Jaaroverzicht Wieringernieuws, juli
Uitgegeven op 26-12-2015 om 17:44  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Juli, bizarre storm legt Hofmanshaven droog! Maar het was ook bloedheet!Wat heet!


LUTJE - Peter Stoop zet de zomer op de foto.


Dinsdag, de eerste van een aantal zomerse dagen, topdrukte op het Lutjestrand. Veel kinderen hebben het schooljaar afgerond, alleen nog even de rapporten ophalen! En straks bollenpellen in een schuur......?Nieuwe DEKA is een pracht


DEN OEVER - Donderdag is om acht uur de DEKA open gegaan voor het publiek. Woensdag mochten de inwoners alvast een kijkje komen nemen in de prachtige nieuwe supermarkt.


Het team voor de mooie ruime entree op de foto. Was even schrikken toen zij vanuit de gekoelde winkel de hitte inliepen.

Hierna mochten de gasten naar binnen. Den Oever liep uit.

Deze mijnheer rechts op de foto kwam voor deze gelegenheid voor het eerst van zijn leven in een supermarkt!

De koffie met gebak stond klaar.

Uitleg bij het recycle station.

In de hoofdstad van de zeeverse vis moet dit eigenlijk niet in de vriezer liggen. Foei DEKA, dit kan echt niet in Den Oever, kweekvis uit Vietnam!


De winkel is weg uit het hart van Den Oever. Veel mensen vinden dat jammer, maar dit wordt gecompenseerd door de schitterende nieuwbouw. De nieuwe locatie biedt mogelijkheden voor de DEKA om als afhaalpunt naast de snelweg te kunnen handelen. Aan dit concept wordt gewerkt.

IJssalon de Toffe Peer is vanaf heden open op vrijdag (14-19 uur) en zaterdag en zondag (13 tot 19 uur). Bovendien staat de ijssalon donderdag 2 juli extra open i.v.m. de opening van Dekamarkt.Mark verlaat De Harmonie, we zijn er kapot van


HIPPOLYTUSHOEF - Per 1 juli is Mark van Elselo gestopt met het huren van De Harmonie. De deur is op slot. Wanneer de zaak weer open gaat is nu niet bekend. Zodra er nieuws is melden wij dat.


De Bridgeclub bedankte Mark en zijn personeel voor de prima samenwerking en service. Mark bedankte hierop de leden van de bridgeclub.


De bridgeclub houdt nu een slag om de arm wat betreft de jaarlijkse Kermisdrive eind juli. De hoop is gevestigd op de eigenaren van het pand, deze willen snel een oplossing zoeken voor een doorstart.

Dit weekend heeft Van Elselo de verenigingen middels een brief laten weten dat hij zijn activiteiten per 1 juli staakt. Mark stopt er na ruim tien jaar mee. De heer Overtoom en de brouwerij zijn dinsdag door Mark geďnformeerd. Met de Kermis voor de deur wordt er gezocht naar een oplossing.


Kermis 2010, het Laatste Deuntje op maandagmiddag.De Vishond is gered


WESTERLAND - De vishond was een begrip in Westerland. Het beeld/speeltoestel van beeldhouwer Paul van Krimpen had een dominante plek op de speelplaats van basisschool De Dentele. De vishond stond ook model voor het logo van de school. Het voortbestaan is na sluiting van de school verzekerd.De vishond krijgt een mooi plekje op Camping Waddenzee van Kees Tijsen. Kees heeft een persoonlijke herinnering aan de vishond, want zijn klas heeft indertijd de naam bedacht. Zijn moeder heeft de opening gedaan.
Westerlanders kunnen na herstelwerkzaamheden op de camping herinneringen ophalen aan de school.
Bij een aantal andere inwoners van Westerland is met verbazing gereageerd op dit snelle besluit van de gemeente. Er waren nog meer gegadigden die de Vishond wilden adopteren. Uiteraard is het Kees en familie van harte gegund maar toch willen zij een toelichting van de gemeente omtrent dit besluit.Foto’s en ander materiaal van De Dentele zijn op dit moment in bezit van de Historische vereniging Wieringen.Schaap gedood door hond


HIPPOLYTUSHOEF - De telefoon van Marco Scheltus, schapenboer samen met zijn oom ging op 9 juli. ‘Hoe is het schaap er aan toe? Zijn de hondeigenaren aanwezig? Is de veearts onderweg?’ Marco vertelt hoe het telefoontje bij hem binnenkomt.

De dijken in onze gemeente worden veelal begraasd door schapen. Deze schapen houden de dijk kort en zorgen voor een mooi gezicht. Het is rondom de dijken dan ook plezierig wandelen, ook voor mensen met honden. En daar gaat het jammer genoeg te vaak mis. Het bewuste telefoontje gaat dan ook over een hond, die het anders nooit deed, tussen de schapen van Scheltus.
‘Aangekomen zie ik de eigenaren van de hond staan. Zoals gewoonlijk eerst de hond in veiligheid gebracht. Wegdraaiend van hen ga je richting het getroffen schaap. Volgens de hondeigenaren valt het allemaal wel mee. Uit eigen ervaring zie je dat het anders is…’
Honden aanlijnen in het buitengebied is niet verplicht, dat geldt alleen voor ‘gevaarlijke’ honden. In de praktijk blijkt dat honden en schapen geen goede combinatie zijn. Honden hebben maar weinig moeite met het springen over het gaas waarachter de schapen hun kudde en de lammeren beschermen.
‘Mijn hond doet zoiets niet!’ Scheltus haalt een aantal gesprekken aan. ‘Mensen maken hun honden vaak alleen thuis mee. Dat is een afgesloten ruimte met duidelijke grenzen. Op het moment dat een hond tussen een kudde schapen komt, vormt de hond een bedreiging. Schapen gaan zich verdedigen en ook bij honden komen ongekende oerinstincten naar boven.’Het resultaat is verschrikkelijk. ‘Opengescheurde snuit waar de kapotte botten naar buiten steken. Op dat ogenblik gaan der verschillende emoties door je heen. Je weet dat het schaap het niet meer gaat redden.’
Ondanks hulp van een collega-boer en de veearts heeft het schaap het niet gehaald. En dat is gewoon niet nodig. Elke dierhouder heeft de plicht goed voor zijn of haar dieren te zorgen. En zorgen betekent ook het voorkomen van zulke ernstige incidenten. Onnodig dierenleed!
Scheltus vervolgt: ‘Het schaap werd geëuthanaseerd onder het toeblaten van haar twee weeslammeren en het gehuil van de hondeneigenaresse. Thuis aangekomen praat ik met de eigenaresse en vaak hetzelfde verhaaltje. Dit deed ie nooit, dit is de eerste keer, anderen laten hun honden ook los lopen, noem maar op.’

