Saxofoon en nog eens saxofoon in Het Vikingschip
Uitgegeven op 09-11-2014 om 11:33  |  link  |  bewaar  |  print

DEN OEVER - Het was n instrument, dat zaterdag de klok sloeg in Het Vikingschip, namelijk de saxofoon. Het Groot Saxofoonorkest en het Solly Saxofoonkwartet zetten de 200e geboortedag van de uitvinder van het instrument, Adolphe Sax, luister bij met een concert en een muzikale vertelling.

Het Groot Saxofoonorkest is een gelegenheidsorkest van 60 saxofonisten, dat zaterdagavond eenmalig optrad. De musici kwamen van heinde en verre in de middag voorafgaand aan het concert naar Het Vikingschip. Onder leiding van dirigent Steffen Snip werden in een play-in zeven stukken ingestudeerd. ,,We hebben wel even moeten zweten vanmiddag, liet Snip weten. Hij had gekozen voor bekende en goed in het gehoor liggende muziek, varirend van Bohemian Rapsody van Queen tot Air van Bach. Het werk van Bach moet zacht worden gespeeld, maar dat valt niet mee met 60 saxofoons. Het orkest speelde niet vlekkeloos, maar dat mocht je ook niet verwachten na n middag repeteren. Het enthousiasme van de 60 amateurmusici maakte veel goed. Bij het laatste nummer, The Entertainer, sloot zich onverwacht een gastspeler bij het orkest aan. Henk van Hemert speelde op zijn indrukwekkende bassaxofoon mee.


Het Groot Saxofoonorkest o.l.v. Steffen Snip met gastspeler Henk van Hemert (rechts)

Na het voorprogramma werd de avond vervolgd met de voorstelling Sax & Zo. Een zoektocht van schrijver Henk Hoeben en verteller Piet Paree leverde, in muzikale samenwerking met Solly Saxofoonkwartet, leverde prachtig materiaal op voor deze vertelvoorstelling. Piet Paree vertelde aan de hand van beelden het bijzondere en bizarre leven van Adolphe Sax. Jan Khne (sopraan- en altsaxofoon), Jenneke Gerritsen (altsaxfoon), Robert Bakker (tenorsaxofoon) en Henk van Hemert (baritonsaxofoon) omlijstten het verhaal muzikaal. Het Solly Saxofoonkwartet speelde van klassiek (Bach) tot jazz (Body and Soul) en liet zo alle facetten van de saxofoon, die inmiddels niet meer is weg te denken uit de muziek, horen.


v.l.n.r. Piet Paree, Henk van Hemert, Robert Bakker, Jenneke Gerritsen en Jan Khne

Het Vikingschip was tijdens het voorprogramma slechts half vol. Na de pauze, toen de meeste saxofonisten uit het Groot Saxofoonorkest (allemaal liefhebbers) een plaatsje in de zaal innamen, waren de meeste stoelen bezet. Het publiek was niet voor niets gekomen, want er viel veel te genieten.

Bert Loos
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Auris TS 1.8 Hybrid Lease Pro
€ 15.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Hotel Kaan - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...