Jaaroverzicht Wieringernieuws, mei, Herman Pennekamp 64 jaar in dienst bij Klein
Uitgegeven op 24-12-2015 om 09:51  |  link  |  bewaar  |  print





Rondje om met Peter Stoop, iedere week kijken wij hiernaar uit!


HIPPOLYTUSHOEF - Fotograaf Peter Stoop vond tijdens zijn rondje om een jonge kievit in een greppel langs de kant van de weg. Hij zette hem even verderop in het land bij een ander jong en moeder kon hem weer opwarmen. Het poten van piepers aan de Noorderdijkweg deed veel sof opwaaien onder een prachtig wolkendek. Opknapwerk in de haven van Den Oever en Oosterland vanuit de lucht maken de serie van deze week compleet.


Deze jonge kievit was wat te veel afgedwaald en achter gebleven in een greppel


Hollandse luchten trekken langs tijdens het poten van de piepers


Even de toiletdeur opknappen, de schipper heeft eer van zijn werk


Oosterland in zwart/wit vanuit de lucht op Koningsdag


Wieringernieuws volgt de lokale wegracesport met mediazaken en fotografie (en bakt de gehaktballen...)


HENGELO (GLD) - Dit weekend heeft Ron Looijesteijn gestreden op de Varsselring, het stratencircuit van Hengelo. Het RHL team had de motor net op tijd klaar, want er is veel moeten sleutelen na de wedstrijd op Assen. Zo is onder andere de versnellingsbak vervangen.


(Fotografie Henk-Jan Wittink)

De eerste kwalificatie was het nog een beetje aftasten. Toch een beetje onzekerheid of de motor wel helemaal goed was. Plus daarbij: het circuit was niet onbekend, maar met de 1000cc komt de bocht toch wel weer een stuk harder op je af dan met de 600cc. De eerste training verliep redelijk, maar Ron liep tegen een probleempje met de rem aan en sloot deze training af op de vijftiende plek. De monteurs monteerden nieuwe remblokken en een nieuwe achterband en dachten daarmee gereed te zijn voor de tweede kwalificatie.
“Dachten” dus… Ze ondervonden ook in de tweede kwalificatie hinder van de rem. Wel wist Ron zijn tijd te verbeteren en op te klimmen tot de dertiende startplaats. s ‘Avonds zijn de remolie, blokken en schijven vervangen en zijn er sleuven in het spatbord geslepen ter koeling. Veel meer konhet team ter plaatse op het circuit niet doen.


Finish race 1 !

Op zondag was het bij het opstaan schitterend weer. Er stond geen warming-up training gepland, maar meteen de wedstrijd. Tijdens de start kwam Ron slecht weg. De motor klom tot twee keer toe op het achterwiel. Er zit dan niets anders op dan het gas dicht te doen en dat kost tijd.
Ron over de race: “Ik irriteerde me aan het gedrag van een andere coureur tijdens de warm-up lap. Of dat leidde tot mijn slechte start weet ik niet, maar ik kwam slecht weg. In de eerste bocht kwam ik daarna ook nog aan de buitenkant terecht wat me ook nog een plaatsje kostte. Gelukkig voelde de rem wel beter aan en kon ik het vertrouwen hervinden.” Uiteindelijk kwam Ron als tiende over de finish. Toch weer vijf punten!


Voorbereiding vlak voor de start van race 1 in het 'parc fermee'.

Voor race twee werd het een ander verhaal. Het was intussen gaan regenen en volgens buienradar zou de wedstrijd ook onder die omstandigheden worden verreden. Doorgaans liggen natte omstandigheden Ron wel, maar met deze Superbike heeft Ron nog niet op een kletsnatte baan gereden. Toch weer even spannend dus. Ron over deze race: “Deze start verliep een stuk beter. Ik zag de eerste ronden bar weinig door de spray van de banden van de rijders voor me. Een foutje wordt op een stratencircuit hard afgestraft omdat er weinig uitloop is, dus ik heb het zekere voor het onzekere genomen. Ik zag P9 op het pit board en zag weinig mogelijkheden meer om de rijders voor me binnen te halen. De een na laatste ronde begon de motor nog zwaar in te houden ook, dus ik ben eigenlijk wel blij dat ik nog ben gefinisht.”




