Wereldwinkel Wieringen 35 jaar
Uitgegeven op 30-08-2016 om 23:42  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - De Wereldwinkel in Hippolytushoef bestaat 35 jaar. Te gelegenheid hiervan zijn er de komende tijd diverse acties in de winkel, deze week een tafel met nieuwe producten die met 35% korting te koop zijn.

Geschiedenis
Meer dan 35 jaar geleden begonnen Riet Beneker en Ria Glim met de verkoop van van Eerlijke koffie aan huis. Van het een kwam het ander en, nadat Magda van Dorssen een zestal vrouwen bij elkaar had gezocht, werd er voorzichtig gestart met verkoop van koffie en later andere Fair trade producten. Elke zaterdagochtend verkochten zij vanuit de Hippokerk de producten, bouwden de kraam op en braken deze weer af. Gelukkig kwam er een echte winkel waar de producten konden blijven staan en na maar liefst 6 verhuizingen bracht de 7e verhuizing deze locatie in de Hoofdstraat. Hier is de winkel vanaf 2008 gevestigd. In het begin was er een kleine groep vrouwen die de winkel bemensten en de inkopen deden. Gaandeweg werden dat er meer en op dit moment zijn het er 38, mannen en vrouwen dat dan weer wel. Er wordt gewerkt met werkgroepen om de taken zo goed mogelijk te verdelen. De Wereldwinkel is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.

Eerlijke handel
Fairtrade producten komen uit ontwikkelingslanden, in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Om te bepalen welke landen dit zijn, gebruikt de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels gegevens van de Wereldbank. Landen die de Wereldbank benoemt in de categorieën ‘Low income or Middle income economies’ gelden voor Wereldwinkels als ontwikkelingslanden.
Fairtrade betekent letterlijk eerlijke handel. Eerlijk houdt in dat de handel voldoet aan vier principes:
1. Respect voor mens en milieu
2. Een langdurige en gelijkwaardige handelsrelatie
3. Ondersteuning van producentenorganisaties
4. Transparantie van de handelsketen
Vanaf 1 juli 2016 wordt gewerkt met een nieuw extern controle systeem. Dit geldt voor zowel de Fair trade als de duurzame artikelen die aan de markt zijn toegevoegd. Er is een WFTO GS systeem wat een Europees erkend systeem is. Dit geldt m.n. voor de non -food artikelen, voor de food artikelen is er het welbekende Max Havelaar keurmerk. De inkopers van de Wereldwinkel kunnen tegenwoordig online bestellingen doen en in Culemborg zijn twee grote inkoopcentra waar diverse erkende importeurs hun producten presenteren voor de verkoop.

Vrijwilligers
De Wereldwinkel in Hippo wordt volledig gerund door vrijwilligers. Dit geldt niet voor alle Wereldwinkels in Nederland. Er zijn ook winkels die zich een betaalde kracht kunnen veroorloven maar dat zit er bij deze winkel niet in. De vrijwilligers krijgen allen een inwerktraject en kunnen cursussen volgen voor verdieping. Van vrijwilligers wordt best wat gevraagd; een beetje leuk “winkeltje spelen”is er niet bij. Nieuwe ontwikkelingen, productinformatie, een heel nieuw kassasysteem vraagt een grote inzet. Net als het inkopen en verwerken van de producten en het etaleren want tja, de etalage is toch de “trekker” van de winkelstraat.
Binnen de winkel wordt ook gewerkt met cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt, stagiaires en kunnen nieuwe burgers voor hun inburgeringscursus een taalstage volgen in de winkel. Op dit moment zijn er voldoende vrijwilligers om de winkel draaiende te houden maar ook hier gaat de leeftijd voor een aantal tellen. Jonge, enthousiaste en bevlogen mensen zijn welkom in de winkel. Een hart voor Eerlijke handel is een must wil je bij de Wereldwinkel in Hippo vrijwilliger worden. Veel vrijwilligers zijn er al meer dan 15 jaar bij betrokken, dat is fijn want de vrijwilligers zijn de kurk waarop de winkel drijft!

De afgelopen jaren zijn, door de recessie, meerdere winkels gesloten ook in grote plaatsen. De Wereldwinkel in Hippo onderscheidt zich hierin, een relatie klein verspreidingsgebied en toch voldoende klanten om de winkel draaiende te houden. Ondertussen is de winkel de Wereldwinkel van Hollands Kroon geworden; klanten uit Anna Paulowna, Wieringerwaard, Wieringerwerf, Middenmeer en omliggende plaatsen weten de Wereldwinkel in Hippolytushoef te vinden.
De winkel onderscheidt zich door de bijzondere producten, het afgelopen jaar werden de recycle en vintage producten hoog gewaardeerd door de klanten.
De Wereldwinkel heeft de afgelopen 10 jaar stevig aan de weg getimmerd voor wat betreft zichtbaarheid en herkenbaarheid. Zo werd er voorlichting gegeven op de basisscholen, in zorgcentra en bij vrouwenverenigingen, waren er mode shows en proeverijen in de winkel, werden er workshops gegeven voor basisschoolkinderen voor Moederdag, flessen inzamelingsactie voor scholieren in Guatamala en Peru, sieradenparty's en kleurenanalyses gedaan. Ook op markten en braderieën is de Wereldwinkel present, soms als lopende chocoladereep,en tijdens de Fair trade week werd er samenwerking gezocht met respectievelijk restaurant “Ongder de Kukel” en “Mieke's eten en drinken” en werd een Fair trade menu op de kaart gezet.
De Wereldwinkel heeft in het verleden naaimachines ingezameld voor vrouwen in Tanzania en hotelzeepjes voor vrouwen in Guatemala en Peru, het magazijn stond bomvol! Nu wordt er elke maand het voedselbankproduct van de maand ingezameld waarvoor een speciale mand in de winkel gereed staat.

Toekomst

De Wereldwinkel is in Hippolytushoef niet uit het straatbeeld weg te denken. Toch is het de bedoeling dat Eerlijke handel gemeengoed wordt en de Wereldwinkels overbodig zijn. Daar ziet het op dit moment nog niet naar uit. De ontwikkelingen op de foodmarkt zijn wel gunstig; diverse supermarktketens hebben Fair trade producten in hun assortiment opgenomen. Eerlijke handel heeft een prijs, wil je de Fair trade principes hoog houden dan betaal je als consument een eerlijke prijs voor de producten in de wetenschap dat de producent die ook heeft gehad. De moderne media vindt je ook bij de Wereldwinkel, deze winkel had als één van de eerste winkel een eigen website en ook op Facebook is de Wereldwinkel actief. De komende tijd staat echter in het teken van het 35 jarig bestaan, dit wordt gevierd met diverse acties. Een modeshow in het najaar staan op de planning en tijdens de Fair trade week wordt ook aandacht geschonken aan dit bijzondere jubileum. Voor meer info www.wieringen.wereldwinkels.nl en natuurlijk de Facebook pagina van Wereldwinkel Wieringen.
(advertentie)
Slagerij Ottens
Actueel...
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
25-03-2024 Iedereen kan meedoen-maand 2024
25-03-2024 Nieuw seizoen, nieuwe tentoonstelling Museum Jan Lont
(advertentie)
Occasions
Te koop Kia Picanto bouwjaar 2017
€ ,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel Lont  -> Centraal -> Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...