De bakkers van Wieringen naar het buitenland
Uitgegeven op 05-01-2006 om 02:12  |  link  |  bewaar  |  print

Peter met zijn boek (foto: Wieringernieuws.nl)
HIPPOLYTUSHOEF – Bijna twee maanden geleden kwam het boek ‘De bakkers van Wieringen – van graan tot brood’ van Peter W. de Greef officieel uit. Ruim 4 jaar werk heeft hij er aan gehad om het boek samen te stellen. Op Wieringen is het boek bij veel mensen bekend, nu is het de beurt aan de Wieringers die verhuisd zijn naar overal op de wereld. Het boek geeft een schitterende weergave van alle bakkers die op Wieringen gezeten hebben, van ongeveer het jaar 1800 tot nu.

Peter heeft in zijn vier jaar onderzoek veel mensen gesproken, waaronder gepensioneerde bakkers en familieleden van de oude bakkers. Zo kwam een interessant naslagwerk tot stand met veel informatie over het bakkersverleden van Wieringen. Elk dorp wordt beschreven, het boek begint in Den Oever en neemt U over het glooiende landschap mee naar De Haukes en eindigt in Slootdorp. Zelf is Peter ook banketbakker geweest, zodoende dat het idee kwam om het boek tot stand te brengen.

Na de bakkersschool begon De Greef als bakkersknecht bij bakkerij ‘De Koornschoof’. Na enige tijd was het zijn beurt om in dienst te gaan. Hier heeft hij bijna anderhalf jaar gediend. Bakkerij van Empel was zijn volgende werkgever. Deze baan heeft niet lang geduurt, al snel ging Peter werken als bakkersknecht in Middenmeer, bij bakkerij De Groot.

Helaas heeft Peter destijds zijn baan als bakker op moeten geven. De komst van fabrieksbrood en andere bakkersproducten in de supermarkten zorgden ervoor dat veel bakkerijen genoodzaakt waren te stoppen. Ook op Wieringen gebeurde dit. Enkele bakkers vertrokken naar Amsterdam en omstreken omdat daar ‘meer te halen’ was. Voor Peter werd het geen Amsterdam maar hij ging vanaf 1969 werken als ‘medewerker vervoersdienst’ bij het tegenwoordige ‘Connexxion’. Tot op de dag van vandaag.

Wieringers in het buitenland hebben nu de kans het boek te bestellen. Een mooi aandenken aan het voormalige eiland Wieringen. Voor meer informatie of de bestelling van het boek ‘De bakkers van Wieringen’ kunt U een e-mail sturen naar Peter W. de Greef. Klik hier om te mailen.
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
De Wieringer Kermis
Ging door , daarvoor hulde aan de organisatie.
Had voor mij niet gehoeven.
  
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 16.495,-

Te koop Fiat panda bouwjaar 2013, lage km stand
€ ,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familiefoto voornamelijk De Haan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...