Jaaroverzicht 2017 november en december
Uitgegeven op 10-01-2018 om 13:41  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - De laatste twee maanden van 2017.

November en decemberRondje om, door het bos. Op dit moment worden er veel zieke bomen gekapt. In dit artikel een link naar de website van Staatsbosbeheer met meer informatie. De lege plekken worden via natuurlijke weg snel opgevuld met nieuw groen.Vooral langs de A7 is het goed te zien. Het fietspad is inmiddels weer geopend.Essentaksterfte

Er dreigt een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap te verdwijnen. De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Het effect van de ziekte wordt in een aantal gebieden nog versterkt door het optreden van honingzwam. (Lees hier het hele artikel)

Een rood kruis betekent het doodvonnis voor de boom.
(Fotografie met Samsung telefoon Henk-Jan WittinkEen uitslaande brand heeft vrijdagavond de tent van het kunstproject van Daan Roosegaarde verwoest.


Rond tien uur vrijdagavond stuurde Michael Mosk deze foto. Het paviljoen welke was opgebouwd naast de windmolen op de Afsluitdijk stond in lichterlaaie.

De Brandweer uit Den Oever stelde de wagen op nabij Havenzicht. Water genoeg rondom, maar het was nog een hele klus om de slangen uit te rollen over de brug naar de brandhaard. Hierna was het vuur snel geblust. De schade is echter enorm. Volgende week hadden hier internationale gasten moeten verwelkomd worden om het lichtproject te bekijken. Rijkswaterstaat heeft maar liefst 13 miljoen Euro uitgetrokken voor de kunstenaar en zijn team. Vrijdagavond was deze lichtshow echter niet voorzien. Of de presentatie volgende week nog doorgaat was op het moment van schrijven nog niet bekend. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is ook nog onduidelijk. Na het afgelasten van de hardloopwedstrijd vorig jaar is dit de tweede grote tegenslag voor het project De Nieuwe Afsluitdijk. (Fotografie Michael Mosk)

Brandweer Den Oever plaatste de volgende fotos:

De lijn geeft aan waar het water vandaan gepompt moest worden.

Brandweer Den Oever over het incident: "Gisteravond zijn we gealarmeerd voor een gebouwbrand t.h.v. de afsluitdijk. Een tijdelijke paviljoen die bij een bunker naast de afsluitdijk was opgebouwd voor de expositie lichtprojecten afsluitdijk stond in brand. De plek van de brand was moeilijk bereikbaar voor onze brandweerauto, waarop we vanaf een ondergrondse brandkraan op de oostkade lage druk slangen hebben uitgerold richting het bunker complex.

Dit hebben we gedaan in aanjaagverband wat in dit geval betekende dat onze brandweerauto op de oostkade water door pompte naar onze pomp aanhanger om vanaf daar water stralen te voeden om te kunnen blussen. Het was een pittige klus en na ongeveer een inzet van twee uur waren we weer terug op de kazerne".


Den Oever en alle andere inwoners in Hollands Kroon mogen maar wat blij zijn met deze vrijwilligers, chapeau!


Rondje om kan dus ook op en neer op 1 weg. U voelt het misschien al aankomen, het ging regenen dus snel naar binnen. Het was dus een kort heen en weertje in de Kremersweg.


Deze foto's zijn gemaakt met een Samsung telefoon en bewerkt in Photoshop met RAW filter gereedschap.
Einde van een tijdperk in de Parklaan.

Na veertig jaar stoppen Siem en Hanna Braad met de winkel in de Parklaan.


Woensdag was het de hele dag lekker rommelig in de winkel. De mensen kwamen kijken of er nog iets leuks tussen de spullen lag maar ook al om afscheid te nmenen van de familie Braad. De winkel stond geruime tijd te koop. Helaas is het niet gelukt om de winkel te behouden. Nu wordt de winkel verbouwd tot vier appartementen. Siem en Hanna gaan er zelf ook wonen. Patrick Hollander start volgend jaar met de verbouwing van het pand.


Er ligt nog veel, maar niet alles is aanwezig. Wees er snel bij is het advies.


Zaterdagmiddag gaat de winkel voorgoed op slot. Dan worden er nog even herinneringen opgehaald onder het genot van een drankje. De bouwtekeningen van de levensloop bestendige woningen hangt er al. Er is veel belangstelling voor de appartementen. De auto's kunnen straks in het pand geparkeerd worden en er komt een lift in het gebouw.


De gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met het voornemen om maximaal vijf woningen op het terrein van Cees Lont (Vet) aan de Koningsweg te bouwen.

Hoe de plannen eruit komen te zien is nog niet bekend. Wel is men al maanden bezig om de boel op te ruimen op het terrein. Jarenlang stortten bedrijven en particulieren hier mret toestemming van Cees hun afval. Zo zijn er al ontelbare hoeveelheden autobanden afgevoerd. Het is bekend dat Cees op zijn manier een kunstenaar was als het om het creëren van hekwerken en landafscheidingen ging. Restanten zijn nu op veel plaatsen nog te zien. Wittink (O.H.K.) "Het kan er alleen maar beter op worden. Iedere woning extra levert handel op voor de middenstand en potentie voor verenigingen en accommodaties op Wieringen". De raad was unaniem in haar besluit.

