Exposities en musea
Uitgegeven op 03-12-2018 om 12:55  |  link  |  bewaar  |  printdinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag

Kasteel Radboud

MEDEMBLIK - In kasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema's wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc.

Tijdens uw bezoek kunt u gebruik maken van rrn audiotour, waarin Floris V en zijn vrouw Beatrijs zelf u meenemen door 'hun' kasteel. Zij vertellen u alles over de geschiedenis van kasteel Radboud en de monumentale ruimtes in het kasteel. Daarnaast maken zij u attent op bijzondere details en vermaken u met grappige anekdotes over het leven van weleer. Een informatieve tour waarmee u uw bezoek nog meer de moeite waard wordt!Speciaal voor kinderen is een pelgrimsspeurtocht ontwikkeld. Voorzien van een pelgrimstas gaan zij op pad, en voeren allerlei opdrachten uit of beantwoorden de vragen van de speurtocht. Dat leidt uiteindelijk tot het vinden van de code voor de schatkist en een welverdiende beloning.

Kasteel Radboud is op dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
Toegangsprijs vanaf 13 jaar € 7,00, kinderen € 4,50.woensdag t/m zondag

Verborgen Erfgoed

STROE - In het uutlid van Eilandmuseum Jan Lont vormen vitrines een prachtig decor van de expositie 'Verborgen Erfgoed': voorwerpen voor het merendeel uit eigen depot afkomstig, dus niet zichtbaar voor het publieke oog. Per vitrine gerubriceerd en mooi geëtaleerd tonen ze gebruiksvoorwerpen van velerlei snit uit voorbije tot lang vervlogen tijden. In de ontvangstruimte zijn de vitrines gevuld met onder andere poppen en ander kinderspeelgoed.


Het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont aan de Stroeërweg 39, 1777 NE Hippolytushoef, is tot 1 november op woensdag t/m zondag geopend van 13:00-17:00 uur.
Van 1 november tot april zijn de openingstijden op zaterdag en zondag van 14:00-16:00 uur.
De entree is € 4,00 voor bezoekers vanf 13 jaar, inclusief een kopje koffie, thee of limonade.

woensdag, zaterdag en zondag

Viking Informatiecentrum

DEN OEVER - In het Informatiecentrum Vikingen op Wieringen worden de verhalen achter opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd.

De Zilverschat van Westerklief
In het voorjaar van 850 na Chr. vertrouwde iemand zijn kostbare bezittingen tijdelijk toe aan de Wieringer bodem. In de zomer van
1996 vond men de zilverschat van Westerklief.
Enkele jaren daarna werden er in de omgeving nog twee zilverschatten gevonden. De zilverschatten zijn in vele opzichten uniek voor Nederland. Archeologen en historici stelden vast dat de bezitters van de zilverschatten Vikingen waren, die in de tweede helft van de 9e eeuw na Chr. Op Wieringen verbleven.

Tentoonstelling Friezen en Vikingen op Wieringen
In de tentoonstellingsruimte is een permanente tentoonstelling ingericht waarbij de beide vikingschatten van Westerklief centraal staan. Verder worden de verhalen achter de opzienbarende vondsten verteld aan de hand van veelal originele voorwerpen uit de Vikingtijd (ca. 800-1100 na Christus):
• de originele zilverschat van Westerklief uit de jaren 1999 en 2001
• een replica van de eerste zilverschat (het origineel ligt in het Museum van Oudheidkunde te Leiden)
• zilver in de economie van de Vikingtijd
• Wieringen als handelslokatie op de reizen van en naar Dorestad, Denemarken en Engeland
• Handelsproducten van Vikingen en Franken
• Wapens van Vikingen, Franken en Friezen
• Een schaalmodel (5 meter lang) van een van de Skuldevschepen van Roskilde (foto)

Verder is er informatie over het ontstaan van Wieringen in de voorlaatste ijstijd en diverse fossielen uit die tijd.

Informatiecentrum Vikingen op Wieringen is te vinden aan de Havenweg 1 in Den Oever (tel. 0227 510467), e-mail: info@vikingen.nl, website: www.vikingen.nl.

