HHNK driemaal in de prijzen bij Waterinnovatieprijs 2015
Uitgegeven op 02-12-2015 om 23:58  |  link  |  bewaar  |  print

Waterveiligheid en waterbewustzijn gaan hand in hand

NOORD HOLLAND - Driemaal is scheepsrecht. Gisteravond won het hoogheemraadschap niet één, niet twee, maar drie Waterinnovatieprijzen 2015. In de categorie 'Waterveiligheid' streek onderzoeksproject Dijken op Veen met de eer. In de categorie 'Klaar Voor De Toekomst' viel project Hoogwater op het Schoolplein in de prijzen. Deze educatiemodule ontving bovendien de 'Publieksprijs'. De winst van deze prestigieuze waterschapsprijzen onderstreept de ingeslagen koers van het hoogheemraadschap: innovatie.


In een tjokvolle Rijtuigenloods te Amersfoort mochten HHNK'ers driemaal het podium betreden. "Dijken op Veen getuigt van durf en moed om vanuit bestaande leidraden nieuwe insteken te kiezen," aldus de jury. Dat constatering dat dijken op veengrond sterker blijken dan gedacht, biedt kansen voor dijkversterkingsprojecten in Nederland en daarbuiten; die kunnen goedkoper uitpakken dan aanvankelijk gedacht. Het onderzoeksproject werd met Rijkswaterstaat en Deltares uitgevoerd.
Ook over de sympathieke educatiemodule Hoogwater op het Schoolplein was de jury lovend: "Mooie trigger voor werving van toekomstige studenten civiele techniek, en het draagt op een speelse manier bij aan waterbewustzijn bij scholieren." Deze module ontwikkelde het hoogheemraadschap samen met aardrijkskundedocent Adwin Bosschaart en het KNAG.
Met 34,5% van de stemmen was de Publieksprijs ook voor deze educatiemodule weggelegd.

Stimulans
Innovatieve dijken zorgen voor waterveiligheid. Maar waterveiligheid gaat niet zonder waterbewustzijn. Het hoogheemraadschap werkt er hard aan om het waterbewustzijn van de Noord-Hollanders te vergroten. Want onderzoek wees onlangs uit dat slechts twintig procent van de Noord-Hollanders weet wat ze moeten doen bij een overstroming. Met prijzen voor projecten die bijdragen aan waterveiligheid en aan waterbewustzijn voelt het hoogheemraadschap zich gestimuleerd om door te gaan op de ingeslagen, innovatieve weg.

Waterinnovatieprijs
Jaarlijks reikt de Unie van Waterschappen de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die direct toepasbaar zijn binnen de taken van de waterschappen. Een jury onder leiding van Annemieke Nijhof, CEO van de Tauw Group B.V., nomineerde twaalf van de 135 inzendingen in de categorieën 'Waterveiligheid', 'Voldoende water', 'Schoon water' en 'Klaar voor de toekomst'. De Waterschapsbank reikte een Duurzaamheidsprijs uit voor de groenste inzending. Tot slot was er een Publieksprijs voor de inzending die via waterinnovatieprijs.nl de meeste stemmen kreeg.
(advertentie)
Reparatiebedrijf Weijers - Beeld en geluid
(advertentie)
Occasions
Te koop Mitsubishi Colt
€ 4.250,-

Toyota Verso 1.8 Dynamic
€ 23.745,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Mavo in plan noord Hippo - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...