Reacties op het besluit van een ondernemer om de handdoek in de ring te gooien
Uitgegeven op 02-07-2015 om 11:13  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Met toestemming van Nanco Klein mogen wij een reactie plaatsen i.v.m. het besluit van Mark van Elselo om zijn activiteiten in De Harmonie te beëindigen.

Nanco Klein Edwin Wittink heeft hier een heel sterk punt (Nanco reageert op een bericht van Edwin Wittink, deze reactie staat onder dit stuk, redactie) en de regionale politiek mag niet blind zijn voor dit pleidooi. Ondanks dat niet alleen de overheid en de politiek verantwoordelijk zijn maar ook wij als consument, kan een kleine opening in de regelgeving toch de juiste hefboom in werking zetten. We kunnen niet ontkennen dat mede de regeldrang van de (ook gemeentelijke) overheid, jammergenoeg kan leiden tot dit soort situaties. Waar generatie op generatie een verdienmodel voor dit soort horecagelegenheden is geweest, is de bodem nu bereikt. Rookbeleid, verhoogde leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik, doorgeschoten regelgeving voor hygiene, brandveiligheid, sluiting- en arbeidstijden.

Het is de betutteling waar de overheid haar eigen mechanismes mee op zeep helpt. We weten allemaal dat de plaatselijke kastelein die wel overleeft een noodzakelijke financiële buffer heeft uit andere inkomsten, niet gerelateerd aan het betreffende etablissement.
De overlever is de vakgek, die puur uit liefhebberij handelt en het sociale belang van bijvoorbeeld een dorpscafe inziet. En het initiatief neemt een dorp zijn gezicht te laten behouden.

Gemeente Hollands Kroon heeft laten zien de betutteling te kunnen doorbreken met het afschaffen van overbodige regels. De gemeente zou nu een lans moeten breken voor ondernemers als Mark, maar ook Jeff, Leen, Bob, Edwin en al die anderen die ook plaatselijke werkgelegenheid creëren. Zelfs indirecte werkgelegenheid. Zonder cafe in ons dorp had ik vanaf mijn vijftiende nooit zo hard gewerkt, en nooit hard leren werken. En velen met mij. Want we wilden er naar toe, dus moesten we geld in de knip hebben. We wilden ontmoeten, ondergaan, beleven, genieten, meemaken, niets missen. En dat is van alle tijden.

Deze horeca ondernemers zorgen ook voor het bestaansrecht van bijvoorbeeld een kermis waaruit de gemeente haar pachtgelden opstrijkt. Waar is de tijd gebleven dat mensen hun vakanties voor of na de kermis boekten? Dat oud inwoners terugkwamen om dit te vieren. Deze jaarlijkse reünie, die sociale samensmelting van jong en oud, is door de waanzin van betutteling onmogelijk geworden.

Waar moet onze kinderen de levenswijsheden leren die wij onderwijl het uitgaan in gelegenheden zoals de Harmonie meekregen? Op school? Achter de computer? Op Facebook? Het echte leven begint aan de toog mensen. Het café is net zo belangrijk als de eveneens noodlijdende sportvereniging, muziekschool, bibliotheek. enzovoort.

Ik heb nog dagelijks baat bij de lessen die ik geleerd heb onder de rieten kap aan het kerkplein. De vermanende vinger van Cees Overtoom, of Bert van Dalen die met één blik ons de maat aangaf, we leerden er de dunne grens kennen van het toelaatbare en het ontoelaatbare. En dat werd daarna een vanzelfsprekendheid. Maar ook ondergingen we de mooiste oogcontacten met de overkant van de bar, de klap voor je harses, de halfslappe beuk die je zelf uitdeelde, te veel drinken, te weinig geld, de te grote bek, verlegenheid, deunen, je ouders aflossen, muziek, vermaak, liefde, vriendschap, haat, hoop. Het maakte je tot liefhebber. In het café onderga je een pallet van alle verschillende kleuren die het leven je later ook gaat bieden en is mede bepalend voor wie je uiteindelijk bent. En dat in een cruciale levensfase. Hoe moeten onze kinderen keuzes maken in studierichting, werk en relaties zonder hier het eelt op de ziel te kunnen kweken?

Onder toeziend oog van de oude van Elseloo, Buntjer, Takes en consorten leerden we nietsvermoedend onze lessen. Zij waren gebleven en leerden ons bij. Hoe het wel moest en hoe het niet moest. De keuze was aan jezelf, maar de ervaring bepalend voor vele keuzes verderop in het leven. In het café viel status weg, onderscheid verdween, gelijkheid ontplooide. Hoe mooi was het om aangeschoten en gearmd met wie er ook naast je zat, luidkeels een smartlap mee te brullen, rondom de rijkelijk vloeiende bierkranen. Maar ook het afscheid van een dierbare jonge dorpsgenoot, bijna twee jaar geleden, staat in het geheugen gegrift, ook dat hoorde daar thuis.

Dat is dus allemaal weg, misschien wel in ruil voor breedband internet, wie zal het zeggen.
Laten we hopen dat wat Mark heeft voortgezet niet definitief verloren gaat. Dat iemand opnieuw met hart het ziel op deze historische lokatie de sociale verantwoording aangaat. Dat de mooiste liefdesrelaties kunnen blijven ontstaan, de slechte huwelijken doorbroken worden, de vrijgezel een plek heeft, de jonkies en oudjes zich kunnen uiten, de roddels groter en groter worden, de lach en de traan zegevieren. Ik denk aan al die mensen die er nog veel vaker waren dan ik, waar moeten ze naar toe?
Welke helden staan op? Ondernemer, gemeente en politiek, ga in HARMONIE. Mark, je familie en al je personeel, bedankt voor de mooie jaren.

(Uit het hart geschreven door een liefhebber, Nanco Klein))

Nanco reageerde op de volgende post:

Triest. Weer een stukje Wieringen weg...

Tijden zijn veranderd. Het is niet makkelijk om je staande te houden in deze tijden. Dat was in de jaren 70, 80 en 90 wel anders. Toen hoefde je de deur maar open te doen en verdiende iedereen z'n broodje. De veranderde uitgaanspatronen, de economie en de onwerkbare regels helpen niet mee. Door de overheid wordt de jeugd op straat en in illegale zuipketen gejaagd. In de horeca zijn er geschreven en ongeschreven regels en gezond verstand. Daar houden we rekening met elkaar en voeden we de toekomstige generatie op. Dat is decennia lang prima verlopen. Comazuipers worden niet door de horeca veroorzaakt. Dat gebeurt op plekken zonder toezicht. Op straat mag alles. Als horecaondernemer word je welhaast als crimineel behandeld. En als je denkt het goed te doen dan wordt je wel weer in de rug aangevallen.

Mark, ik wens je het allerbeste en bedenk je dat hoe donker het ook wordt er altijd een venstertje open gaat.


Redactie: Op Facebook Wieringernieuws kun je een reactie plaatsen.
(advertentie)
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Occasions
Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2013 3 drs
€ 5.250,-

Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Familie Tijsen - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...