Openingstijden:
Het Informatiecentrum is vanaf 1 mei t/m 30 september iedere woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 16:00 uur geopend. Vanaf 1 oktober tot 22 december en van 3 maart tot 30 april is het centrum op woensdag, zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur geopend.
Toegangsprijzen: Kinderen tot 6 jaar gratis, Kinderen van 6-12 jaar € 2,50 (inclusief limonade), volwassenen € 3,50 (inclusief koffie/thee).dagelijks

Kunst en Kippensoep

VAN EWIJCKSLUIS - Siets Ellen exposeert de komende maand in Pension Van Ewijcksluis, Van Ewijckspad 1. Voor de in 1952 geboren Texelaar speelt de zee een belangrijke factor in zijn leven en zijn werk.

In 1978 emigreert Siets samen met zijn gezin naar Nieuw Zeeland om daar zijn werk als visserman voort te zetten. Na diverse visserij activiteiten aldaar keert hij samen met zijn gezin weer terug naar Texel en heeft tot 2013 vele zeeën bevaren.
Het verblijf in Nieuw Zeeland, zijn ervaringen op zee en de vakanties in Ierland en Schotland zijn voor hem de inspiratiebronnen.

Hij is in 2015 begonnen bij Triade in Den Helder om zijn ideeën vorm te geven en de technieken in tekenen en schilderen te ontplooien. De eerste werken van Siets waren voornamelijk houtskooltekeningen. Tegenwoordig maakt hij zijn creaties bij Elly Doolaard Kroon van Galerie Doolaard. In het werk heeft Siets een voorkeur voor pastelkrijt en aquarel.

Na alle positieve berichten uit de kennissenkring vindt Siets het nu tijd om zijn werk een aan een groter publiek te laten zien. De expositie in Pension Van Ewijcksluis is zijn eerste.

De expositie is na de opening op 9 december tot 12 januari dagelijks geopend. De toegang is vrij.dinsdag en elke 1e zondag van de maand

Museum Anna Paulowna

BREEZAND - Museum Anna Paulowna heeft wisselende exposities over de geschiedenis van de polder. Daarnaast is er ook een vaste collectie te bezichtigen van o.a.werktuigen, kunst, handenarbeid, foto's en boekwerken.Het museum is gevestigd aan de Zandvaart 5 in Breezand.
Openingstijden: Elke dinsdag van 14:00 tot 17:00 uur en elke eerste zondag van de maand (indien een feestdag dan de volgende zondag). Verder op afspraak.zaterdag en zondag

Eindejaar expositie

OOSTERLAND - De komende expositieperiode is in de Michaëlskerk keramiek te zien van Marian Daems en fotografie van Han Reeder.

Marian Daems (uit Hoorn)
Bouwt voertuigen, vaartuigen, mensen en gebouwen uit platen klei. De huid van haar werkstukken is niet glad, maar wordt bewerkt met verschillende soorten klei en structuren. Dit zorgt voor de kenmerkende textuur in haar werk. Marian Daems wil dat de klei zichtbaar blijft: klei moet kunnen blijven ademen en niet verdwijnen onder een dikke laag glazuur.
Zij haalt haar inspiratie uit het dagelijks leven en benadert dit met een dosis humor. Marian is sinds 1990 bezig met het vervaardigen van keramieken beelden. Na haar eerste keramiekcursus volgde zij de keramische vakopleiding aan de SBB in Gouda en met de opgedane technieken, kennis en ervaring experimenteerde en ontwikkelde zij zich steeds verder in de keramiek.
Naast het vervaardigen van eigen werk, biedt ze twee dagen in de week dagbesteding aan een groep mensen met een verstandelijke beperking.
Speciaal voor de Annual Dutch Art Fair (ADAF)(oktober 2018) heeft Marian 3 hoge torens gemaakt. Ze was eerst bezig met het maken van huizen, pas later bedacht ze dat ze meer de lucht in wilde met haar werk en torens wilde maken. Hiermee kreeg ze veel bewonderende reacties en complimenten. Dat doet altijd goed. De grootste verrassing was dat ze derde werd bij de publieksprijs.
Naast ander werk zijn deze torens zijn nu ook te bewonderen in Oosterland.

