'Vergeten doen we hen niet' belooft visserijmonument
Uitgegeven op 30-05-2005 om 08:06  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Onder grote belangstelling is zaterdagochtend het kunstwerk van Hans Blank onthuld in de Oeverse haven. Het monument is bedoeld als herinnering aan de vissers van Wieringen die tijdens de uitoefening van hun beroep het leven lieten. Dit meldt het Noord-Hollands Dagblad vandaag.

Het bronzen beeld heeft een plek gekregen op de dijk. Bedoeling is dat er ook een bankje wordt geplaatst, maar daarvoor wordt momenteel nog gespaard.

Er staat bijna driehonderd man op de kade, maar toch worden personen in het publiek gemist. Daaraan wordt gememoreerd door de sprekers. Want voor velen die hun familieleden en geliefden kwijt raakten, is de ceremonie te pijnlijk. Zij kunnen de confrontatie niet aan.

Cees Wagemaker en Arnoud Vooys, twee jonge vissers uit Den Oever, doen het woord en kunnen alleszins begrijpen wat er nog speelt. Want iedereen die zegt dat het verdriet na een paar jaar verwerkt moet zijn, is gevoelloos en bot. Zij kennen de gevaren van de zee en ook de vraag die steevast vanuit huis wordt gesteld als ze zich klaar maken voor een week op zee: 'Hoe lang blijf je weg?'.

Wethouder Bertie Kooij verwijst naar een tekst van Jeroen Zijlstra: 't ondenkbare denk je, dat denk je al snel, zodra hij de haven verlaat, maar als het bericht komt, het ontroostbaar vaarwel, dan is het of het denken vergaat, denk met mij mee, mijn lief bleef op zee.
(advertentie)
De installateur die u nooit in de kou laat staan...
(advertentie)
Occasions
Fiat 500 C 0.9 TwinAir 500S Cabrio Private Lease mogelijk
€ 10.450,-

Toyota Corolla 1.4 VVTi wagon inklusief afleverkosten
€ 5.495,-

Wieringer historie:
Monument op de Afsluitdijk - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...