Beelden van de tweede, verregende, wedstrijd.

Dat de motor inhield was ook in de tijden goed terug te zien. Daar waar er eerst een marge van 22 seconden op de eerstvolgende rijder was opgebouwd, was dit bij het vallen van de finishvlag nog maar 10 seconden.

De eerstvolgende wedstrijd op de kalender is de race op Oss. Op dit stratencircuit komt het nog meer op remmen aan dan op Hengelo. Doordat Ron en de teamleden momenteel onvoldoende vertrouwen hebben in de rem nemen ze hier niet aan deel. Bijkomend is dat RHL-Racing niet het budget rond heeft voor het gehele seizoen en dus sowieso wedstrijden moeten laten schieten. Deelname aan een wedstrijd op een permanent circuit verkiezen ze bij RHL-Racing dan ook boven deelname aan een wedstrijd op een stratencircuit.


Herdenken 2015


HIPPOLYTUSHOEF - De vraag of we moeten blijven herdenken wordt ieder jaar weer gesteld. Het antwoord werd gegeven door de Wieringers tijdens de herdenkingsplechtigheid in de Hippolytuskerk, onder wie veel jeugd. De kerk lijkt ieder jaar wel kleiner te worden, want nog nooit is het zo druk geweest als dit jaar. Verzet was de rode draad van de herdenking.

Burgemeester Nawijn opende zijn toespraak met een Joods gezegde: ,,Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst’’. Dat gezegde is nog altijd actueel. De burgemeester stond ook stil bij de Wieringer verzetsman Marten Snoodijk. ,,Hij verliet zijn schuilplaats om te helpen bij de evacuatie uit de Wieringermeer, die onder water was gezet.’’ Dat werd hem noodlottig. ,,Wij hebben onze vrijheid aan velen te danken en dat moeten we doorgeven.’’


De Hippolytuskerk puilde uit tijdens de herdenkingsplechtigheid

Daden van verzet werden beschreven door de ogen van kinderen, die het van nabij meemaakten en zelf deel van het verzet waren.
Een indrukwekkend onderdeel van de herdenking is ieder jaar weer het noemen van de namen van de omgekomen Wieringers en van de geallieerden die met hun vliegtuigen op Wieringer grondgebied zijn neergestort. Voor ieder van hen wordt een kaars aangestoken.
Een van hen was flying officer John Denzil Jeffery. Zijn Halifax bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager en stortte neer in de Waddenzee, drie kilometer ten noorden van Hippolytushoef. Twee Britse nabestaanden van Jeffery waren bij de herdenkingsdienst aanwezig. Ter ere van hun bezoek werd de Ode of Remembrance voorgedragen. Het Museumkoor en de Kindercantorij o.l.v. Marco Mosk zong speciaal voor de gasten For the Fallen.



Na de plechtigheid in de kerk trok een stille tocht voorafgegaan door burgmeester Nawijn naar de begraafplaats op Zandburen. Daar speelde Dirk Bak The Last Post en werden kransen en bloemen gelegd.


Dirk Bak speelt The Last Post

Overdenking
Tijdens de herdenking dacht ik ook aan mijn vorig jaar overleden zus. Zij was nog een kind in de oorlog en vertelde mij meerdere keren hoe bang zij dikwijls was. Bijvoorbeeld toen de pastoor tegenover haar huis op Dolle Dinsdag de Nederlandse vlag uitstak.
Angst en onderdrukking zin 70 jaar later nog altijd aan de orde van de dag. Bij miljoenen in Afrika en het Midden Oosten, die het slachtoffer zijn van Islamitische Staat, Al Qaida of Boko Haram. Mensen, die worden vervolgd vanwege ras, geaardheid of geloof, christenen en islamieten (daar zou meneer Wilders ook wel eens bij stil mogen staan). Die vervolging heeft misschien niet de omvang van de Holocaust, maar overtreffen deze in gruwelijkheid.
Herdenken afschaffen? Ja, als oorlog, uitbuiting en onderdrukking zijn uitgebannen.