Han Reeder (uit Sneek)
Sinds begin jaren tachtig actief als professioneel beeldend kunstenaar; op dit moment vooral als schilder en fotograaf.
In de fotografie probeert Han het licht z'n talloze verschijningsvormen te ontfutselen. De foto's in deze expositie in de Michaëlskerk zijn daar voorbeelden van.
Ze komen uit de fotoseries 'Nissen in middeleeuwse kerken' en 'Bloemstillevens'.
Nissen: Deze serie bestaat uit opnames van nissen of restanten daarvan, voornamelijk in de talrijke Romaanse kerkjes in Friesland en Groningen. Sinds de reformatie hebben ze hun religieuze functie verloren, maar gebleven is het licht. Soms werden de nissen gevuld met eigen associaties of voorzien van cultuurhistorisch en andersoortig commentaar.
Van dit project is het boek verschenen 'Nissen, Licht, vensters en beelden in middeleeuwse kerken', Fotografie Han Reeder. Een beperkt aantal exemplaren is nog te koop tijdens deze tentoonstelling.
Bloemstillevens: ziet de kunstenaar als een voortzetting van de eeuwenoude Hollandse traditie. Reductie en abstractie zijn kenmerkend voor zijn werk. Hij herkent het in de stilering en herhaling van florale motieven in middeleeuwse getijden- en gebedenboeken en ook in de Andalusisch-Moorse architectuur en tegelkunst. Inmiddels is de vaas vervangen door moderner verpakkings- of presentatiemateriaal.
Han zegt hierover: "Onder invloed van de traditie, zeker, maar het gaat me toch om het vinden van een nieuwe, persoonlijke vorm. Mijn weg zoekend en verkennend verdwaal ik soms: zijn het nog wel 'bloemstillevens'? Zijn het bloemen of motieven van bloemen? O.K., dan zijn het dus 'bloemstillevens zonder bloem'."

Beide kunstenaar hebben in het verleden (ca. 10 jaar geleden) ook al eens geëxposeerd in Oosterland en het is heel verrassend om te zien hoe zij zich verder ontwikkeld hebben.

De tentoonstelling te zien t/m 6 januari op zaterdag- en zondagmiddag van 13:30 uur - 16:30 uur.
Tevens geopend op beide Kerstdagen en Nieuwjaarsdag.
Voor verdere informatie: www.zininoosterland.nl.dagelijks, behalve op maandagMEDEMBLIK - Het Nederlands Stoommachine Museum, Oosterdijk 4, is gehuisvest in het voormalige gemaal de Vier Noorder Koggen uit 1869.

Een belangrijk onderdeel van het museum is de oorspronkelijke installatie. De indrukwekkende centrifugaal pomp en zijn aandrijving geven een fantastisch beeld waartoe men ruim 100 jaar geleden al in staat was. De stoommachine die de aanleiding was van de grote Industriële Revolutie is heden te dage vervangen door andere meer efficiënte krachtbronnen. In het museum restaureren en bewaren wij een scala aan machines uit dit stoomverleden. Zonder hun indruk- wekkende kracht en prestaties waren wij niet gekomen waar we nu staan. In en om het museum kunt u vele machines bewonderen en op gezette tijden kunt u zelf aanschouwen hoe de machines werken.Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend en onder stoom.
De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren van 4 - 18 jaar.
Museumkaarthouders en Stoommachinemuseumvrienden hebben gratis toegang.

Vanaf 22 december tot en met 6 januari is het Stoommachinemuseum aan Oosterdijk 4 geopend, met uitzondering van Eerste Kerstdag, 31 december en Nieuwjaarsdag. Het museum is onder stoom, dus de stoommachines draaien. En er valt nog meer te beleven in het museum. Op diverse dagen vertoont de smid in de smederij zijn ambacht en vermaakt jong en oud met zijn enthousiaste verhalen. Verder zijn er demonstraties en workshops tin gieten, touw slaan en origami.

Tingieter en touwslager
Op zaterdag 29 december en woensdag 2 januari is tingieter Harrie van der Meij aan het werk in het museum. Tin is een metaal dat smelt en vloeibaar wordt wanneer het wordt verhit. De tingieter bezit diverse mallen, zoals dierfiguren, waarin het gloeiend hete tin gegoten wordt. Als je durft mag je zelf proberen iets te gieten. Of hak je naam in een gipsplaatje, vul het met tin en krijg een afdruk van je naam.

