KOKKELVISVERGUNNING WADDEN GESCHORST
Uitgegeven op 03-08-2002 om 15:13  |  link  |  bewaar  |  print

Wadden - Door een bezwaarschrift van de Waddenvereniging is de vergunning van de kokkelvissers om uit te varen geschorst. De kokkelvisserij haalt spreekwoordelijk haar schouders op. “Het is traditie geworden. De Waddenvereniging vecht de vergunning ieder jaar aan. We hebben nog alle jaren gevist”, meldt Jaap Holstein, secretaris van de Producenten Organisatie (P.O.) Kokkels.
De milieuorganisatie vindt dat er te weinig kokkels in de Waddenzee zijn om visserij toe te staan. Er zou te weinig voedsel overblijven voor de scholekster en de eidereend. Ook richt de mechanische kokkelvisserij volgens de Waddenvereniging langdurende schade aan de bodemflora en –fauna aan. Zij vindt dat de staatssecretaris het voorzorgbeginsel moet hanteren. “Nu moeten wij aantonen dat de kokkelvisserij schadelijk is. Voordat je daar voldoende informatie en rapporten over binnen hebt om dit te bewijzen en te motiveren, ben je een paar jaar verder. En is er dus ook jaren lang schade aangericht. Het Europese Hof van Justitie buigt zich nu over het toepassen van het voorzorgbeginsel. Als die regeling van kracht wordt moet de kokkelvisserijsector bewijzen dat wat zij doen niet schadelijk is”, aldus Robert Terpstra van de Waddenvereniging. De Waddenvereniging vindt ook dat niet meer gevist mag worden tot de uitspraak van het Europese Hof er is.
“Dat kan jaren duren”, schampert Jaap Holstein van de P.O. Kokkels. De kokkelvisserijsector ligt volgens hem niet echt wakker van het bezwaar van de Waddenvereniging. “Het blijft altijd een wat spannende periode, maar we hebben ons visplan iedere keer mogen uitvoeren. Ik zie niet in wat er nu anders zou moeten zijn. Het plan is zorgvuldig opgesteld. De vergunning alleen al is veertien pagina’s dik!”.
De door de staatssecretaris verleende vergunning houdt in dat de vissers per 5 augustus zouden mogen uitvaren. Ze blijken het ‘ruim’ aangevraagd te hebben. Op die dag zou er sowieso niemand uitvaren, omdat het visgewicht (de hoeveelheid vlees van de kokkels) nog te laag is. Verwacht wordt dat ‘oogsten’ dit jaar in de tweede helft van augustus tot de eerste week van september het beste is. De P.O. Kokkels heeft de Raad van State verzocht de schorsing per 19 augustus ongedaan te maken.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
De Haukes haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...