Jaaroverzicht 2018, augustus en september
Uitgegeven op 31-12-2018 om 10:16  |  link  |  bewaar  |  print

Ook in 2018 gaven wij veel taarten en worsten weg aan lezers, en... in 2019 kost het abonnement op Wieringernieuws de eerste 52 weken niets!


Engelien en Wiegher Westerbeke raadden, net als vele anderen, van wie de Landrover op Het Hoekje was.


Het lot besliste dat Engelien de gelukkige was. Deze week nam zij de taart in ontvangst aangeboden door Wieringernieuws en gebakken door Bakker Bellis.


Circus in Den Oever


Kenneth Stamp ging samen met zijn familie naar circus Barani in Den Oever. Een aanrader, Kenneth maakte natuurlijk prachtige foto's.


Fotografie Kenneth Stamp. In december 2018 werd Kenneth officieel Nederlander, volgens Westerlander Simon de Haan mag je hem vanaf nu dus op z'n Wierings 'Kees Possegel' noemen


Drafsport legende Martin Vergaij overleden


Martin Vergaij is op 96 jarige overleden. Vergaij was een grootheid in de Nederlandse drafsport. Zijn trainingscentrum en stallen waren gevestigd aan de Stroeerdijk in de Polder Waard Nieuwland. Vergaij was absoluut de grootste sportman wat betreft behaalde prestaties in de geschiedenis van Wieringen.


Foto uit 1962, Vergaij was toen onder andere succesvol met de hengst Axkit Hollandia. (Foto bron NDR)


In deze documentaire gemaakt door Lars Zijm komt na 7 minuten Martin Vergaij aan het woord. Deze documentaire is kort voor het overlijden van Martin Vergaij gemaakt.


Vergaij maakte vooral in de tweede helft van de vorige eeuw furore, aanvankelijk als secondant van de vermaarde trainer-pikeur Willem H. Geersen sr. en later als zelfstandig trainer en rijder. Hij werd in totaal drie keer kampioen bij de beroepsrijders: in 1959, 1960 en 1961.

Op zijn rijke palmares prijken niet minder dan vier Derby's (New Spencer, Xuthus Hollandia, Elisabeth Hollandia, Ironie) en drie Kampioenschappen van Nederland (Jour de Java (2x), Hairos II). Vergaij won tweemaal het Kampioenschap Nederlandse paarden (MacKinley en Axkit Hollandia) en verder mocht hij als trainer en rijder van Nanouk uit handen van Prins Bernard de Gouden Zweep in ontvangst nemen. (Bron NDR)


30000ste bericht op Wieringernieuws


Een mijlpaal voor de redactie, op 10 augustus plaatsten wij sinds het begin in 2002 het dertigduizendste bericht op onze websites Wieringernieuws en Hollandskroonnieuws.

De Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad is van 31 augustus tot en met 3 september afgesloten voor al het verkeer. In het weekend laat de provincie Noord-Holland werkzaamheden uitvoeren aan de kruising N302/N506 bij Enkhuizen, waardoor er geen verkeer over de Houtribdijk kan rijden. Het verkeer moet rekening houden met een aanzienlijke omleiding en extra reistijd. De werkzaamheden aan de kruising N302/N506 zijn onderdeel van het project N23 Westfrisiaweg.





Herman Loer maakte veel foto's voor ons, zo was Herman ook op de Flora- en Visserijdagen te vinden


DEN OEVER - De Flora en Visserijdagen trokken zondag veel bezoekers naar het vissersdorp. Er waren volop activiteiten voor jong en oud. Herman Loer maakte onderstaande fotoreportage.


De kraampjes op de haven hadden veel te bieden


Oude glorie


Ook de jeugd kon zich uitleven


Natuurlijk viel ook de kermis in de smaak














Eerste geslaagde test voor De Dolle Bonte Molen


De Dolle Bonte Molen heeft de eerste test doorstaan. Proefgedraaid op de Kermis in Beek (Gelderland). De molen is nog niet helemaal klaar en moet nog om een certificaat, maar de eerste test is geslaagd.


Natuurlijk kriebelde het al een poosje, Peter van Hest kon niet wachten om zijn hobbelende geit te testen. Afgelopen weekend gebeurde dit op de Kermis in Beek. Dit smaakt naar meer.

Wat een kenner opvalt, de kleurstelling is gebaseerd op de Wieringer vlag, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Peter mag terecht trots zijn op zijn project. De draaimolen zal vooral ingezet worden om mensen met een beperking een onvergetelijke belevenis te bieden. Om dit te kunnen doen moeten er op reguliere Kermissen centen verdiend worden. Als de Dolle Bonte Molen klaar is wil Peter deze uiteraard graag op Wieringen presenteren tijdens de Kermis en de Flora. Dat moet lukken. Van veel bedrijven en service-clubs heeft hij al hulp gekregen (en geld), dit komt helemaal goed.