Op zaterdag 29 december toont touwslager Herman Evers in het museum hoe je zeemansknopen maakt met touw. Bij de demonstraties knopen leer je hoe je een eenvoudige knoop maakt. Vezels van planten en bomen worden eerst gesponnen tot garens en daarna worden de draden in elkaar gedraaid, dat heet het slaan van touw. De touwslager demonstreert hoe je een springtouw slaat, waarna je het zelf mag proberen.

Museum-knutselatelier: trekpop en Origami
Het museumatelier is de gehele kerstvakantie geopend. Een trekpop-bouwplaat ligt klaar om een oliemannetje of -vrouwtje in elkaar te knutselen. Op vrijdag 28 december legt Gerda Derksen aan volwassenen en kinderen uit hoe je met de Japanse papiervouwkunst Origami een leuke kerstster en andere figuurtjes vouwt, waarna je zelf aan de slag kunt.


Smederij

Natuurlijk kun je ook de museumspeurtocht doen, waarbij je een esbitblokje krijgt om zelf miniatuurstoommachines te laten draaien. En je kunt het diploma 'hulpstoker' verdienen door de stoker een handje te helpen bij de ketel. Met uitzondering van de speurtocht is deelname aan alle activiteiten gratis op vertoon van het entreebewijs.

'De Schoonheid van Roest', een fototentoonstelling van vakfotograaf Hans Albers is nog tot 1 maart 2019 te zien. Onder belangstellenden, die tijdens de kerstvakantie langskomen, wordt een van deze foto's (waarde € 290,-) verloot, naar keuze van de gelukkige winnaar.

Openingstijden tijdens de kerstvakantie:
December: 22 t/m 24 december en 26 t/m 30 december van 11:00 tot 16:00 uur.
Januari: 2 t/m 6 januari van 11:00 uur tot 16:00 uur.online


MuseumTV is een video on demand platform dat een overzicht biedt van tentoonstellingen, musea en erfgoed in heel Nederland. MuseumTV is opgericht om kunst en erfgoed voor een breder publiek toegankelijk te maken en het publieksbereik voor Nederlandse musea te vergroten. Sinds de live-gang vorige zomer brengt het platform intussen ruim 70 musea in beeld met mini-documentaires van hoge kwaliteit, gemaakt door professionele documentaire- en filmmakers.
In onze regio zijn virtuele rondleidingen te zien in het Westfries Museum in Hoorn, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Marine Museum in Den Helder.
Alle films en meer informatie over MuseumTV op www.museumtv.nl.dagelijks

Gedichten en foto's

SCHOORL - Rita van Loon exposeert prachtige foto's met gedichten op canvasdoeken. De tentoonstelling is te zien in Buitencentrum Schoorlse Duinen.

"Sinds ik in 2012 ben begonnen met dichten schrijf ik over alles dat groeit, boeit en bloeit. Mijn eerste bundel 'Recht uit het hart' is in 2013 uitgekomen (uitverkocht) en in september is mijn tweede bundel verschenen, genaamd 'Verre gezichten'. Naast het dichten is ook het fotograferen in de natuur een passie van me. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik het dichten en fotograferen ben gaan combineren en er uiteindelijk fotogedichten ontstonden die ik op canvas af heb laten drukken. Hiervan kunt U er hier in het buitencentrum van Schoorl een aantal bekijken en de meeste foto's zijn in de Schoorlse Duinen of aan het strand gemaakt. Deze heb ik tijdens de wandelingen in de Schoorlse Duinen gemaakt."

Rita van Loon is in 1956 geboren in IJmuiden en sinds 1996 woonachtig in het schilderachtige dorp Obdam, gelegen tussen Hoorn en Alkmaar.
Voor meer informatie bent u van harte welkom op ritavanloon.jouwweb.nl.

De expositie is te zien tot 1 februari in de Zeedennenzaal van Buitencentrum Schoorlse Duinen.
Het Buitencentrum ligt aan de Oorsprongweg 1, net buiten het centrum van Schoorl. De toegang is gratis.
Dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. Betaald parkeren van 10:00-19:00 uur.dagelijks

Afsluitdijk Wadden Center

KORNWERDERZAND - In het Afsluitdijk Wadden Center bevindt zich een interactieve beleefexpositie. Hoofdthema is het (over)leven van de Nederlanders in de Delta, door de eeuwen heen en met het oog op de toekomst van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Wil je met droge voeten het wad ervaren? Ontdek het in de expositie.Je baant je een pad door stormen uit het verleden naar de oplossingen van nu. De huidige en toekomstige werkzaamheden aan de dijk kunnen hier op de voet gevolgd worden. Ook kun je inspiratie opdoen voor een bezoek in de regio. Voor kinderen is er een speeltafel, een tekentafel en een 'vismigratie knikkertafel'.