Bert Loos



Enkele honderden Wieringers houden 2 minuten stilte; rechts de nabestaanden van John Denzil Jeffery


Burgemeester Nawijn heeft als eerste een krans gelegd

6
Ook een nabestaande van John Denzil Jeffery legt een krans


Kranslegging door twee vertegenwoordigers van de veteranen


Bevrijdingsdag? Doe mij maar een karbonade met ham en kaas erin!


HIPPOLYTUSHOEF - Een column van Henk-Jan Wittink.

Bevrijdingsdag, AU!!!!, dat kwam hard aan bij één van onze buurjongens toen. Wij vieren op 5 mei Bevrijdingsdag. Ik kom vaak bij onze buren op visite, ben namelijk gek op het Oktoberfest in München. Vreemd genoeg hebben zij het daar nooit over 'Bezettingsdag'. De drager van dit hoofddeksel kon wellicht niet zo goed horen. Een bereidwillige strijder die vanuit Amerika tegen wil en dank voor het goede doel de oceaan overstak (of Canada of Engeland, maakt niet uit) heeft er toen pardoes een tweetal gaatjes ingeschoten. Tevens werd de beste man voorzien van een tweetal staalpillen in de hersenpan.



Lees verder...


120 fietsers voor Madelief naar Makkum


DEN OEVER - Zondagochtend stonden ongeveer 120 wielrenners en fietsers aan de start bij slagerij Neidhöfer. Hier was de start voor de fietstocht naar Makkum.


De opbrengst van deze actie was ruim 2200 Euro. Dit is een mooi resultaat. De tocht ging van slagerij naar slagerij. Ook waren er een aantal kinderen en mensen op gewone fietsen die tot het monument op de Afsluitdijk fietsten.

Rond half elf was het spitsuur in Makkum, de vrouw achter de bar wis niet wat haar overkwam. De volgende keer maar even bellen van tevoren. Het was schitterend weer, alleen ontzettend veel vliegjes op de Afsluitdijk.

Co Klein begeleidde deze bikkels tot het Monument en terug naar Den Oever.

Bakkie in Makkum, Wieringernieuws fietste mee. (Foto Ton Bakker)


Foto van het weekend, Herman 64 jaar bij dezelfde baas in dienst!


SMERP - Ieder weekend plaatsen wij een oude, leuke of bijzondere foto in de rubriek 'Foto van het weekend!' Deze week een bijzondere gebeurtenis op Smerp. Herman Pennekamp is deze week 64 jaar in dienst bij aannemersbedrijf Klein op Smerp. En, Herman plakt er nog een jaartje aan vast!


Uiteraard was er een lekker gebakje bij de koffie.

Klein Wieringen: "Een bijzonder jubileum vandaag, het is 64 jaar geleden dat Herman Pennekamp op 19 jarige leeftijd bij ons in dienst kwam.

Herman is sinds 1951 in dienst bij Klein Wieringen, begonnen bij opa Piet Klein. "zaterdagmiddag solliciteren, maandag beginnen" aldus de 83 jarige jubilaris.

Herman begon bij Klein als bijrijder op een vrachtwagen en ging mee met chauffeur Jan Tijsen. "we reden gras naar de grasdrogerij in Workum, laden en lossen ging met de hooivork"...
Later werd Herman chauffeur en machinist, maar hij voelde zich het beste thuis in de werkplaats waar hij ruim een halve eeuw later nog steeds elke dag actief is.

Op oudere foto bekijken Herman Pennekamp en Piet Klein een foto uit 1960 waar ze beide op staan. (de namen staan bij de foto).

We trots op je Herman en zijn blij dat je nog een jaar doorgaat!"



