KOKKELKRASSPEL WEKT WOEDE MOSSELSECTOR
Uitgegeven op 19-08-2002 om 11:46  |  link  |  bewaar  |  print

Hippolytushoef - De Vogelbescherming en de Waddenvereniging hebben zich met een "Oud-Hollands Kokkelkrasspel" de woede op de hals gehaald van de mosselsector. Die vindt dat de schelpdiersector op een 'kraslot' in het jongste Waddenbulletin ten onrechte in een kwaad daglicht wordt gesteld.
,,Een dolksteek in onze rug", zei mosselkweker A. Verschuure zaterdag bij de opening van de Mosseldag in Yerseke. Hij sprak daar namens het organiserende Comite Zeeland Presenteert en de Vissersvereniging Yerseke.
"Beproef uw geluk, kras de Waddenzee open op zoek naar kokkels", staat op het omstreden lot. Wie dat doet, leest: "Helaas! De mechanische kokkelvisserij was u en duizenden waddenvogels voor. Steun daarom deze actie." De lezer wordt met de kreet "maak uw onvrede duidelijk" doorverwezen naar een internetsite die de mogelijkheid biedt wadvogels te adopteren. "Wij adopteren al veertig jaar lang wadvogels", brengt Verschuure daar tegen in. "Veertig jaar terug waren er nauwelijks eidereenden, nu zijn er zo'n honderd- tot honderdvijftigduizend. Dat komt omdat wij mosselen van de wilde platen vissen en overbrengen naar consumptiepercelen, waar ze beter groeien."
Van de Waddenvereniging en Vogelbescherming was zaterdag niemand te bereiken.
Door de schaarste aan mosselen ging er zaterdag slechts 8000 kilo mosselen gaar en in bakjes over de toonbank. Andere jaren was dat een paar duizend kilo meer. Mosselliefhebbers moesten dit jaar ook een euro betalen voor een bakje. Daarmee werd een traditie van tientallen jaren gratis mosselen op de Mosseldag in Yerseke doorbroken.
Volgens secretaris J. van Velzen van het organiserende comite is het echter vooral aan het uitzonderlijk warme weer te wijten dat het dit jaar minder druk was op de Mosseldag. Gemiddeld is de dag goed voor 40.000 bezoekers, nu waren dat er tussen de 30.000 en 35.000.
De Zeeuwse mosselen zijn momenteel praktisch op, meldde Verschuure zaterdag. De eenjarige mosselen van het Wad vullen dat gat op. De prijzen op de veiling zijn inmiddels aan het dalen. Die liepen na de opening van het seizoen in juli soms op tot 5 euro per kilo, nu worden prijzen genoteerd van 1 tot anderhalve euro.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Kapel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...