Het Afsluitdijk Wadden Center, Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand, is geopend van 10:00-18:00 uur.
De expositie is gratis toegankelijk. Meer informatie op afsluitdijkwaddencenter.nl en Facebook.donderdag t/m zondag

IJzingwekkend 5

DEN HELDER - Voor de vijfde keer wordt deze winter IJzingwekkend georganiseerd in Kunsthal 45, een expositie waarbij de nadruk op ruimtelijk werk ligt. Dit keer werd de jonge beeldend kunstenaar Jan Blank bereid gevonden als curator een groep kunstenaars bij elkaar te brengen.

Voor het selecteren van de werken/kunstenaars ging het Jan Blank om het concept van schaal; vergroting en verkleining, uitgaande van het idee van lenzen, bijvoorbeeld die van een microscoop, verrekijker, cameralens etc.


Janine Schimkat

Zo bracht hij een jonge en internationale groep kunstenaars bijeen. Niet alleen vanuit de omgeving Groningen en Amsterdam, maar ook uit Ierland, Noorwegen en Roemenië tonen kunstenaars hun werk. Behalve beelden, objecten en video-installaties zijn er dit keer ook enkele tweedimensionale werken te zien.

Deelnemende kunstenaars:
David Lunney (IE), Eirik Jahnsen (NO), Esther Breslin (NO), Hans Blank, Ingrid Davids, Jan Blank, Jane Fogarty (IE), Janine Schimkat, Jildau Nijboer, Jimi Kleinbruinink, Joop Haring, Jos Volkers, Kees Boeve, Koos Buist, Maaike Knibbe, Marius Reed (NO), Mark Bakker, Maurits van Putten, Wim Warrink

De expositie is van 16 december 2018 tot en met 17 februari 2019, donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bezoeken in Kunsthal 45, Koningstraat 43-45, Den Helder.dagelijks, behalve maandag

Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij'

MEDEMBLIK - De collectie van het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' omvat het erfgoed dat uit het vak van de Nederlandse en Westfriese brood- en banketbakkerij bewaard is gebleven en voornamelijk over de periode 1800-1960.

Het behoud van deze collecties is niet alleen het behoud van kennis over het bakkersvak, maar ook het behoud van kennis over het sociaal-economische leven uit het verleden, dat aan de hand van de objecten wordt beschreven en verklaard. Bijvoorbeeld aan de hand van het leven van een katholieke bakker in een protestants dorp kan het begrip 'verzuiling' worden verklaard, of een licht worden geworpen op feesten en gebruiken.De cultuurhistorische waarde wordt vooral bepaald door het specialisme van de verzameling, door zijn omvang en volledigheid. Het Bakkerijmuseum heeft veel voorwerpen die uniek zijn en van grote waarde zijn bezien vanuit het erfgoed van de bakkerijsector.
In het algemeen omvat de collectie vormen, gereedschappen, machines, interieurinrichtingen, informatiedragers, verpakkingen. De collectie in de bibliotheek van het museum omvat recepten-, leer- en handboeken, vaktijdschriften en documenten.

Het Bakkerijmuseum 'De oude bakkerij' is te vinden aan de Nieuwstraat 8 in Medemblik. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend. In de schoolvakanties de hele week.
De toegang is € 6,50 voor volwassenen en € 4,50 voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.dinsdag t/m zondag

Expositie 'Bloot - het kwetsbare lichaam'

'To be naked is to be oneself; to be nude is to be seen naked by others' (John Berger, Ways of Seeing, 1972).

Beeldmaker en gastcurator Thomas Widdershoven (thonik) neemt onze blik op bloot onder de loep aan de hand van het werk van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.

De expositie 'Bloot - het kwetsbare lichaam' is t/m 3 februari 2019 te zien in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, 1861 CR Bergen.
Het museum is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Renault Clio Estate Diesel
€ ,-

Wieringer historie:
Vergadering op hoog niveau - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...