Jaaroverzicht Wieringernieuws, juni,
Uitgegeven op 26-12-2015 om 00:26  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Juni, wij zijn op de helft van ons overzicht, wat vloog dat jaar om! "De dijk in Den Oever hoeft niet verhoogd te worden".



Xian Nan Pols schrijft haar eerste boek


DEN OEVER - Dertien jaar is ze en nu al auteur van het boek 'Zwarte ziel', dat door uitgeverij Boekscout YO! is uitgebracht. Xiao Nan Pols uit Den Oever is het gelukt een bloedstollend verhaal vol spanning, verdriet en pijn te publiceren. ,,Ik ben heel erg trots dat mijn boek ook in de boekhandels komt te liggen."

Hoofdpersoon in het boek is Samantha. Het meisje heeft het niet gemakkelijk thuis en gedraagt zich daarom anders dan haar klasgenoten. In Zwarte ziel zit het Samantha niet mee… Op jonge leeftijd komt haar moeder door een verschrikkelijk ongeluk te overlijden. Dat dieptepunt verandert alles. Samantha gaat helemaal los en verandert in een onherkenbare gothic.

Ze kleedt zich in de donkerste gewaden, laat haar sluike donkere haar voor haar ogen hangen en doet er alles aan om zo zwart mogelijk door het leven te gaan. Met het veranderen van haar uiterlijk krijgt ze ook een geheel nieuwe persoonlijkheid. Van het lieve, zachtaardige meisje verandert ze in een ontoegankelijke tiener.

Veel leeftijdsgenoten en leraren vinden het raar dat Samantha zich ineens anders gedraagt. Ze maken zich zelfs zorgen. Gelukkig zijn er ook mensen die haar steunen. In het verhaal wordt zichtbaar hoe het leven van Samantha loopt. In voor- én tegenspoed.

Xiao Nan woont al bijna haar hele leven in Den Oever, maar komt oorspronkelijk uit China. Haar Nederlandse ouders, Wilco en Jolanda Pols-Bays, adopteerden haar in 2002 en sindsdien gaat het met Xiao Nan voor de wind. Ze is leergierig en volgt op rsg Wiringherlant met veel plezier de VMBO bb/kb-opleiding.

Zwarte ziel (13.95) wordt verkocht bij boekhandels Primera en Stumpel in Wieringerwerf. Het boek kan ook via www.boekscout-yo.nl/boekwinkel worden verkregen.



Wieringernieuws fotograaf staande gehouden na schot.....


DE HAUKES - Woensdagnacht half vijf. Fotograaf Henk-Jan gaat naar zijn werk. Op De Haukes ziet hij deze mooie dauw neerstrijken over het randkanaal. Hij zet zijn auto stil om een foto te 'schieten'.


De zon is nog beneden de einder. Nacht op Wieringen. Verderop staat een Politie auto, waarom stopt dat gele autootje? H-J rijdt verder. In zijn spiegel zet de hermandad de achtervolging in. In Slootdorp een extra rondje over de rotonde, STOP POLITIE. Oké, stoppen en uitstappen. In mijn uniform stap ik op de agenten af. De blaastest reeds ter hand genomen kijken zij verbaasd op. "Ik ga te werk maar maakte even deze mooie foto van de ochtenddauw!. De pliessie: "Oké, maar waarom dat rondje over de rotonde?" "" Geintje...." Ik mocht doorrijden!



TOW is volwassen geworden, organisatie klinkt als een klok.


HIPPOLYTUSHOEF - De TOW is volwassen geworden. Al een flink aantal jaren is de Tractoren Organisatie Wieringen actief met het organiseren van trekkertrek wedstrijden met oude tractoren, nu dus ook in de snelle racerij. Wat begon als een bedenksel aan de bar van Leen en Thea Kooij in café De Kasteleen uit het euforisch brein van bestuurslid Henk-Jan Wittink om eens met grasmaaiers een '24-uurs wedstrijd' te organiseren is uiteindelijk geworden wat het evenement tegenwoordig is.

Aanvankelijk leek 24 uur een leuk idee, maar na een aantal consumpties leek een paar uur rijden meer waarschijnlijk om uit te voeren. De TOW is inmiddels een stichting en de harde kern van vrijwilligers verzorgde een schitterende racedag afgelopen zondag. Geen 24 uur, maar wel een volle middag met racegrasmaaiers en sinds nu ook definitief aangevuld met zogenaamde dirtkarts. Het publiek hoeft zich geen moment meer te vervelen!


Overzicht van het TOW circuit van Wieringen. Schitterende luchtfoto gemaakt door Roy van Baaren.