Wieringernieuws is partner van de Dolle Bonte Molen en verzorgt voor Peter de media zaken en de Facebook pagina.


3000 kilomter te voet, Wieringer pelgrims zijn weer thuis


WIERINGEN - Na op 10 mei (Hemelvaartsdag) gestart te zijn in Den Oever, zijn Henk Halfweeg en Simon de Schipper weer thuis op Wieringen. 105 dagen duurde de Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Wieringernieuws sprak met de mannen af na de Flora.


Gehaald! (foto aangeleverd)

In 2011 liepen Henk en Simon de Airborne tocht bij Arnhem, toen is het idee gaan leven. Na 7 jaar werd de knoop doorgehakt en gingen zij op pelgrimstocht. Simon heeft hiervoor vier maanden onbetaald verlof opgenomen en Henk spaarde op zijn werk de vakantie-uren op. Na de start raakten de twee wandelaars al snel in een 'flow', gemiddeld werden er zo'n dertig kilometer per dag afgelegd. Om de tien dagen werd er een rustdag ingepland. Op deze dagen kwamen de voeten tot rust en werden de noodzakelijke klusjes gedaan. Iedere dag is er via een website een verslag geplaatst. Vergezeld van honderden foto's werd de site door een harde kern van 70 geregistreede volgers bekeken en daarnaast honderden losse bezoekers die zo per dag de reis volgden.


Thuis met de certificaten van deelname op tafel. Er werden tijdens de tocht stempels gehaald om de tocht te waarmerken. Vroeger werd de tocht ook als straf gelopen, maar dan werd er volgens Henk weleens meegelift op een kar.

Onderweg sliepen de pelgrims in vakantiehuisjes, herbergen of bij mensen thuis. In Nederland konden ze alles vooruit plannen via de organisatie 'Vrienden van de fiets'. In Belgie, Frankrijk en Spanje werd er veelal per dag de volgende slaapplaats geregeld. Hierdoor gebeurde het wel dat er op sommige dagen veel meer kilometers werden afgelegd dan gepland. Dit om de slaapplaats te bereiken.

De tocht is ooit ontstaan vanuit het idee dat apostel Jacobus in Spanje zou zijn begraven. Vandaar de Sint Jacobschelp achter op de rugzak, maar ook de Wieringer vlag reisde mee! Volgens Henk en Simon levert het de regio in ieder geval veel geld op. Dit deel van Spanje is arm, de pelgrims komen met duizenden hier naartoe. Niet iedereen loopt 3000 kilometer zoals de Wieringers. Je kunt ervoor kiezen om ook kortere tochten te lopen, vanaf 100 kilometer worden er zelfs georganiseerde tochten georganiseerd. De afstand die Henk en Simon liepen zorgde ervoor dat zij twee en anderhalf paar schoenen hebben versleten. Simon is een keer door zijn enkel gegaan omdat er ook door en over onverharde paden werd gelopen. Henk is in de Ardennen ten val gekomen, verder geen ongemakken. Henk: 'Tijdens de tocht veel kruizen gezien langs de route van overleden pelgrims, naarmate wij het einddoel bereikten werden dat er steeds meer.'

Iedere dag vroeg op, starten rond zeven uur en bij hitte zelfs om zes uur op pad. Iedere avond na het eten en een bakkie op tijd erin. De dagen vlogen om aldus de mannen. Onderweg hebben zij veel mensen ontmoet. Een aantal zal hen bijblijven zoals de 83 jarige Ingo uit Duitsland. Een enkeling kwamen zij meerdere keren tegen, de meeste niet meer.

Op dit moment hebben de mannen geen plannen om andere tochten te maken. De tip van Wieringernieuws om Westerland-Westerland(Dld) te lopen namen zij ter harte. Je raakt na 100 dagen natuurlijk uitgepraat. Simon (met een glimlach):'Na Den Oever al, haha...' De website zal voorlopig open blijven, hier kunt u alle verslagen lezen en de foto's bekijken van deze grote prestatie.

KLIK HIER voor de website van Henk en Simon...


Wieringers in het buitenland, een populair onderwerp op Wieringernieuws


Gert en Evelien du Pau hebben een weekend Formule 1 gewonnen naar Monza.


Dat was even genieten een week na de Flora. Zij wonnen de reis bij radio Veronica, de bofkonten.


Het pakket van Veronica was aangevuld met WR items!


