Straks identificatieplicht vanaf 14 jaar
Uitgegeven op 21-10-2004 om 11:19  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Vanaf 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar zich kunnen identificeren en dus op verzoek een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Dit is belangrijk om de criminaliteit terug te dringen en Nederland veiliger te maken.

PaspoortAlleen identiteitskaart, paspoort, rijbewijs en vreemdelingendocument zijn geldige identiteitsbewijzen. Je buskaart, videotheekpas of brommerbewijs zijn dus niet geldig. En het is niet genoeg om alleen een identiteitsbewijs thuis te hebben. Je moet het ook altijd bij je hebben. Anders loop je het risico op een forse boete. Heb je behalve de Nederlandse ook een andere nationaliteit? Dan moet je toch een geldig Nederlands identiteitsbewijs bij je dragen. Want een identiteitsbewijs van een ander land is niet genoeg. Een Nederlands identiteitsbewijs regel je bij de gemeente. Een identiteitsbewijs vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De behandeling van je aanvraag duurt drie werkdagen. Het paspoort is geldig in de hele wereld.

Vraag je een paspoort aan maar ben je nog geen 18? Dan moeten allebei je ouders (of je voogd) toestemming geven. Daarnaast moet je bij de aanvraag één recente, recht van voren genomen pasfoto en alle oude documenten die je hebt overleggen. Een paspoort kost in 2004 € 37,95. De identiteitskaart is in Nederland en bijna alle landen van Europa geldig. Deze heeft een creditcardformaat. Handig in je portemonnee.

Een identiteitskaart kan je vanaf 12 jaar zelfstandig aanvragen. Bij de aanvraag moet je één recente, recht van voren genomen pasfoto en alle oude documenten die je hebt overleggen. Een identiteitskaart kost in 2004 € 30,55. Kom snel langs. De nieuwe identificatieplicht gaat op 1 januari 2005 in. Heb je nog geen eigen identiteitsbewijs, of verloopt het identiteitsbewijs dat je nu hebt binnenkort? Ga dan zo snel mogelijk naar je gemeente en vraag het direct aan.

Neem voordat je langs komt eerst even contact op met de gemeente Wieringen:
Mevrouw J. Takes, tel. 594323 of mevrouw F. Meereboer, tel. 594324 van de afdeling Samenleving, Burgerzaken.

Meer over de identificatieplicht vindt je op www.nederlandveilig.nl
(advertentie)
(advertentie)
Uw warme bakker!
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Wieringers overzee - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...