In 2013 stond er een handjevol grasmaaiers aan de start. Een enkeling kwam over de finish, maar het idee was geboren. Nu, twee jaar later, staan er een stuk of 12 prachtige machines op het rennerskwartier aangevuld met minstens zo veel mooie dirtkarts. Dirtkarts zijn karts voorzien van andere banden en een enkele aanpassing zoals spatborden zodat deze op zandbanen kunnen rijden. De presentatie was zondag in handen van oud-motorracecoureur Nels Lont, een man van de snelle sporten.


Foto Facebook Wicher Braad, met dank aan???

Winnaar bij de Dirtkarts, Hilco Bodde. Bij de dirtkarters waren er twee klassen.

Wedstrijdbeeld van de grasmaaiers, Robert Vos ging er met de eerste prijs vandoor in de finale waar maar liefst 11 grasmaaiers van start gingen.

Rennerskwartier vanuit de lucht gezien, bezoekers moeten hun auto's parkeren bij de Aldi (de aankomende wedstrijden ook dus).

Om elf uur startte de training, gevolgd door de wedstrijden. De wedstrijdleiders Dirk Boersen en Peter Hijlkema deelden de diverse heats in. Na mooie wedstrijden was er uiteindelijk een eindklassement. De volgende wedstrijd is op zondag 5 juli. De verwachting is dat er dan meer deelnemers aan de start staan. De stichting TOW bedankt de vrijwilligers, de medewerkers van de afdeling handhaving en vergunningen van de gemeente Hollands Kroon, de sponsors, café De Kasteleen en Blokker Events springkussenverhuur. Speciale dank aan Loonbedrijf De Jongh en Zonen, Loonbedrijf Heijblok, Mts. Van Duin en Mts. Ruijter voor het beschikbaar stellen van het materiaal waarmee de baan in topconditie is gemaakt!



"De dijk in Den Oever hoeft niet hoger!"


DEN OEVER - De ingrijpende verbouwing van de dijk in Den Oever blijkt volgens onderzoek van de heer Hill, eigenaar van HillBlock, niet noodzakelijk te zijn nu de havenhoofden en de losse dam door Rijkswaterstaat in het programma van de nieuwe Afsluitdijk zijn meegenomen.

Hans Hill: 'Den Oever valt onder het HWBP maar het verhogen van de Havendammen heeft direct consequenties voor de haven en havendijk.

In de brief hieronder uit het afsluitdijk plan blijkt dat Dronkers zelf heeft besloten op 21-juli-2014 deze Havendammen mee te nemen. En met het algemene ontwerp van den Oever.

Ik heb wel aangegeven dat ik het onverantwoord hoge uitgaven vond. En in de eerste plannen was Den Oever niet opgenomen, en nu wel. Als door de verhoogde Havendammen de golfslag een meter kleiner wordt dan hoeft de havendijk ook minder hoog te worden. En misschien nog wel interessanter voor den Oever is ons Grassblock. Die laat veel meer overslag toe dan tot nu toe. Wij gaan uit van meer dan 10 liter p/s/m. Als een beetje water over de dijk heen, geen ernstige schade oplevert, dan kan je zelfs dijken verlagen. Deze situatie zou je voor den Oever apart moeten gaan bekijken wat wel en niet kan. In het huidige ontwerpplan kan je zien met welk overslagdebiet is rekening gehouden. Als dat b.v 0,1 liter /s/m is en met gebruik van ons Grassblock naar 10 liter /s/m dan scheelt dat, afhankelijk van de golfhoogte, 2 meter. Onze steen kan waarschijnlijk wel 75 liter/s/m hebben. Zonder dat de dijk bezwijkt. Wij bereiden weer testen voor om dit te testen'.



(Bron Hans Hill)


Op deze afbeelding is te zien dat het vuurtorentje een Rijksmonument is. In tegenstelling wat de medewerkers van de gemeente zeggen hoeft de toren niet verplaatst te worden. Oud havenmeester Gerard Ernens heeft dit uitgezocht. LADA vindt dat de toren kan blijven staan op deze plek. Dat scheelt de gemeente hoge verhuis- en onderhoudskosten.



Boem, op zijn kantje...


HIPPOLYTUSHOEF - Nadere info ontbreekt, maar woensdagavond een ongeluk in De Weel. Auto op 'zijn kantje' met dank aan Jeroen Drenth voor de foto's. Wellicht volgt er nog een Politiebericht ter aanvulling.

Woensdagavond kwam er bij de politie een melding binnen van een aanrijding tegen een geparkeerd staande auto binnen aan De Weel. De bestuurder van de auto die de aanrijding had veroorzaakt, was na de aanrijding weggevlucht.



Getuigen hadden een duidelijk signalement en hierop kon de politie de bestuurder opsporen. Dit bleek een 18-jarige man te zijn. Hij werd aangehouden en omdat de man letsel had overgehouden aan de aanrijding, werd hij overgedragen aan ambulancepersoneel voor medische behandeling. De man bleek zich schuldig te hebben gemaakt aan joyriding.

