Klei maakt wegen spekglad
Uitgegeven op 30-09-2015 om 12:19  |  link  |  bewaar  |  print

REGIO - Na werkzaamheden op akkers en velden nemen landbouwvoertuigen met hun profielbanden klei mee de weg op. Zeker in de oogsttijd is het landbouwverkeer intensiever en de kans op klei op de weg groter. Dit kan gevaarlijke situaties voor het verkeer opleveren, juist in combinatie met regen.

Hoewel agrariŽrs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen toch vervuild raken. In combinatie met regen kan de weg erg glad worden. Deze bedrijven zijn dan ook verplicht om met borden verkeersdeelnemers te waarschuwen. Weggebruikers op hun beurt wordt gevraagd hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden.Optreden
Het hoogheemraadschap controleert in de komende maanden extra op klei op (polder)wegen. Dit om onveilige verkeerssituaties te voorkomen. Vervuilers die hun kleisporen niet tijdig opruimen, worden gevraagd dit alsnog te doen. Het schoonmaken gebeurt met bezems of een veegwagen en eventueel met water onder hoge druk. Als de vervuiler verzuimt om de weg schoon te maken, ruimt het hoogheemraadschap de klei op. De schoonmaakkosten worden alsnog bij de betreffende vervuiler in rekening gebracht. Ook kan er een preventieve dwangsom worden opgelegd aan notoire vervuilers. De politie kan proces-verbaal tegen de vervuiler opmaken.

Verkeersveiligheid
Het hoogheemraadschap beheert circa 1400 kilometer wegen, voornamelijk in landelijk gebied en dus verantwoordelijk voor veilige en goed berijdbare wegen. Daarom vragen we agrariŽrs en loonbedrijven om te allen tijde, maar speciaal tijdens de oogstwerkzaamheden, de wegen schoon te houden en andere weggebruikers te waarschuwen.
Weggebruikers op hun beurt zijn gewaarschuwd: klei en regen kunnen wegen spekglad maken. Pas daarom uw snelheid aan. Zeker wanneer het regent. Zo houden we met elkaar onze wegen veilig en berijdbaar.

Kijk voor meer informatie op www.hhnk.nl/kleiopdeweg.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Anthony's Dream (hoort bij foto 569) - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...