Snelste sportclub uit Hollands Kroon beleeft mooi eerste seizoen


ASSEN - Na twee geweldige kwalificaties en een supersnelle warm-up, trainingstijd verbeterd, eindigde het weekend voor Rick Dunnik in mineur. Twee valpartijen op zondag gooiden roet in het eten. Volgend jaar gaat ZUWI Racing voor het kampioenschap in de YAMAHA R3 Cup.


Rick Dunnik op de YAMAHA R3 van ZUWI Racing (Fotografie Henk-Jan Wittink/Wieringernieuws.nl)

Voorafgaand aan de IDM wedstrijd op Assen is er door HD-Racing veel werk verzet om de Yamaha goed op de baan te zetten. Deze inzet werd beloond met prima trainingsresultaten. Zuwi en HD-Racing hadden dan ook het volste vertrouwen in een goede afloop op de wedstrijddag. Rick ging de eerste van de twee wedstrijden als een raket van start en passeerde binnen 200 meter twee startrijen voor hem. Door deze snelle start moest hij uitwijken waardoor hij in contact kwam met een andere rijder. Rick raakte uit balans en kwam ten val. Helaas kon Joep Overbeeke Rick niet ontwijken en kwam ook ten val. Rick stond direct weer op, wel met een zeer been, voor Joep zag het slechter uit. Joep bleef even liggen, werd later te been geholpen maar raakte uiteindelijk wel met de ambulance richting het Medical Center. Voor de zekerheid is hij naar het ziekenhuis vervoerd. Her bleek dat hij een aantal gekneusde duim en ribben had opgelopen aan de val. Wij wensen Joep een snel herstel toe. De eerste race was dus na 200 meter voorbij. Rick heeft de wedstrijd nog wel uit kunnen rijden maar eindigde achterin het veld.

In aanloop naar de tweede race werd de schade snel hersteld. Nieuwe kuipdelen en stickers geplaatst en Rick ging op voor de herkansing. Na een goede start leek alles goed te gaan totdat in de zesde ronde Rick geheel onverwachts onderuit gleed in de Haarbocht. Omdat de motor midden op de baan lag werd de rode vlag gezwaaid. Rick kwam op zijn eerder geblesseerde been terecht en heeft daar nu best wel last van. De motor kwam er zonder noemenswaardige kleerscheuren vanaf. Terug in de box bleek er tijdens de wedstrijd storing aan het schakelmechanisme te zijn ontstaan. Deze viel uit en reageerde plots in de bocht waardoor er onverwachts tractie op het achterwiel kwam te staan en de motor onder hem wegschoof, einde race twee…

Alles bij elkaar opgeteld heeft ZUWI in HD-Racing een fijne partner gevonden. Rick Dunnik is een goede coureur en bovenal een fijne vent. Op de sponsordag zal hij het goed doen bij de ‘Tent op de Haven’ fans, de meiden dus… De sponsor- en fandag is deze winter in Cafe De Kasteleen, u hoort van ons. Harm en Marco, bedankt voor de geweldige inzet! Zonder jullie hadden wij nooit zover kunnen komen. Na alle pech met de motor staat hij er op wat schaafplekken pico-bello bij om volgend jaar een nieuw seizoen aan te vangen.
ZUWI bedankt al haar sponsoren en gulle gevers voor een mooi eerste jaar. Dit smaakt naar meer. Het is lastig om iedereen op te noemen, wij proberen het: Motoport Hippolytushoef, Garage Leon Slijkerman- Handelsonderneming De Haukes, Tent op de Haven, Niste Montage, Garage De Vries-Van Hal, Hippo Casino, Keppel Bouw, Nelon Heavy Machinery, IXS, HGA Winkel, Geert en Ina Oeben, Cafe Hofsteenge, Kuipers Sidecar Racing, Nubo Motors, Ron Looijesteijn (in 1x goed geschreven!!!), Rob Tuin, Henk Teerink, Bert van Dalen, Racesport.nl. Speciale dank gaat uit naar Jurgen Kramer. Jurgen was de aanzet voor dit project, zonder hem waren wij hier niet aan begonnen. Jurgen koos echter voor een andere carrière, daarin wensen wij hem alle succes toe en hopen dat hij daarin de top bereikt, dat zal hem zeker lukken.

En natuurlijk de leden van de club van ‘Gulle Giften’: Fedor, Thea, Johan, Janita, Nels en Strandthuys Lutje, buurman Ron. Mochten Bert en Henk-Jan iemand vergeten zijn, met permissie en excuses.