Uit de oude doos.
Linksachter; Ko Westerweel en rechtsachter Jaap Bakker.
Midden vanaf links; Henk Hogeveen, Jan Heijerman, Herman Pennekamp, Freek Meuling.
Onder vanaf links; Willem Keijzer, Kees Willeboordse en vooraan Piet Klein
+/- 1960 (bron Klein Wieringen)


Herman in actie achter de draaibank in de werkplaats. Bron foto's Facebook Klein Wieringen.


Bart Lankester presenteert met gepaste trots zijn blog-mijl


WIERINGEN - Schrijver Bart Lankester uit Hippolytushoef ,of beter gezegd 'achter' Hippolytushoef wonend, heeft op Tweede Pinksterdag het boek 'BLOGMIJL' gedoopt. Dit gebeurde in de aanwezigheid van familie en vrienden in de mooi verbouwde boerderij waar vroeger Paul en Gretha Maas de aardappels opsloegen. Het boek is samengesteld ter ere van het jubileum 1000 x 100 Woorden.


Een vrolijke Bart met Blogmijl op de keukentafel. Eén van de 22 mooie tekeningen die verdeeld zijn over de ruim 240 pagina's is zichtbaar. (fotografie en tekst Henk-Jan Wittink)

Op 25 november 2013 beleefde 100 Woorden z'n 1000ste aflevering. Die mijlpaal is luister bijgezet met een speciale uitgave. Blogmijl bevat een selectie van bijna drie jaar 100 Woorden, met tekeningen van de Utrechtse kunstenaar Nico Heilijgers, en telt circa 250 bladzijden.


'Remco Campert' (portret Nico Heilijgers)

Bart schrijft iedere dag in principe voor twaalf uur zijn verhaaltje van de dag. En echt waar, het zijn inderdaad altijd honderd woorden. Het is dan ook weleens puzzelen met taal. Bart: 'Ik tel de woorden en probeer meestal in de eindzin de 100 Woorden te complementeren'. In 2006 kwam Bart op Wieringen wonen. Hiervoor woonde hij in Amsterdam. Na verloop van tijd werd het contact met familie en vrienden in den vreemde iets minder. Om de contacten toch te behouden ontstond het idee '100 woorden'.

In het begin stuurde Bart de 100 woorden elke dag per e-mail. In 2012 is de website 100-woorden.com verschenen. Zo kan iedereen die dat wil elke dag de blog lezen. Bart schrijft er dus zeven per week. Op Wieringernieuws wordt er iedere week 1 geplaatst. Vaak gaan de Wieringernieuws woorden dan ook over Wieringen. In de andere blogs lees je ook onderwerpen uit het privéleven van Bart en onderwerpen zoals kunst, muziek, politiek en zelfs woningbouwvereniging. De formule is in ieder geval een succes. Wekelijks wordt het item op Wieringernieuws al door duizenden mensen gelezen. Je hebt er 15 tot 20 seconden voor nodig om het te lezen.

Bart heeft zijn 100 Woorden ook een aantal maanden in het ochtendprogramma tussen 08:00 en 10:00 uur van RTVNH voorgelezen. Helaas kwam er tijdens het wisselen van de hoorfdredacteur een einde aan deze reeks. Wie het boek wil kopen kan dat doen door op de advertentie onder de 100 woorden te klikken of even richting de winkel van Burghout gaan in Hippolytushoef. Het boek is 244 pagina's dik, en er staan 22 schitterende tekeningen in. Het eerste boekje '100 Woorden van Wieringen' is daar ook te koop. 100 Woorden van Wieringen bevat een selectie van 100 Woorden die speciaal over Wieringen gaan, met foto’s van de Schots-Wieringer fotograaf Kenneth Stamp. Deze bundel is eind 2012 uitgebracht.






Wieringer Jodekoeken gaan erin als .... bij Nederlandse motorracers


OSS - Sinds een jaar of vijf verzorgt Wieringernieuws voor een aantal wegraceteams de fotografie en de persberichten. Dit weekend is Henk-Jan in Oss bij de internationale motorraces op het stratencircuit Paalgraven. Een kleine impressie.


