ZeeVers visnieuws uit Den OeverUitgegeven op 09-02-2016 om 09:33 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond nieuws uit Den Oever.
De meeste mensen denken aan Zeeland als ze het over oesters hebben, maar ook in de Waddenzee zijn er oesters te vinden en die zijn ontzettend goed van smaak!
De wilde oesters worden door ambachtelijke Wadvissers met de hand geraapt op wilde oesterbanken in de Waddenzee. Het zijn Japanse oesters (Crassostrea gigas), een soort die wereldwijd veel wordt gekweekt.
De oesters zijn rond 1980 in de Waddenzee terechtgekomen. Daarna zijn verspreid over het Wad grote oesterbanken ontstaan. Bij laag water vallen de oesterbanken droog en kunnen de vissers oesters rapen. Aan wal worden ze schoongemaakt en ingepakt.
De Waddenzee is een bijzonder gebied. Het zoute water van de Noordzee en het zoete water van Rijn en Eems vloeien samen in de door Waddeneilanden beschutte kustzee. De rijkdom aan plankton is voedsel voor o.a. mosselen, kokkels, alikruiken, en oesters die in en op de Wadbodem leven. Bij laag water eten vogels op de Wadplaten kokkels en mosselen terwijl vissers op de oesterbanken Wilde Waddenoesters rapen. De oesters hebben stevig vlees met de pure smaak van het Wad: ziltig zoet, vol en rond. *
Werd de oester vroeger alleen rauw gegeten, tegenwoordig kan je oesters stomen, gratineren, bakken, grillen, op de bbq bereiden en zelfs roken!
Gegratineerde oesters met wilde spinazie.
Ingrediënten:
6 oesters
2 deciliter slagroom
500 gram wilde spinazie
1 sjalotje
1 teentje knoflook
25 gram boter
500 gram wilde spinazie
zout en peper
50 gram verse Reggiano Parmigiano (of Pardano kaas), geraspt
Bereidingswijze:
Maak de oesters bij het scharnier open met een oestermesje. Snijd het spiertje door dat vastzit aan de bovenliggende schelp. Snijd de oesters los uit hun schelp. Leg deze in een bakje en bewaar de onderste schelpen.
Sla de slagroom lobbig en zet deze in de koelkast. Was de spinazie in ruim water. Snipper het sjalotje en de knoflook. Smelt de boter in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook op halfhoog vuur. Voeg na 3 minuten de gewassen spinazie toe en bak op hoog vuur kort mee tot de spinazie iets is geslonken. De spinazie mag nog wat beet hebben. Breng op smaak met zout en peper.
Vul de schelpen tot de helft met wat spinazie en leg daarop de oesters. Vul de oesters af met de geslagen room en strijk deze glad met een mesje. Strooi een dun laagje geraspte kaas over de gevulde schelp.
Verwarm de oven voor op 220 °C met grill of op de hoogste grillstand. Leg de oesters op een bakplaat of ovenschaal en bak ze in de oven vlak onder de grill circa 7 minuten. Controleer tussentijds of de oesters al mooi goudbruin worden. Zo niet: elke keer met 2 minuten verlengen. Als de oesters mooi goudbruin zijn, zijn ze klaar om te serveren
(let op: de schelpen zijn heet).
10 stuks wilde wad oesters voor € 10.00 !
U kunt de oesters
HIER bestellen.
Een fijne week en tot zaterdag!