Jax: een tikkeltje complexe leukerd
Uitgegeven op 12-03-2018 om 15:23  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HELDER - Jax is een leuke kruising Border collie - Rottweiler, een gecastreerde reu met geboortedatum: 19-11-2015. Als puppy in huis gekomen, een zonnige toekomst lag voor hem. Wel viel op dat hij als jong hondje behoorlijk pittig uit de hoek kon komen, nogal volhardend was met hapgedrag. Gelukkig ging die fase voorbij en hij werd de ster van de puppycursus, het is een slimmerd. Zijn gedrag is net als zijn uiterlijk een mengelmoes. Goed te motiveren met de bal, voertjes mag u over het algemeen zelf houden tenzij het echt bijzonder lekkere hapjes zijn. Spelletje apport is helemaal geweldig, dan zie je met recht de Border collie-look, heel grappig.

Na deze zonnige inleiding even serieus: de reden van afstand. Met een maand of 7, Jax werd langzaam meer volwassen, veranderde zijn gedrag naar andere mensen. Helaas is het zeker niet goed gegaan met het kleine kindje in huis, Jax viel uit, gelukkig viel de schade mee in die zin dat het erger had kunnen zijn maar dat het geen houdbare situatie is, is duidelijk. Kindjes moeten veilig zijn en dus werd met een heel verdrietig hart de moeilijke keus voor afstand gemaakt...

Jax is geen dappere dodo. Met de eerste kennismaking heeft hij echt een beetje tijd nodig. Ga je te snel zonder dat hij zijn vertrouwen heeft gegeven is het goed mogelijk dat hij uitvalt. Zijn gedrag naar mensen die op bezoek komen maar ook mensen buitenshuis komt uit onzekerheid dat gecompenseerd wordt door middel van uitvallen. Hoe raar het ook klinkt geeft het de hond succes (wat hij eng vindt gaat weg) zodat het gedrag steeds sneller wordt ingezet. Een slimme hond klinkt geweldig maar is met recht een uitdaging, zeker als het een in wezen onzekere hond betreft. Gelukkig heeft hij mede door de puppycursus plus de inzet van zijn baasjes een goede kennis van de basiscommando's. Tijdig bijsturen op een positieve manier, zeker geen harde hand!, het vraagt inzet van een nieuwe eigenaar maar ook kennis van stress signalen, houding en gedrag. Om het kort te zeggen: alleen bij een goede match een gouden team.

Het is duidelijk, Jax heeft niet genoeg aan 3x daags een rondje om. Behalve fysiek bezig zijn is een mentale uitdaging ook belangrijk. Een hondensport zou geweldig zijn, denk bijvoorbeeld aan flybal, behendigheid of speuren. Andere honden zijn niet direct zijn favoriet. Sommige snelle honden kunnen zijn goedkeuring verdragen waarna een gezellig renspelletje volgt, met andere honden zie je al snel fixeren en uitvallen. Ook hier is verstandig bijsturen van groot belang. Ergens in de loop der tijd heeft Jax een ferme lel van een kat gekregen waardoor vriendschap echt geen optie is, geen goede combinatie dus.
Een poosje alleen thuis is op zich geen probleem, wel rustig opbouwen en kleine waarschuwing: zo af en toe werd er iets een andere vorm gegeven, bijvoorbeeld de afstandsbediening of een tijdschrift dat is blijven liggen.

Gaat Jax uw grote liefde worden? Kom kennismaken, graag op afspraak met Dierentehuis 't Schuthok. U bent welkom!
(advertentie)
Reisbureau Hippo, Touringcarbedrijf Rasch
(advertentie)
De installateur die u nooit in de kou laat staan...
Occasions
Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Toyota Rav 4 Linea Sol lederen bekleding
€ 6.245,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Henk op ten Berg - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...