Henk-Jan: "Toen ik vier jaar oud was ging ik al naar de TT in Assen. Motorracen vind ik een prachtige sport. Sinds een jaar of zeven verzorg ik voor een aantal teams de fotografie en media aangelegenheden".

Voorbereiding voor de training op zondag. (foto Janita Roossien-Boersen)

Het gaat ook weleens mis, gelukkig liep het goed af met de coureurs.

Dat was even schrikken. Voor de fotograaf mooie kiekjes, maandag staan deze mannen aan de start.

In de tent van Nels Lont is nu ook een plek ingericht voor zijspancoureurs Kees Endeveld en Jeroen Remmé.

'Bakkenist' Jeroen is gek op Wieringer Jodenkoeken en neemt en passant even de tijd om de duim op te steken naar Wieringernieuws fotograaf Henk-Jan Wittink. Helaas kon Ron Looijesteijn er dit weekend niet bij zijn. De motor van Ron wordt op dit moment onder handen genomen, over drie weken reist het gezelschap af naar de Nürburgring in Duitsland.

Jeroen en Kees zijn gek op de echte lekkernij van Wieringen 'Wieringer Jodekoeken' van brood- en koeksponsor Bakker Edwin Bellis!


Heiblok slaat palen voor Heijblok


POLDER WAARD NIEUWLAND - Vrijdag 29 mei zijn de eerste fundamenten geslagen voor de nieuwbouw van de melkveehouderij van de familie Heijblok uit Oosterland.


Op de plaats waar vroeger de stal 'Con Zelo' heeft gestaan wordt het nieuwe bedrijf van Marco Heijblok gebouwd. De oude stal is gesloopt, de mestkelder is blijven liggen. De stal die ervoor in de plaats komt is groter en biedt onderdak aan meer dan 100 koeien.


Lees verder...
(advertentie)
Actueel...
25-04-2024 Kerknieuws
25-04-2024 Nieuwbouwplannen schoollocaties Hippolytushoef vertraagd
25-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
25-04-2024 Onafhankelijk Hollands Kroon steekt handen uit de mouwen
24-04-2024 Auto rijdt het Ulkediep naar binnen
24-04-2024 Koningsdag 2024
24-04-2024 Pieter Scheltus na stratenmaker nu campingeigenaar
24-04-2024 Resultaten Inwonerspeiling gemeente Hollands Kroon bekend
24-04-2024 Uitslagen sjoelen DAS Raak
24-04-2024 Een inspiratie dag voor vrouwen én mannen op zaterdag 11 mei 2024
24-04-2024 Westfries programma in het Bakkerijmuseum Medemblik tijdens Hemelvaart en Pinksterweekend 2024
24-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
24-04-2024 Biljartclub Wieringer Activiteiten Vereniging HIPP0 zomerstop
23-04-2024 Hippo Feesten 2024
23-04-2024 Overleden mevrouw Miedema
23-04-2024 Concert Ton Koopman en Klaus Mertens snel uitverkocht, cd nog te koop
23-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
23-04-2024 Senioren Hollands Kroon
23-04-2024 Jan Tijsen winnaar WK driebanden
23-04-2024 Sgeit je rijk
22-04-2024 Veteranencafé
22-04-2024 Peuterschool De Sammeltjes gingen samen de boer op
22-04-2024 Wieringer bassisten helpen Top 2000 band uit de brand
22-04-2024 Wel of geen weightgainers voor een gezonde levensstijl
22-04-2024 Asieldier van deze week konijn Ginny
22-04-2024 Programma en uitslagen v.v. Wiron
22-04-2024 After Kingsday Regenboognetwerk Hollands Kroon
22-04-2024 Wieringers Willen Wel, Jaro van de Vondervoort wint eerste wedstrijd
21-04-2024 Genoeg te bespreken tijdens de raadsvergadering
21-04-2024 Taandag bij Jan Lont
(advertentie)
Occasions