Jaaroverzicht Wieringernieuws, april, De weer weeromkomst van de Jonge Jan
Uitgegeven op 23-12-2015 om 23:58  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGEN - Ieder jaar eind december blikt de redactie terug op het voorbije jaar, nu april, de maand van Jan Selie en het Skuutje 'De Jonge Jan'.Seringenlaan? Japanse Kersenlaan!


HIPPOLYTUSHOEF - Een paar dagen per jaar is het Japanse Kersenlaan!


Jammer dat de bloesem er slechts enkele dagen de Japanse Kersen roze kleurt! In de zomer zie je hier geen spreeuwen, ze zijn niet lekker...


Op de bank met... een nieuwe serie op de site, eerst aan de beurt Kenneth Stamp


WIERINGEN - 'Op de bank' een nieuwe rubriek op Wieringernieuws. In de eerste aflevering is fotograaf Kenneth Stamp aan de beurt. Wij spraken hem in de gezellige keuken van het mooie oude Postkantoor.


Tekst en fotografie Henk-Jan Wittink)

Kenneth koos deze bank uit. Het bankje staat in het Oeverse Bos (ook wel Robbenoordbos genoemd) bij het fietsersbruggetje achter de Texaco benzinepomp langs de A7. Deze bank is door de familie van Martien de Haan geplaatst ter nagedachtenis aan deze bekende Wieringer die bij iedereen bekend was als de eigenaar van Touringcarbedrijf De Haan Travel.

Kenneth: 'Toen wij met de (klein)kinderen besloten om deze bank te plaatsen vroeg men of de bank een kleurtje moest krijgen, want hij was niet geverfd. Hierop zij de jongste zoon van Martien (Martijn de Haan) gevat: Doe de helft maar zwart!'


Deze herdenkingsbankjes kom je volgens Kenneth ook veel tegen in Schotland. Voor deze foto had hij dan ook zijn Kilt aangetrokken. Bert de Haan heeft de aanvraag ingediend bij de Triodos Bank en Staatsbosbeheer. Het plaatsen van een bank kost zo'n duizend Euro. Kenneth komt iedere dag in dit gedeelte van het bos. Met de honden, die hebben in dit gedeelte minder last van de vervelende teken. Vissen doet hij ook rondom het bos. Hij is echter wel een keer 'gesnapt' in de put waar de Duitsers ooit de dijk hebben opgeblazen. Kenneth: 'Hier zitten dikke karpers, maar je mag hier niet vissen'.


Tijdens het gesprek zaten wij aan de koffie met sushi, een aparte combinatie, dat dan weer wel. Dit heeft echter niets met zijn Schotse achtergrond te maken.

Zo rond 1984 is Kenneth op Wieringen komen wonen. Hij kwam vanuit Schotland om in de bouw te gaan werken. Na bouwvakker te zijn geweest ging hij in de visafslag werken. In die periode fotografeerde hij al hobbymatig. Toen hij in Hippo bij stichting De Beuk als cameraman aan de slag kon heeft hij ook van fotograferen zijn beroep gemaakt. De Beuk bestaat niet meer, daar heeft Stamp 27 jaar gewerkt en veel connecties aan overgehouden. Na De Beuk is hij eigen zeggen noodgedwongen fotograaf geworden.

Hij maakte toen ook al voor de gemeente Wieringen samen met Aaldrik Hartman en Jan Twiest het 'Wieringer Journaal'. Het Wieringer Journaal werd eens in de maand vertoond in de bibliotheek. Kenneth: 'Er zaten op een gegeven moment wel tweehonderd mensen te kijken!'

Hij sliep eerst in Hotel de Harmonie bij Cees Overtoom. Daarna heeft hij bij o.a. Broeshart, Van Teulingen, Nel Lont, in de Slingerweg, Elftstraat (armenhuisjes) en op Oosterklief gewoond voordat hij met Valentien in het Postkantoor ging wonen. Het Postkantoor stond al een tijdje leeg, dit is de grootste uitdaging geweest. Inmiddels heeft hij hier een fotostudio die van alle snufjes is voorzien. Zijn kwaliteiten als fotograaf zijn in het hele land bekend. Kenneth werkt in opdracht voor veel overheidsinstellingen, stichtingen en bedrijven. Veel particulieren en trouwlustigen weten hem ook te vinden.

Tegenwoordig verzorgt Kenneth ook foto-workshops. De eerste vier cursussen zitten al vol. Hij gaat later ook les geven aan gevorderden. Inmiddels zijn er ook al een aantal exposities met zijn werk ingericht. Bezoek eens zijn website www.kennethstamp.nl of volg hem op Facebook.

10 vragen aan Kenneth Stamp

1.Waarom Wieringen?

Vooral om de prachtige natuur , ik ben elke ochtend op pad met de honden
en prijs mij zeer gelukkig op Wieringen te mogen wonen.

