Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt, de maand van de Hollandse Garnaal
Uitgegeven op 13-09-2018 om 09:19  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - De Hollandse garnaal is lekker, lokaal én verantwoord. Een echte kleine smaakmaker, rechtstreeks uit de Noordzee. 'Onze' Hollandse garnaal staat, in binnen- en buitenland, vooral bekend om zijn krachtige zilte en romige lichtzoete smaak en malse, stevige structuur. Met deze eigenschappen steekt hij met kop en schouders uit boven zijn soortgenoten. Waar een klein schaaldiertje groot in kan zijn. En omdat ie zo krachtig is heb je aan een kleine hoeveelheid genoeg. Ook met een handje van deze Hollandse held kun je eindeloos variëren en voeg je een ware smaakexplosie toe aan je gerecht. In september, de maand van de Hollandse garnaal, krijgt deze kleine smaakmaker het podium dat hij verdient!Naast de allerlekkerste, is de Hollandse garnaal ook nog eens een verantwoord en lokaal product. Sinds eind 2017 is de kleine smaakmaker namelijk MSC-gecertificeerd. Dat betekent dat de Hollandse garnaal duurzaam gevangen is en de herkomst traceerbaar is. Zo kun jij genieten met een goed gevoel.

Wist je dat...

De Hollandse garnaal is grijsbruin van kleur en heeft een afgeplat lichaam. De maximale lengte is 8 cm. Aan boord van de visser worden ze direct gekookt en krijgen ze een roze kleurtje en de kromme vorm.

Jaarlijks vangen Europese garnalenvissers tussen de 32.000 en 35.000 ton Hollandse garnalen. Maar liefst 54% daarvan is voor Belgische consumptie.

De Hollandse garnaal heeft in elk land verschillende namen. In Nederland heet ze soms ook Noordzeegarnaal of grijze garnaal, in Duitsland Krabbe, Granat, Porre of Knat. In Denemarken SEF of CES.

Mannelijke Hollandse garnalen zijn alleen in hun jeugdstadium een mannetje. Nadat ze een keer geslachtsgemeenschap hebben gehad veranderen ze in een vrouwtje. Er zijn ook garnalen die van het begin af aan vrouwtje zijn. De wijfjes leggen twee á drie keer per jaar eitjes.

De Hollandse garnaal wordt gegeten van Frankrijk tot Denemarken, maar het grootste deel gaat naar de Belgische markt. Daar worden er nationale delicatessen als ‘garnaalkroket’ en ‘Tomate crevette’ van gemaakt.

Wil je meer weten over de Hollandse garnaal? Ga naar Hollandse garnaal waar je achtergrondinformatie vindt over de levenscyclus, vistechniek, voedingswaarden, verkrijgbaarheid en nog veel meer.

Wat de aanbieding is deze week, laat zich wel raden……..ongepelde Hollandse garnalen!

1 kilo ongepelde Hollandse garnalen voor € 7,50

Op de receptenpagina vindt u meerdere lekkere gerechten met garnalen waaronder een kabeljauwovenpakketje met Hollandse garnalen van chef-kok Estee Strooker.

Bron tekst: visrecepten.nl
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Aygo 1.0 MMT 5drs automaat
€ 5.795,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi S-line 5drs
€ 4.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Den Oever in kleur - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...