'BRANDWEERMAN SCHOLD, MAAR SLOEG NIET'
Uitgegeven op 09-08-2002 om 00:27  |  link  |  bewaar  |  print

Hippolytushoef - Bevelvoerder Hans Engel van de Wieringer brandweer die afgelopen zondag doordraaide toen hij zag dat zijn eigen zoon slachtoffer was van een ongeval op de N99, heeft de veroorzaker van het ongeval niet geslagen. Het bleef bij een verbale uitbrander.
Hij heeft hem uitgemaakt voor eikel en kort hierna zijn excuses aangeboden. Dat stelt politiewoordvoerder M. Janssen van het korps Wieringermeer dat bij het ongeval aanwezig was. Janssen reageert hiermee op geruchten als zou de bevelvoerder de gewond geraakte veroorzaker geslagen hebben toen deze, voorzien van een nekspalk, per brancard werd afgevoerd. Het verhaal ging als een lopend vuurtje door Hippolytushoef en was tijdens de kermis talk of the town. Janssen: ,,Deze brandweerman heeft pertinent niet geslagen. Hij heeft wel enkele onaardige dingen gezegd waaronder 'eikel', maar heeft daarna zijn verontschuldigingen aangeboden. Het valt niet goed te praten, al is het een heel menselijke reactie natuurlijk als je ziet dat je eigen zoon zojuist helemaal onder het bloed uit een autowrak gekropen is.''
Bij het ongeval speelden zich emotionele taferelen af omdat zowel de veroorzaker als de slachtoffers jonge Wieringers waren. Dat bracht al snel spanningen teweeg toen er ook nog eens familiebanden richting hulpverlening liepen en speculaties werden geuit over het roekeloze rijgedrag van de dader. Omstreeks 14.00 uur deed zich een frontale aanrijding voor op de N99. Een 22-jarige Wieringer maakte een inschattingsfout bij een inhaalmanoeuvre en botste op een tegenligger, de 26-jarige Dennis Engel. Diens vader arriveerde enkele minuten later met zijn opgetrommelde collega's.
Zoon Dennis zag kans op eigen kracht het over de kop geslagen voertuig te verlaten. Zijn vriendin zat echter bekneld in het voertuig dat op een gegeven moment verdacht veel naar benzine begon te ruiken. Bevelvoerder Engel droeg het commando uit emotionele overwegingen subiet over aan een collega en sprak op zijn schoondochter in. Even later slaagde de brandweer erin haar uit het voertuig te bevrijden. Dennis Engel: ,,Het is verschrikkelijk dat dit soort verhalen rondgaan. Mijn vader heeft juist een lintje verdiend omdat hij ondanks zijn betrokkenheid zo correct heeft gehandeld.'' Wat bij de geruchtenmachine ongetwijfeld een rol heeft gespeeld is dat de stiefvader van de veroorzaker met een officiŽle aanklacht heeft gedreigd na de beledigende woorden.
Inmiddels is de lucht opgeklaard boven Wieringen. De zaak is inmiddels op hoger niveau nabesproken, onder anderen met de loco-burgemeester van Wieringen en de brandweercommandant. De betrokken bevelvoerder toont zich opgelucht. ,,Als je dit soort verhalen hoort, weet je gewoon niet wat er aan de hand is. Daarom ben ik nu blij dat het ware verhaal verteld wordt. Ik heb tot twee keer toe mijn excuses aangeboden.''
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Brug korte Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...