Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt Uitgegeven op 23-11-2016 om 08:49 | link | bewaar | print
DEN OEVER - Gezond en lekker nieuws uit Den Oever.
Go wild, eat oysters!
De wilde Japanse oesters worden door ambachtelijke Wadvissers met de hand
geraapt op wilde oesterbanken in de Waddenzee. De Japanse oesters
(Crassostrea gigas) is een soort die wereldwijd veel wordt gekweekt. In Frankrijk
worden ‘Creuse’ genoemd.
De oesters zijn rond 1980 in de Waddenzee terechtgekomen. Daarna zijn ver-
spreid over het Wad grote oesterbanken ontstaan. Bij laag water vallen de
oesterbanken droog en kunnen de vissers oesters rapen. Aan wal worden ze
schoongemaakt en ingepakt.
De Waddenzee is een bijzonder gebied. Het zoute water van de Noordzee en
het zoete water van Rijn en Eems vloeien samen in de door Waddeneilanden
beschutte kustzee. De rijkdom aan plankton is voedsel voor o.a. mosselen,
kokkels, alikruiken en oesters die in en op de bodem van het Wad leven.
Bij laag water eten vogels op de Wadplaten kokkels en mosselen terwijl vissers
op de oesterbanken Wilde Waddenoesters rapen. De oesters hebben stevig
vlees met de pure smaak van het Wad: ziltig zoet, vol en rond.
Deze week zijn de wilde wadoesters in de aanbieding, 6 stuks voor € 6.00!
We sluiten af met 2 oesterrecepten, 1 voor gestoomde oesters en 1 voor rauwe
oesters.
Rasp van de limoen ½ eetlepel groene schil af. Pers de limoen uit. Snij de bosui
in flinterdunne ringetjes en snij de paprika in kleine blokjes. Doe alle ingrediënten
bij elkaar en roer de sojasaus erdoor.
Leg de oesters in een wijde pan en verwarm ze afgedekt een aantal minuten.
De schelpen gaan vanzelf iets open staan. Breek de bovenste platte schelp
eraf en maak de oesters van de andere schelphelft los, maar laat ze er wel in
liggen. Schep de limoen/soja dressing over de oesters.
Rauwe oesters met rode peper en lente-ui.
12 oesters
grof zeezout
1 el sojasaus
1 el rode wijnazijn
1 tl sesamolie
1 Spaanse rode peper, fijngehakt
1 lente-ui, in dunne ringetjes
Bereiden
Maak de oesterschelpen open. Snijd de oesters los van de schelpen maar laat
ze wel erin zitten. Schenk het grootste deel van het vocht uit de schelpen om
plaats te maken voor de dressing.
Strooi een laagje zeezout over een mooie schaal en leg hier de halve oester-
schelpen op. Meng de sojasaus met de azijn en sesamolie en druppel deze
dressing over de oesters. Bestrooi ze met de peper en lente-ui.
U kunt de oesters bestellen via onze webshop of via info@versevis.nl
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,