100 jaar Zuiderzeewet (6)
Uitgegeven op 11-02-2018 om 07:31  |  link  |  bewaar  |  print

Perspectief: betekenis voor Nederland en de wereld

De kennis en ervaring die men opdoet bij het realiseren van de Zuiderzeewerken heeft wereldwijde impact. Over de hele wereld worden ontwikkelingen toegepast die het gevolg zijn van het realiseren van de plannen van ingenieur Lely.

Natuur en Recreatie
Er zijn op de voormalige bodem van de Zuiderzee natuurgebieden ontstaan. In de Noordoostpolder onder andere het Kuinderbos en Rijksmonument Waterloopbos. De natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer tezamen vormen Nationaal Park Nieuw Land.Marker Wadden
De beperkte natuurlijke oevers en het ontbreken van een verbinding met een zee of rivier in het Markermeer heeft ingrijpende gevolgen voor het bodemleven. Provincie Flevoland, De Rijksoverheid en Natuurmonumenten pakken momenteel de problemen in het Markermeer aan. Ze leggen slib vast en maken eilanden, de Marker Wadden. Hierdoor ontstaat luwte en bezinkt het slib eerder. Daar maken bedreigde dieren en planten graag gebruik van. Een deel van de eilanden wordt toegankelijk voor natuurliefhebbers en watersporters. Zo snijdt het mes van de Marker Wadden aan twee kanten. In dit filmpje wordt er uitleg gegeven over het hoe en waarom van dit robuuste natuurgebied in het hart van Nederland.

De grote impact van het gebied
Het IJsselmeergebied beslaat een enorme regio en zorgt voor de zoetwateropslag van grote delen van heel Nederland. Zowel Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Friesland en Flevoland liggen aan de voormalige Zuiderzee. Ze werken samen, al lang voordat Plan-Lely tot uitvoering wordt gebracht. Er zijn ook mooie, gezamenlijke toekomstplannen voor dit bijzondere gebied.

Bron: www.100jaarzuiderzeewet.com.
(advertentie)
Gezellig tot in de late uurtjes!
(advertentie)
Poll:
5G
Ja
Alleen als het veilig is
Overbodig
Nee
  
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Het meest sexuele duo van Wieringen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...