MASSALE ZEEHONDENAUTOPSIE IN EEMSHAVEN
Uitgegeven op 21-08-2002 om 16:39  |  link  |  bewaar  |  print

Waddenzee - De zeehondencreche in Pieterburen richt in de Eemshaven een apart centrum in om dode zeehonden te onderzoeken. De creche heeft in Pieterburen geen plaats meer om goed autopsie te verrichten op de inmiddels ruim zeshonderd zeehondenlijkjes die in de Waddenzee zijn gevonden.
Dat heeft Lenie 't Hart van de creche dinsdag bevestigd. Het onderzoek moet over een paar weken beginnen. Vermoedelijk heeft de creche tegen die tijd meer dan duizend dode zeehonden in bewaring liggen. Twintig deskundigen onder leiding van prof. A. Osterhaus van de Erasmus Universiteit verrichten het onderzoek. Osterhaus is als viroloog verbonden aan de zeehondencreche. Hij leidde in 1988 ook het onderzoek naar de epidemie onder zeehonden in de Waddenzee. Zijn onderzoek leverde toen een werkend vaccin op.

De dode zeehonden worden op de waddeneilanden en in de Eemshaven verzameld in diepvriescontainers. Aan het begin van de epidemie werden de dode dieren naar de creche in Pieterburen gebracht, maar dat kan nu niet meer omdat de instantie geen opslagcapaciteit meer heeft.
De kosten van de massale autopsie zijn volgens 't Hart moeilijk in te schatten. De zeehondenopvang schat minimaal 100.000 euro kwijt te zijn aan de inrichting van het onderzoekskamp en het vervoer van alle kadavers. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) heeft toegezegd een deel van de kosten te vergoeden. De rest probeert de creche de komende weken middels radiospotjes en brieven aan het bedrijfsleven te kunnen inzamelen.
Inmiddels worden naast de boten van LNV ook vaartuigen van Rijkswaterstaat, de douane en de politie ingezet om de dode dieren te verzamelen.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Klederdracht, wie kent de dames? - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...