Volgend jaar? Daar gaan wij even voor zitten. Voorlopig valt er tijdens het schuren en plamuren veel te bespreken. Dat wij doorgaan staat als een paal boven water. Dit was een mooi leerjaar, volgend jaar gaan wij er met hart en ziel voor.
Nogmaals, iedereen van harte bedankt.

Bert en Henk-Jan

Ook sponsor worden of lid van de club van ‘Gulle Giften’, neem gerust contact met ons op via henkjanwittink@gmail.com of 06-51 333 709. Kijk voor alle berichten op Facebook Zuwi Racing en www.wieringernieuws.nl


Slingerweg zomaar gevaarlijke straat geworden? Twee ongelukken op dezelfde plaats binnen korte tijd


Twee auto's van dezelfde familie zijn dinsdagnacht rond zes uur beschadigd nadat zij zijn aangereden.



Het kan zijn dat de veroorzaker door de schrik vergat om contact op te nemen met de gedupeerden. Zijn of haar auto zal rechtsvoor hoogstwaarschijnlijk ook beschadigd zijn. Dinsdag in de loop van de ochtend is het ongelukje opgelost. De veroorzaker is bekend en alles is netjes afgehandeld met de verzekering.


Eerste steen onthuld gasloze woningen Bijlstraat


In opdracht van Woningbouwvereniging Beter Wonen bouwt Bouwbedrijf Dijkstra Draisma 34 aardgasloze woningen in de Bijlstraat en Bijldwarsstraat. De bouw van de eerste 14 woningen is in volle gang. Vrijdag 14 september werd de symbolische eerste steen onthuld door Johan Bosma.



Johan Bosma heeft 36 jaar bij Woningbouwvereniging Beter Wonen gewerkt en is dit voorjaar met pensioen gegaan. Hij heeft veel voor de woningbouwvereniging betekend en kreeg daarom de bijzondere taak om de eerste steen te onthullen bij de allereerste aardgasloze woning van Beter Wonen; een feestelijke mijlpaal waar samen met de bewoners bij stil werd gestaan. Na het onthullen van de eerste steen was er de gelegenheid om de woning alvast van binnen te bekijken.

Samen met Woningbouwvereniging Beter Wonen en de bewoners is er een toekomstplan voor de Bijlstraat en Bijldwarsstraat ontwikkeld. Het plan bestaat uit de bouw van zowel gezinswoningen als levensloopbestendige woningen. Naar verwachting worden de eerste 14 woningen in december opgeleverd. Daarna volgt fase twee met de bouw van 20 woningen.

Bron: www.bgdd.nl.


Groots eerbetoon voor Albert Klein


Met een verrassingstocht op zondagmorgen, georganiseerd door (oud)wielrenners en recreanten uit de wielerploeg van Albert Klein is er afscheid genomen van een tijdperk.



Onlangs werd bekend gemaakt dat de wielerploeg Klein-Keppel gaat stoppen. Aan een jarenlange geschiedenis in de wielersport is daarmee het doek gevallen voor de vertrouwde zwart, rood en gele wielertruien die men dagelijks op en rond Wieringen zag. Op zondagochtend dus werd Albert verrast. Nadat er gezamenlijk een rit werd gereden werd er na afloop in de garage met koffie en gebak teruggeblikt op een mooie geschiedenis. De shirts zult u overigens nog jaren voorbij zien komen.


Nieuwe dikkere stroomkabels


In 2018 vinden er ingrijpende werkzaamheden plaats aan het leidingnet in Hippolytushoef. Het betreft het vervangen van stroomkabels door Liander.


Bij het sportterrein aan de Belterlaan is de opslag.

Een medewerker van Liander vertelde de fotograaf dat de huidige leidingen in de toekomst de vraag naar stroom niet meer aankunnen. Denk hierbij aan de trent om elektrisch te gaan verwarmen. Er worden eerst dikke holle leidingen ingegraven, hierin worden later de leidingen doorheen getrokken.


Het ongemak wordt tot een minimum beperkt.

(Fotografie Hernk-Jan Wittink, SAMSUNG telefoon)


Luyt beleefde een druk jaar met de bouw van nieuwe kotters


Scheepswerf en machinefabriek Luyt bouwt de 'Nichola of Ladram' voor Waterdance Ltd van de Engelse familie Carter (eigenaar Rowan Carter en Robin Carter).


Foto's Herman Loer

Het casco van de 'Nichola of Ladram' is aangekomen in Den Oever. De 'crabber', die begin volgend jaar in de vaart zal komen, zal worden ingezet voor de krabbenvisserij. Het schip heeft een lengte van 15 meter.



(advertentie)
Actueel...
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
16-04-2024 Dodelijk slachtoffer bij ongeval op Afsluitdijk Den Oever
(advertentie)
Occasions