2.Je kunt mij wakker maken voor….

Om te gaan karpervissen, het liefst voor zonsopkomst.

3.Ik erger mij het meest aan….

Mensen die praten en oordelen over elkaar, ik heb liever, dat ze het maar direct
aan mij persoonlijk vragen, hoor en wederhoor.

4.Ik vergeet nooit….

Yvonne ,de moeder van mijn zoons , ze is op jonge leeftijd overleden.

5.Daar wil ik ooit nog eens naartoe….

Nieuw Zeeland

6.Daar krijgen ze mij nooit meer heen….

Griekenland

7.Mijn kostbaarste bezit is….

Natuurlijk mijn familie en zeker mijn vader van 96 in Schotland, waar ik iedere
maand een week naar toe ga. Ik ben gelukkig dat hij er nog is en dat ik nog veel bij hem kan zijn.

8.Ik wou dat ik dit kon….

Goed Schrijven muziek maken, schilderen, toneelspelen, sporten, koken, dansen.... Eigenlijk kan ik niet veel, maar naar het schijnt kan ik wel fotograferen.

9.Wieringen niet, dan naar….

Nieuw Zeeland

10.Ik geef het stokje door aan, omdat…

Trien van de Gest, ik vind Trien altijd bijzonder geestig erg grappig, wij kennen elkaar van Facebook en ik wil Trien wel beter leren kennen.

(De redactie zal contact opnemen met Trien voor een afspraak. Trien mag alvast nadenken op welk bankje ze verhoord wenst te worden!)Hij reed ook geen 162.....


HIPPOLYTUSHOEF - Een inwoner uit Den Oever is vrijdagavond rond 23:30 uur staande gehouden door de Politie in De Belt.

De Politie liet de man stoppen omdat deze een vriend op een fiets een lift gaf door hem mee te laten fietsen door hem aan de auto te laten vasthouden, dan fiets je lekker snel. Omdat de Politie geen blaasapparaat alcoholtester in de wagen aanwezig had moest de bestuurder mee naar het bureau in Wieringerwerf om daar een deuntje te blazen. In Wieringerwerf bleek de bestuurder de norm niet te hebben overschreden. Hierna werd hij netjes teruggebracht naar zijn geparkeerde auto. Voor de onhandige actie kregen de automobilist en de fietser een vermaning. Saillant detail is dat het gezelschap juist terug kwam van een bierproeverij. Er wordt dus blijkbaar niet teveel gedronken op zo'n bijeenkomst.Interview met Cees Lont (Vet)HIPPOLYTUSHOEF - Cees Lont Vet (wie kent hem niet?) hoopt dit jaar 87 jaar te worden. Nevenstaande foto is in maart gemaakt, toen Gea Wiegman bij hem op bezoek was voor een verhaal.


Hij genoot van de koffie en had geen tijd om de gevulde koeken op te eten!

Onderstaand filmpje, in september 2014 opgenomen, van Cees Lont staat op de Beeldbank van de site van de Historische Vereniging Wieringen.

Hij vertelt een verhaal over zijn vader, die in zijn jonge jaren omstreeks 1908 met een Aakje heel veel krukels opviste tijdens de Kerstdagen met volle maan!

Cees heeft permissie gegeven om het uit te zenden. ,,Want’’, zo zei hij, ,,de menske moeten dit horen, want aars weet niemand het meer.’’Meer filmpjes zijn te vinden in de Beeldbank van historischwieringen.nl.


Jan Selie na actie uit de brand!


DEN OEVER - Vrachtwagenchauffeur Jan Selie kwam in problemen na een dodelijk ongeluk in Duitsland, nadat een motorrijder zelfmoord pleegde in een botsing met zijn truck. Selie deed zijn verhaal op TV bij Jeroen Pauw en in de documentaire ‘In één klap’. Het trieste ongeval bracht de trucker in financiële problemen.

De verzekering dekte de schade niet volledig en hij werd ook nog eens geconfronteerd met hoge kosten voor een vergunning. Het leek er zelfs op, dat het echtpaar hun woning moest gaan verkopen.
Een spontane inzamelingsactie keerde het tij. Zondagmiddag kregen Jan en Bea Selie op de haven van Den Oever een cheque van ruim € 52.000 overhandigd.


Jan en Bea Selie nemen voor de trots van de Oeverse trucker dankbaar de cheque in ontvangst

Jan en Bea Selie kunnen dankzij de inzamelingsactie het bedrijf voortzetten en in hun huis blijven wonen. Jan Selie is er, dankzij vele gulle gaven uit het hele land en zelfs Duitsland, van verzekerd, dat hij tot aan zijn pensioen zijn brood kan blijven verdienen. De TV heeft in zijn geval tot iets goed geleid. Dat is mede te danken aan de initiatiefnemers van de actie en natuurlijk de vele gulle gevers.


