Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt Uitgegeven op 04-10-2017 om 19:34 | link | bewaar | print
DEN OEVER - Het waait helaas weer, niet zo hard als laatst maar te hard voor de langoustinevissers. Zeer waarschijnlijk zijn er dit weekend dan helaas ook geen langoustines.
Wat we zaterdag wel hebben is tonijn! Uiteraard niet gevangen door onze eigen vissers al is dat in de toekomst misschien best weer mogelijk! Het tonijnbestand staat er goed voor, zo goed zelfs dat de tonijn zelfs weer in de Noordzee gezien is!
Tonijnfilet € 25.00 per kilo!
Tonijn (Thunnus thynnus) is een verzamelnaam voor een aantal soorten pelagische oceaanvissen en is onderdeel van de familie der makreelachtigen. Tonijn kan maximaal 3 meter worden en voedt zich met inktvis en kleine vis die in scholen leeft, zoals haring, wijting en ansjovis. Tonijn komt voornamelijk voor in de Atlantische Oceaan, Grote Oceaan en Middellandse Zee, maar dus ook weer in de Noordzee.
Er zijn wel 20 verschillende soorten en maten Tonijn. De bekendste zijn skipjack tonijn, geelvintonijn, Grootoogtonijn, witte tonijn(Albacore) en blauwvintonijn. Tonijnen leven in scholen en leggen grote afstanden af, ze maken zelfs trans-Atlantische reizen van tienduizenden kilometers waaronder geelvintonijn. Deze soort wordt zeker niet overbevist en er zijn tal van initiatieven om de bijvangst bij deze soort terug te dringen.
Dan nog een paar leuke weetjes over de Tonijn:
•Tonijn wordt veel gegeten door orka’s
•Tonijnen zijn goede en snelle zwemmers.
•De rode kleur van het visvlees komt van het myoglobine in hun spieren.
•En het is bijna niet voor te stellen maar 98% van de tonijn die in Nederland wordt gegeten komt uit blik.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je ‘m het best grillen of bakken. Door de structuur maar ook door de dieproze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk. Let er wel op dat u de tonijn niet te doorgebakken is, tonijn is op zijn lekkerst als de binnenkant van de steak nog rauw is.
Op de receptenpagina vindt u een lekker recept voor verse tonijn, gegrilde tonijn met oosterse salade!