De politie heeft een onderzoek ingesteld.









Einde van een tijdperk en toekomst van een dorp...


WESTERLAND - Basisschool De Dentele wordt na dit schooljaar opgeheven. De dorpsschool heeft te weinig leerlingen om open te kunnen blijven.

De Denteleachool, geopend in 1971, zit al langere tijd onder de opheffingsnorm voor het basisonderwijs. Daarom wordt de bekostiging stopgezet. Stichting Surplus, het schoolbestuur van obs De Dentele in Westerland, voorziet de deuren van de school per 1 augustus 2015 te moeten sluiten. Naar verwachting staan er dan nog maximaal 10 leerlingen ingeschreven op de school. De voorziene sluiting is twee jaar eerder dan gepland.



Stichting Surplus streefde op Wieringen naar een fusie tussen obs De Dentele en obs De Kei in Hippolytushoef per 1 augustus 2017. Die vervlechting zou stapsgewijs gaan plaatsvinden. De ouders werden op 18 maart ingelicht over de verwachte ontwikkelingen.
Daarop gaf een groep ouders aan dat hun voorkeur uitging naar een overstap naar de andere school in Hippolytushoef, basisschool H. Henricus van Stichting Sarkon. Deze school kampt echter met ruimtegebrek en zal tijdelijk moeten worden uitgebreid met noodlokalen.
Beide basisscholen in Hippolytushoef gaan binnen afzienbare tijd verhuizen naar een nieuw te bouwen brede school. Dat kan echter nog even duren. De gemeente Hollands Kroon heeft nog geen beslissing genomen over de locatie van deze nieuwe school.

Ondertussen is de situatie zo dat bijna alle ouders van De Dentele volgend schooljaar kiezen voor een andere school vooruitlopend op de afbouw van De Dentele. Dit zal een vervroegde sluiting betekenen van de school in Westerland.
De medewerkers van De Dentele zijn maandag 8 juni ingelicht over de situatie. De ouders en andere belanghebbenden zijn geïnformeerd op dinsdag 9 juni.



Huiler in Den Oever


DEN OEVER - Vanmorgen kreeg Dierenambulance Den Helder-Hollands Kroon een melding van de havenmeester in Den Oever over een zeehondenpup. Het bleek te gaan om een vermagerde pup van een gewone zeehond, waarschijnlijk 5-7 dagen oud, een vrouwtje.



Na overleg met Zeehondencrèche Pieterburen is besloten de huiler mee te nemen en vocht toe te dienen. Daarna is de pup op transport gegaan richting Pieterburen. De overdracht tussen de dierenambulance en de zeehondencrèche Pieterburen vond plaats in Zurich.



De vrijwilligers van de dierenambulance konden gelijk de theorie en de praktijk die zij geleerd hebben tijdens de cursus EHBZ (gevolgd bij de Zeehondencreche Pieterburen) in de praktijk brengen.

(advertentie)
Actueel...
16-04-2024 Thalia Kids naar scouting in voorbereiding musical plus ontmoeting met schrijfsters
16-04-2024 Raadsvergadering vervroegd
15-04-2024 Film (G)een Wieringer Eiland festival 2024
15-04-2024 Asieldier van deze week, kat Blacky
15-04-2024 Nieuwe bus voor Omring
15-04-2024 Gezocht
15-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
15-04-2024 Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2024
15-04-2024 Organisatie kijkt terug op succesvol festival
15-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
15-04-2024 Brilstand bij Succes 1; winst voor het tweede
15-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
14-04-2024 GV DOS Den Oever turnsters hebben zich geplaatst voor de finale teams en individueel
14-04-2024 Uitslagen Skuuf An
13-04-2024 De Wieringermeer, ingezonden artikel
13-04-2024 Zangers gezocht, De Gesmeerde Kelen zijn nog niet inclusief...
13-04-2024 Overleden mevrouw Rotgans - Ypma
13-04-2024 (G)een Wieringer eilandfestival 13 en 14 april 2024
12-04-2024 Trien van de Gest wint de gouden baton
12-04-2024 Kerknieuws
12-04-2024 Sgeit je rijk
12-04-2024 Opvang asielzoekers Wieringerwerf
12-04-2024 Europa Kinderhulp
12-04-2024 Gerard Hille neemt afscheid van de Gesmeerde Kelen
12-04-2024 Nipte zege voor Succes tegen De Koog
12-04-2024 Overleden de heer Klaaren
11-04-2024 Hoogste punt bereikt eerste fase nieuwbouw Laan Bloijs van Treslong
11-04-2024 Hollands Kroon zet met samenwerking in op aanpak van woonoverlast
11-04-2024 Dwangsom opgelegd aan eigenaar De Harmonie blijft gehandhaafd
11-04-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
(advertentie)
Koop uw mooiste plaatjes op Fotohenkjan.nl!
Occasions