie heeft zijn spullen verloren?
16-06-2019 Bromfietser breekt been na val
15-06-2019 Blije gezichten tijdens de eerste finale bijeenkomst van de Rabobank Clubkas Campagne 2019
15-06-2019 Kidskamp
14-06-2019 Raadsvergadering Hollands Kroon
14-06-2019 Baggerdag
14-06-2019 De Zingende Wielen zijn weer compleet
13-06-2019 Ongerustheid over gemotoriseerde vliegtuigstarts bij zweefvliegveld Wieringermeer
13-06-2019 Thuisnabij onderwijs essentieel voor het platteland
13-06-2019 Beachvolleybaltoernooi verplaatst naar Wiron terrein
13-06-2019 Jeugdviswedstrijden
13-06-2019 Gezocht: thuisbegeleider, cli├źntverzorger
13-06-2019 Geslaagd, van harte gefeliciteerd
13-06-2019 Tonegido dames-midweek kampioen
13-06-2019 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Hyundai I10 1.1 5drs
€ 3.745,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Het koffertje van Bert van Dalen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...