Sportverenigingen nog niet klaar voor privacywetgeving
Uitgegeven op 26-02-2018 om 14:23  |  link  |  bewaar  |  print

HOLLANDS KROON - De AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wordt op 25 mei van kracht. In deze nieuwe privacywet staat dat bedrijven, overheden maar ook vrijwilligersorganisaties precies moeten bijhouden welke gegevens ze verzamelen, waarom en hoe lang. De Autoriteit Persoonsgegevens mag hoge boetes opleggen als dat niet gebeurt. Ook sportverenigingen vallen onder de nieuwe wet en moeten zorgvuldig met hun data omgaan. De verenigingen uit Hollands Kroon moeten daarom de komende maanden inspanningen verrichten om klaar te zijn voor deze wet.

Doel van de wet
De wet heeft een tweeledig doel: bewustwording van de risico's die onzorgvuldig omgaan met persoonsgegevens met zich meebrengt en maatregelen vragen van alle instanties die persoonsgegevens opslaan of verwerken. De wet zal worden gehandhaafd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Enerzijds zullen zij controles uitvoeren, maar anderzijds ook maatregelen nemen als er een data-lek heeft plaatsgevonden terwijl de betrokken organisatie buiten de vastgelegde procedures heeft gehandeld. Er is bestuurdersaansprakelijkheid en de boetes zijn fors.

Actie noodzakelijk
De gemeente Hollands Kroon vindt het belangrijk dat persoonsgegevens bij sportverenigingen in goede handen zijn. Samen met Team Sportservice Schagen organiseert de gemeente daarom een cursus om de verenigingen 'AVG-proof' te maken. Het creëren van bewustwording is nodig, want nog maar weinig verenigingen zijn actief bezig met implementatie van de AVG. Het is dan ook een complex vraagstuk voor een vrijwilligersorganisatie.

Tool
Binnenkort wordt een door de Stichting AVG Verenigingen ontwikkelde tool gelanceerd, waarmee sportverenigingen aan de slag kunnen. Met dit online programma kunnen zij eenvoudig en op een juiste manier de AVG-wetgeving implementeren binnen de vereniging. Gemeente Hollands Kroon: "Een goede begeleiding van onze verenigingen is wat ons betreft erg belangrijk om dit proces goed te kunnen doorlopen. Het alleen informeren, volstaat in onze ogen niet. Daarom bieden wij de verenigingen een aanpak aan, die stimuleert dat zij daadwerkelijk tot actie over gaan."

Cursus
Team Sportservice Schagen organiseert op dinsdag 3 april en dinsdag 15 mei bij voetbalvereniging DWOW in Wieringerwerf een korte, praktische en resultaatgerichte cursus van 2 avonden, waarbij de deelnemende sportverenigingen door een AVG-expert begeleid worden. Neem een laptop of iPad mee want we gaan direct aan de slag. Tijdens de eerste avond wordt met name ingegaan op de noodzaak en theorie achter de wetgeving en op de tweede avond worden de puntjes op de 'i' gezet m.b.t. de uitvoering van de benodigde acties. Na de 2 avonden zijn alle deelnemende verenigingen 'AVG proof' en ontvangen zij, als zij hun huiswerk hebben gedaan, een verklaring waarmee zij aangeven wat zij hebben gedaan om aan deze inspanningswet te voldoen.
Verenigingen kunnen zich aanmelden voor de cursus via de website van Team Sportservice Schagen. Wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen met Kick de Groot van Team Sportservice Schagen: kdegroot@teamsportservice.nl, 0224 – 21 47 74.
(advertentie)
Actueel...
01-06-2020 Kay vindt mensen erg spannend
01-06-2020 Koop een T-shirt, per verkocht item gaat er een tientje naar de restauratie
01-06-2020 Stamineeke vanaf 1 juni weer open
31-05-2020 Wandelaars en fietsers bij Vatrop opgelet!
31-05-2020 Binnenvaartschip in problemen
31-05-2020 Lepelaars op Wieringen
31-05-2020 Foto van het weekend
30-05-2020 Live muziek terras café Waddenzee
30-05-2020 Fietsersbond niet tevreden over uitleg gemeente
30-05-2020 Patrijsparadijs op Wieringen
30-05-2020 Nooit meer frustratie van verkeerde prijzen tijdens het prijs-vergelijken
30-05-2020 Wieringer Eilandmuseum kan mede door Microsoft weer open
30-05-2020 Tante Pietje regelt zelf het terras wel, daar hoeft u niet bij te helpen
29-05-2020 Wie goed doet goed ontmoet
29-05-2020 Meedoen dankzij Microsoft
29-05-2020 Café Tante Pietje gaat niet open per 1 juni
29-05-2020 Het Zuiderzeemuseum gaat weer open
29-05-2020 Nationale Balkon Beweegdag
29-05-2020 Arie Keppler Prijs 2020 van start
29-05-2020 Wieringer Vrouwen verrassen hun leden
29-05-2020 Knuffelwand maakt fysiek contact mogelijk
29-05-2020 Aanbiedingen van onze adverteerders in Hollands Kroon
29-05-2020 Aanbiedingen en nieuws van onze adverteerders
29-05-2020 Helpt elkander en blijf gezond
29-05-2020 Baggermolen Stoommachinemuseum uit water getakeld
29-05-2020 Cortenstalen strijkmolen langs Molenkolk
29-05-2020 Cultuurplatform steunt 'Cultuur in Actie'
29-05-2020 Groen licht voor bouw brede scholen
29-05-2020 Kerknieuws
29-05-2020 CV Wieringermeer coronaproof door gift Microsoft
(advertentie)
Architecten- en ingenieursbureau W.A. De Herder bna vof
Occasions
Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Vuurtoren in Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...