Op de vraag of Scheltus het niet zat is: ‘Persoonlijk word je er niet goed van. Schade die onze beesten ervan overhouden. Staarten eraf oren eraf littekens, drachtige beesten laten hun vrucht vallen als ze dit meemaken. Een kostenpost die niet te bewijzen valt en op het bord van de veehouder komt. Een collega-boer die naast ons schapen houdt heeft ook een paar keer per jaar aanvallen op zijn schapen. Toevallig een maand hiervoor ook. Daarvan zijn de eigenaar en de hond niet gevonden.’
De hoop van Scheltus is, dat er een aanlijnplicht komt bij dijk. ‘Alleen dat kan deze ellende beperken!’

Reactie van een van onze lezers:

Het bericht dat een hond schapen verwond heeft maakt weer duidelijk dat men geen loslopende honden tussen schapen kan toestaan.
Zelf hebben we het ook meegemaakt dat onze hond met schapen aan het spelen was en dat het toen fout ging. Gelukkig niet met dit afschuwelijk gevolg maar toch.
Onze herder liep altijd los op de boerderij van mijn ouders en luisterde goed, als je haar riep kwam ze meteen. In een onbewaakte ogenblik sprong ze over de sloot en ging met de schapen spelen. Schapen zien dat niet als spelen maar als een beest welke je kwaad kan doen. De buren zagen dat ze achter een schaap aanging welke de sloot insprong. Gelukkig zagen ze het en riepen onze hond welke meteen kwam want ze was niets kwaad van zin. Ze werd opgesloten in de schapen stal en wij werden gebeld. De politie en de veearts kwamen er bij om te zien of onze hond bloed aan de bek had wat gelukkig niet zo was. Anders heb je de kans dat ze het nog een keer gaan doen als ze bloed geproefd hebben, dan zouden we haar, hoe lief ze ook was af hebben laten maken want we willen het de schapen niet aandoen dat ze verscheurd kunnen worden want dat is afgrijselijk voor het beest.
Wel hebben we haar even tussen wat schapen in de stal gelaten waar ze af en toe wel een kopstoot van een schaap kreeg om haar het opzoeken van schapen af te leren. Het is gelukkig nooit meer gebeurd.
Er zijn zoveel plaatsen waar je honden los kunt laten lopen maar nooit tussen schapen. Het instinct van jacht of spel maakt dat honden achter schapen aan gaan en die raken helemaal in paniek.
Hoewel de beelden op Wieringernieuws heftig zijn om te zien hoop ik dat hondenbezitters nu inzien dat ze hun hond aan de lijn moeten houden tussen schapen want dit wil je toch niet op je geweten hebben.

Jetty Bak, Westerland
De 'stormtaart' gaat naar Marianne Ansink, de buren kregen er ook een!


WIERINGEN - De leukste stormfoto wordt beloond met een taart. De taart is gewonnen door Marianne Ansink met de foto van de IJsmeester op een drooggevallen Hofmanshaven.


Deze foto kregen wij zaterdagmiddag.

Wie is de ijsmeester?

Juist, Gerard, de beroemdste havenmeester van Den Oever! Gerard staat hier enigszins verbaasd op een drooggevallen ijsbaan. Tijdens de julizomerstorm was het water weg..... Marianne verdient hiermee de taart van Edwin Bellis. Leuke bijkomstigheid, Gerard woont naast Marianne, dus een puntje of twee kunnen er wel vanaf! Namens de redactie van harte gefeliciteerd! (foto Marianne).
De Tule benne gaar!


HIPPOLYTUSHOEF - Noem het de openingshandeling van de Kermis. Normaal gesproken doet een burgemeester of wethouder dit. Niet op Wieringen, hier wordt de officiële handeling verricht door de bakker. Klokslag twaalf uur roept Edwin Bellis "De Tule benne gaar!!!!"


Maar voordat hij dat voor zijn winkel in de Hoofdstraat riep ging Edwin even vlug naar het Noorderlicht om de oudste inwoners te trakteren op de lekkernij.


Met vader achter het stuur en Wieringernieuws achter in de bak met gezwinde spoed richting de Parklaan en daarna ras naar de Hoofdstraat, gelukkig wordt het gebak iets minder ruw bezorgd.

De Tule benne gaar! Annie duikt nog juist weg onder de arm van de bakker.


OPROEP: Heeft iemand vandaag iets vernomen van de heer M.H. te S? Hij was er niet......
(advertentie)
(advertentie)
Poll:
5G
Ja
Alleen als het veilig is
Overbodig
Nee
  
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Vlootschouw - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...