Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 30-08-2016 om 23:50 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond en lekker nieuws uit Den Oever.
De week hebben we een echte delicatesse in de aanbieding, Langoustines!
Langoustines zijn een echte lekkernij om hun zachte, wat zoetige smaak.
En een mooi bijkomend voordeel, het visvlees is mager!
Langoustines, ook wel Noorse kreeftjes genoemd, kunnen tot wel 25 cm lang
worden. Deze kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot oranje
van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward
met de grote garnaal, de gamba. Vooral als alleen de staarten worden verkocht.
De langoustine is gemakkelijk herkenbaar aan zijn lange, dun gerekte scharen en
vooruitstekende stekels en voelsprieten op zijn kop.
Langoustines hebben een groot leefgebied.
Ze leven in de Oostelijke Atlantische Oceaan, rond IJsland, Noorwegen en de Faeröer Eilanden tot aan Noordwest Afrika
en in de Middellandse Zee. Maar door de verandering van de temperatuur van
het zeewater komen ze steeds meer voor in de vangstgebieden van Nederlandse vissers.
Sinds begin jaren 90 zijn de Wieringer vissers actief in de Langoustinevisserij.
In het begin werden veel langoustines geëxporteerd naar het buitenland, waar
ze als scampi op de menukaart kwamen te staan. Gelukkig wordt de langoustine
tegenwoordig ook steeds meer gegeten in Nederland, want de langoustine is
echt een delicatesse!
Langoustines worden het hele jaar aangevoerd. De piekperiode in de aanvoer
verschilt van gebied tot gebied; in de meeste gevallen zijn de vangsten het
kleinst in de winter en het grootst in zomer en vroege herfst.
Langoustinespiesen met een saus van geroosterde amandelen.
Ingrediënten:
20 langoustines, op kamertemperatuur
1 rode peper
50 g blanke amandelen
5 eetlepels olijfolie
3 tenen knoflook, geperst
4 tomaten, in stukjes
50 ml medium dry sherry
1 rode paprika, in 16 vierkante stukken
16 blaadjes salie
Blender
4 lange metalen spiesen
Bereiding
Halveer de rode peper en verwijder de zaadjes. Hak de peper heel fijn.
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren en
laat ze op een bordje afkoelen. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan
en bak de tomaten met 3 tenen geperste knoflook en de rode peper 4-6 minuten
tot de kleur wat intenser wordt. Meng de amandelen met het tomaatmengsel,
sherry en wat zout en versgemalen peper in de blender tot een gladde saus.
Schenk de saus in een schaaltje.
Meng in een kommetje de resterende olijfolie en knoflook met wat zout en
versgemalen zwarte peper. Steek de langoustines aan de spiesen met daartussen
de stukken paprika en blaadjes salie. Bestrijk de spiesen royaal met de knoflookolie
en rooster ze op de barbecue of op een bakplaat onder een warme ovengrill in
6-8 minuten rondom gaar.
1 kilo Langoustine-staartjes voor € 11.00 met gratis marinade *!!
U kunt de langoustine-staartjes bestellen via onze
webshop of via
info@versevis.nl
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker
*marinade: zolang de voorraad strekt.
Bron recept:
visrecepten.nl