Nieuws van de ZeeVerse VismarktUitgegeven op 16-06-2014 om 22:35 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Gezond nieuws uit Den Oever..... en lekker!
Wist u dat de visafslag van Den Oever de grootste aanvoer van Langoustines te verwerken krijgt elk jaar?? Vanuit de haven van Den Oever varen elke week zeker 8 kotters uit op weg naar de langoustinebestekken (visgronden) en dat is niet om de hoek van de deur. Ze moeten zeker 12 uur of langer stomen (varen vanuit de haven naar de plek van bestemming) om bij de langoustinebestekken te komen.
Als ze op vrijdag weer binnen komen, gaan de Langoustines naar de visafslag waar ze
gecontroleerd worden op kwaliteit en steekproefsgewijs geteld worden. De sortering wordt
aangegeven in door een bepaald aantal stuks per kilo, dus de bij de langoustine groot moeten er minstens 10-15 stuks in een kilo zitten.
Daarna worden ze ingevoerd in de computer en verkocht via de veilingklok. De meeste langoustines worden gekocht door grote handelaren. Deze verwerken ze in Nederland en daarna gaan ze op transport naar het buitenland. Daar worden ze vaak als scampi verkocht in supermarkt of restaurant. Grote kans dat de scampi die u in uw vakantie op het terras in Italië eet, aangevoerd zijn door een Wieringer kotter!
Langoustines worden ook wel Noorse kreeftjes genoemd. Ze worden maximaal 25 cm lang en
hun lengte verschilt per visgrond. De kreeftjes zijn afhankelijk van hun leefgebied roze-oranje tot
oranje van kleur met donkere vlekken op de scharen. Vaak wordt de langoustine verward met de
grote garnaal, de gamba.
De langoustine is ontzettend veelzijdig, op de barbecue, grillplaat, in de lasagne, paella, gewokt
of gewoon lekker gekookt en daarna als cocktail of lekker op brood!
Ingrediënten ( 4 pers):
1 kilo langoustinestaartjes
1 stronk paksoi
Bakje taugé
1 bosui
1 winterwortel
Ketjap
Olijfolie
Koriander
Bereiding:
Zet een pan met water op en gooi als het kookt de staartjes in de pan. Laat de kook er 1 keer over
gaan en giet de staartjes af. Pel de staartjes en marineer ze in een mengsel van ketjap met olijfolie
(op het gevoel/smaak!). Snijd de paksoi en winterwortel in dunne reepjes, en de bosui in ringetjes.
Verhit olijfolie in een wok en bak de staartjes op hoog vuur aan. Haal ze uit de pan en houd ze
warm onder aluminiumfolie. Verhit weer wat olijfolie in de wok en bak hierin de paksoi, winterwortel.
Voeg de bosui en taugé toe en voeg als laatste wat koriander toe. Doe de staartjes erbij en
verwarm het geheel. Serveer met witte rijst.
Deze week 2 kilo staartjes voor € 20.00!!
Bestellen kan hier. Let op, 1 stuks is 2 kilo, 2 stuks is 4 kilo etc.
Oh ja…….en mocht u nog tijd en zin hebben, deze zaterdag hebben we nog wat plekjes vrij bij de visfileerworkshop! Geef u snel op via info@versevis.nl!
Een fijne week en tot zaterdag!
Met vriendelijke groet namens alle medewerkers,
Esmeralda Loos-Dekker
ZeeVerse Vismarkt Wieringen