Rooie rakkers laten van zich horen in Schagen
Uitgegeven op 11-03-2018 om 11:09  |  link  |  bewaar  |  print

Linkse geluiden tegen armoede

Niet alleen in grote steden als Amsterdam en Den Haag wordt gedemonstreerd, maar ook in Schagen en omgeving laat men zich af en toe horen. Hier wonen ook mensen die zowel landelijk- als lokaal beleid kritisch volgen. In Hollands Kroon waren er nog niet zo lang geleden ludieke acties tegen de bezuinigingen in de Wmo-zorg van het gemeentebestuur.

Armoedekar
Op 17 september 1983 verzamelden een aantal kritische Schagenezen zich op de Markt. Linkse partijen en de FNV riepen op om te protesteren tegen het 'armoedige' beleid van de regering. De demonstranten hadden een 'armoedekar' samengesteld waarmee ze een rondgang door Schagen maakten. Het kon allemaal anders, volgens hen. Spandoeken met leuzen als 'bezuinigen is geen werk' en 'er is geld zat' werden in de stoet meegedragen. De socialisten wilden het geld 'halen waar het zit en brengen waar het hoort'. De armoede moest bestreden worden door de rijken meer belasting te laten betalen en de minimumlonen evenals de uitkeringen te verhogen. Na de rondgang met de kar gingen de demonstranten naar het Regiocentrum 'De Noordkop' aan de Mauvestraat om naar een toespraak van Ria Beckers (Politieke Partij Radicalen) te luisteren. De bijeenkomst werd opgeluisterd met muziek van de reggaegroep 'Nimfo' en 'Rooie Toon'.


Demonstranten in Schagen (1983). De armoedekar op de Gedempte Gracht - foto Nationaal Archief

Rood en groen
De PPR van Ria Beckers is evenals de CPN (Communistische Partij Nederland) en de PSP (Pacifistisch Socialistische Partij) opgegaan in GroenLinks. En ook de EVP (Evangelische Volks Partij) sloot zich aan. GroenLinks is een progressieve partij waarin naast radicalen dus ook communisten, pacifisten en gelovigen zitten. Gezamenlijk hebben zij gemeen dat zij 'duurzaamheid' als leidend beginsel nastreven (groen). De groene partij doet mee aan de verkiezingen in maart a.s. De 'rode' geluiden zijn bij lange na niet verstomd in Schagen. Niet zo lang geleden trokken FNV en SP ten strijde tegen het Wmo-beleid van de gemeente en met succes. En op dit moment doen socialisten er van alles aan om buslijnen te behouden en ook daar horen (ludieke) acties bij...

Kees Zwaan
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions
Te koop Fiat 500 bouwjaar 2014
€ 8.500,-

Toyota Prius 1.8 Hybrid business Solar roof
€ 11.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Succes 3 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...