Cees woont nog in het huisje op het terrein. Dagelijks wordt hij daar verzorgd door met name familie De Jongh. In 2008 vierde Cees zijn tachtigste verjaardag. Bij leven en welzijn zal hij volgend jaar 90 jaar worden. Wieringernieuws was er toen ook al bij.


KLIK hier voor het artikel uit 2008. (Foto Henk-Jan Wittink)De sneeuwpret voor de jeugd was van korte duur, voorlopig lijkt er geen vorst en sneeuw in de lucht te hangen.


Deze sneeuwpop in de Mering heeft het slechts een dag volgehouden. Aan de kleur te zien moeten de makers wel opletten of de discussie niet oplaait met de tegenstanders van Zwarte Pop.


Waddenbelevingspunt blijkt fiasco

DEN OEVER - Zaterdagmiddag was het niet mistig. Wieringernieuws nam een kijkje op het Waddenbelevingspunt. De reactie van vijf Wieringer bezoekers op het bouwwerk die er op dat moment liepen waren negatief. De hoge kosten van ruim driehnderduizend Euro en het geringe belevingseffect stond volgens hen niet in verhouding. Iedereen was dan ook van mening dat een wandeling langs de Waddenzee hetzelfde uitzicht oplevert en gratis is.


Wij maakten foto's vanuit normaal perspectief, dat houdt in dat de camera de beelden weergeven zoals het mensenlijk oog dit ook ziet. Met een telelens of verrekijker ziet het er anders uit, maar dat is een andere beleving dan met de eigen ogen. Uiteraard gaat Wieringernieuws nog een keer foto's maken als de zon schijnt, maar die lijkt de laatste weken wel verdwenene te zijn. Op deze foto ziet u het uitzicht op het IJsselmeer zoals door de initiatiefnemers was beloofd. Helaas kunnen wij het niet mooier maken dan dat het is. Op de foto is het ruwe hout uit het Robbenoordbos goed te zien. Volgens twee aannemers van Wieringen gaat dit snel rotten als het niet behandeld is.

Eerste Kerstdag een reactie van een echte Wieringer, Klaas Looze: "Heel vroeger werd op wieringen gezegd en gedaan ,sodemieter maar achter diek ! Dat was dan iets waar je niks meer mee kon .Dat is jaren leden verboden ,maar moet je nou eens bij de haven van Den oever op diek gaan staan!"


Uitzicht op het schor en het Wad richting Oosterland. De aanwezigen waren van mening dat het uitzicht niet veel toevoegt. Vanaf de dijk zie je hetzelfde was de eensluidende mening. en meer foto's...

Deze week vroeg een ondernemer uit Hippolytushoef wat de reden is geweest waarom de constructie in Rotterdam gebouwd is en niet bij bijvoorbeeld Abuco, OMF-Jan Borst of Luyt.

Er zijn een paar onvolkomenheden in de constructie, deze worden nog aangepast lijkt ons.

Uitzicht losse dam en Afsluitdijk.

De oude haveningang.

De periscoop, deze haalt de beelden net als een verrekijker dichterbij.

Niet echt netjes afgewerkt. Dan had de bouwer nog wel even kunnen wachten met de opening en dit eerst moeten herstellen. Het zal ongetwijfeld wel goed komen. De raad was een paar jaar geleden enthousiast over het plaatsen van het Waddenbelevingspunt op de dijk bij de Waddenzee. Alleen raadslid Wittink had zo zijn bedenkingen. Toen bleek dat de toren in de haven zou komen te staan en er extra geld, € 90.000 extra moest worden uitgegeven stemde hij alleen tegen. Wittink zei toen dat het gevaarte dan beter op Vatrop geplaatst kon worden waar meer te zien is voor de vogelaars. Later was Pim de Herder het met hem eens, maar toen was het pleit al beslecht. Zaterdagmiddag waren o.a. de Wieringers Hans Jager en Roel Doves ook verbaasd over dit afgeleverde werk. Op Facebook Wieringernieuws zijn de reacties ook niet echt positief te noemen. (Fotografie Henk-Jan Wittink)


In de Waddenzee is een paling gevangen van ruim 30 kilo zwaar, oftewel 60 pond. De vis had een gat gevreten in het net van de WR106, waarmee hij boven water werd gehaald.


Nadat er een foto is gemaakt, is de megapaling weer overboord gezet

Lees verder op www.omropfryslan.nl.

(advertentie)
Bocado mediterrane delicatessen
(advertentie)
Occasions
Toyota Rav 4 2.0 i Executive inklusief afleverkosten
€ 10.245,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Jan Lont - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...