Foto's John van Mook


Lintjesregen trok bijna over Wieringen heen, Jaap Nawijn stapt op Henk af met een lintje, Henk was er stil van.


ANNA PAULOWNA - Vol goede moed vertrok onze fotograaf richting Anna Paulowna om daar zijn radio-vriend en presentator van vroeger op de foto te zetten tijdens de uitreiking van de Koninklijke onderscheidingen.


Het liep anders. Onverrichterzake keerde HJ huiswaarts, de museumdirecteur weigerde het lintje OP DAT MOMENT in ontvangst te nemen. Dit jaar waren er naast de man die al zowat zijn hele leven op de ijsbaan in Hippo te vinden is geen Wieringers genomineerd voor een onderscheiding.

Maar....


Een vertegenwoordiger van de mensen die de onderscheiding hebben aangevraagd, zoon, kleindochter, achterkleindochter en burgemeester Nawijn lieten het er niet bij zitten en togen richting de Belt in Hippolytushoef.

Het was niet zo dat Henk Heijerman de onderscheiding weigerde, maar het overdonderde hem waarop hij zei: "Voor mij hoeft het niet". Uiteindelijk stemde Henk in en na het voorlezen van de toelichting waarom het Zijne Majesteit behaagd heeft werd de medaille opgespeld.

De uitreiking werd bevestigd met een ferme handdruk. De locatie was de zonnige achtertuin van Henk waarvan een klein committee getuige was. Henk Heijerman werd vrijdag Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was onder meer voorgedragen omdat hij sinds 2003 de drijvende kracht is achter museum Allerhande in Hippolytushoef. Hij geeft daar dagelijks rondleidingen en houdt het museum schoon. De heer Heijerman is 31 jaar voorzitter geweest van IJsclub Hippolytushoef. Zijn stem klonk vele jaren als omroeper bij plaatselijke wielerwedstrijden en dorpsfeesten. Daarnaast is hij 31 jaar voorzitter van de Wieringer Ren- en Tourclub (WRTC) geweest. (bron NHD)

Toen Henk het allemaal een plaatsje had gegeven verscheen er een glimlach en was hij best wel trots op de onderscheiding. (foto's gemaakt met een telefoon, fotografie Henk-Jan Wittink)


De Jonge Jan binnengehaald


DEN OEVER - Onder grote belangstelling is de nieuwste aanwinst van de Wieringer vloot verwelkomd in de historische hoek van de Oeverse haven.Begeleid door de twee Wieringer Aken en een bootje uit Kolhorn, meerde de WR60 aan.

Aan boort drie Jonge Jannen (Jan Rotgans begeleidde jonge Jan), de jongste Jan had een pet op (Smid) en de derde Jan (Brommer) kwam uit Hippo.

Er volgden een aantal toespraken en er werd een bord onthuld met daarop informatie over de WR 60. Theo van Eijk en burgemeester Jaap Nawijn mochten deze klus klaren.

Piet 'Snuffel' Breed vond op zolder nog wat memorabilia,een blikje met frutsels (touwtje, labeltje en breistokjes) en het originele kompas van de WR 60. Piet zijn vader voer ooit met het scheepje. Piet schonk dit aan de stichting.

'Zonder drank geen klank!' De Gesmeerde Kelen haalden alles uit de kast.

Namens de WR 173 overhandigde Egbert van der Molen de bemanning een Wieringer vlag.

Kees Hos grijpt de microfoon, ere wie ere toekomt, Kees en Tjeerdo hebben er ongelooflijk veel energie ingestoken. Vanaf 2011 is er dag en nacht gewerkt, het resultaat is prachtig.


Zo'n drie keer in de week op de fiets naar Friesland


WIERINGEN - Even een rondje op de fiets met Henk-Jan. Waar komen de toeristen in Hollands Kroon op af? Juist de Afsluitdijk. Stop maar met die idiote plannen in Den Oever, dat wordt niks.Topdrukte bij het monument. Heen en weer naar Friesland op de fiets telde onze fotograaf (gemaakt met zijn telefoon) binnen een uur negen touringcars bij het Monument op de Afsluitdijk. Bollentijd in Noord Holland, het waren allemaal buitenlanders die de Afsluitdijk MOETEN gezien hebben. De Afsluitdijk is niet voor niets vanuit de ruimte te zien! En ook vandaag ging er wederom iemand op de foto achter de kont van het beeld 'De Steenzetter'. Van het beeld glimt dan ook alleen de bips!


(advertentie)
(advertentie)
Poll:
5G
Ja
Alleen als het veilig is
Overbodig
Nee
  
Occasions
Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Te koop VW Golf Automaat
€ 13.990,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Bouw Schutsluizen 1930 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...