Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Uitgegeven op 29-01-2019 om 22:33  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Gezond en lekker nieuws uit Den Oever.Het Skrei-seizoen is weer begonnen. Skrei is kabeljauw die slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar is, van januari t/m eind maart. Daarom wordt het ook wel een winterkabeljauw genoemd. In het Noors betekent Skrei ‘reiziger’. Het maakt in de paartijd een lange overtocht van de Barentszee naar de Lofoten, een eilandengroep in Noorwegen. Tijdens deze tocht zwemt de vis honderden kilometers en verandert hierdoor ook zijn voedingspatroon. Het vlees wordt hierdoor vaster en witter. Onder visliefhebbers wordt dit zeer gewaardeerd en Skrei staat dan ook bekend om een nog beter stukje kabeljauw. Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag Skrei genoemd worden.

Skrei € 15.50 per kilo


Skreifilet met knolselderijpuree, champignons en misoboter
(4 personen)


Ingrediënten:
4 stukjes skreifilet van ongeveer 200 gram per stuk
200 gram paddestoelen, bijv. mix zoals kastanjechampignons en oesterzwammen
25 gram miso pasta
75 gram roomboter
500 gram knolselderij, schoongemaakt en in kleine stukjes
100 ml melk
Zwarte peper en zeezout uit de molen
Plukje platte peterselie om te garneren


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de stukjes knolselderij in een pan en zet net onder water. Kook de knolselderij in ongeveer 15 minuten gaar en giet daarna af. Spoel ondertussen de vis onder koud water kort schoon. Dep de stukjes vis droog met een stuk keukenrol. Leg de stukjes vis op een ovenplaat. Bestrijk de bovenkant met een beetje gesmolten of zachte roomboter en strooi een beetje zeezout.

Plaats de ovenplaat voor 8 minuten in de oven. Verlaag daarna de oventemperatuur naar 125 graden. Laat de vis voor nog 5 minuten in de oven staan.

Stamp de knolselderij fijn en schenk er een beetje melk bij. Breng de knolselderijpuree op smaak met peper en eventueel een beetje zout. Laat de puree met deksel op de pan even staan.

Snijd de kastanjechampignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in stukken. Verwarm een koekenpan op het vuur en laat hierin de boter smelten. Roer de misopasta erdoor. Wanneer de miso is opgenomen, roer je er de paddestoelen doorheen. Zet het vuur nu iets hoger en bak de paddestoelen al roerend totdat deze zacht en gaar zijn.

Zet de borden klaar. Schep op elk bord een beetje knolselderijpuree. Leg daar bovenop de skreifilets. Schep op elk bord een beetje van de champignons in misoboter. Breng de vis nog een beetje op smaak met zwarte peper. Strooi de platte peterselie over de vis en serveer direct.

Een fijne week en tot zaterdag!

Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,

Esmeralda Dekker
www.versevis.nl

Bron: Madebyellen.nl
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Politiek - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...