Onthulling bouwbord ‘Dekamarkt’ en ‘Recreatie Transferium’ Den Oever 24 oktober a.s.
Uitgegeven op 20-10-2013 om 23:26  |  link  |  bewaar  |  print

(INGEZONDEN BERICHT)

DEN OEVER - Jawel! Op 24 oktober is het heus zover. De Onthúlling van de bouwborden. Twee wel te verstaan; die van de ‘Dekamarkt’ en die van het ‘Recreatie Transferium’… Euh… te Den Oever. Je zou immers door deze sjieke namen bijna vergeten dat het gewoon om Den Oever gaat.

Een heus Recreatie Transferium. Dat eerder ook wel ‘De Strip’ genoemd werd.
Ik krijg er nog steeds wat jeuk van. Mede omdat men rondom die Strip al flink lijkt te investeren. Terwijl het reguliere onderhoud in het dorp nog steeds wel wat aandacht kan gebruiken.

Laat nou de Zakenclub in Den Oever in eerste instantie benaderd zijn door Converse, om deze onthulling aan te kondigen?

Vanuit de Burgerparticipatie commissie was toch echt duidelijk gemaakt, tijdens de bijeenkomsten én de Openbare Raadsvergadering over o.a. de Coupure, dat de rol en de benaderingswijze van Converse (als zegsman voor de Wethouder) niet als plezierig werd ervaren.

Waarom vreemd? Omdat ze optraden (of treden??) als:
1. Adviseur
2. Woordvoerder
3. Projectontwikkelaar
En alle drie namens de gemeente… Of Wethouder. Zo u wilt.
Enigszins conflicterend dus.

Beter en direct contact tussen gemeente-ambtenaren en betrokkenen. Dat werd ons toch beloofd? Dan mag je je afvragen waarom Converse wederom als contactpersoon optreedt.


Oeh – en vervolgens werd ‘en passent’ vergeten om de Burgerparticipatie commissie aan te haken op deze vooraankondiging van de ‘Onthulling’. Die wisten namelijk van niets. Opdat zij ook tijdig tijd vrij konden maken in hun agenda’s.

En fijn ook dat er in de pers voorafgaand (g)een tijdige aankondiging plaatsgevonden heeft opdat de burgers en betrokkenen hun (on)genoegen kunnen uiten ter plaatse.

Veel van wat ik zojuist schreef en hierna zal schrijven, lijkt een herhaling van zetten. Is ook zo. Jammer ook dat dat nodig blijkt.

Goed. Terug naar de aankondiging. Want er was immers ‘op 24 oktober tijd vrijgemaakt in de agenda van Wethouder Meskers’ voor deze onthulling.
Om 11 uur in de morgen wel te verstaan. Te beginnen met koffie.

Mócht u nog van de partij willen zijn… De locatie zou bij het Transferium zelf zijn (lees; stuk grond tussen Brandweer en Connexxion halte). Máár in verband met het mogelijk slechte weer, werd één van onze ondernemers gevraagd zijn locatie beschikbaar te houden. Maar ja; niets zo veranderlijk als het weer… Daar heerst dus nog enige onduidelijkheid over. Volgens de persuitnodiging vindt de onthulling om 11.30 uur plaats. Ga dus maar uit van in ieder geval ergens tussen 11.00 en 12.00 uur een onthulling van de borden bij het Transferium.

Hulde overigens aan de Wethouder hoor! Begrijp me niet verkeerd. ’s Middags om 17.00 uur vindt namelijk op 24 oktober de Openbare Raadsvergadering inzake de Begroting plaats. Heus waar! Dan wordt er gesproken onder andere over de 7 ton die de Wethouder heeft gevraagd voor aankoop grond aan de zuidzijde van de Havenweg,

Euh… Herstel. Rondom het perceel waar het nieuwe pand gebouwd wordt, waarvan we mogen hopen dat de Dekamarkt / Dirk van de Broek het ook afneemt. Want de huidige economische situatie doet menigeen toch echt afvragen of er binnen de gelederen van de gemiddelde supermarkt behoefte bestaat aan nieuwbouw.

Immers; Dreef Beheer en Deka Vastgoed staan los van de daadwerkelijke supermarkt Dekamarkt, die valt onder Dirk van de Broek. En hoewel ik de project-ontwikkelaren menigmaal heb horen praten, in koor met- of namens de Wethouder, heb ik nog geen enkele keer iemand van de Supermarktketens zelf gehoord.

Ik vraag me ook af waarom er zogenaamd door een supermarkt zo halsstarrig vastgehouden wordt aan de nieuwbouw aan de rand van het dorp, als de inwoners hiervan geen voorstander zijn en ook de ontwikkelingen van het Haventerrein het juist logischer maken in de buurt van die haven en in het dorp te blijven. Daartoe waren door gemeente Wieringen destijds meer dan voldoende opties gegeven – waarover ook de Dekamarkt enthousiast was.

Die percelen rondom de ‘nieuwe Dekamarkt’ zouden dus een beoogde 1.2 mln op moeten leveren. Hatsikidee!
Maar is die opbrengst van de grondexploitate “Zuidzijde Haven weg in Den Oever” ad (om precies te zijn) €1.220.000, wel gegarandeerd?
Die beóógde 1.2 mln mag men nu alvast ‘gebruiken’ om voor te financieren uit de Algemene Reserves, waar nu de 7 ton uit gevraagd wordt.
Een risicootje. Want wat als zo’n maatschappij tussentijds failliet gaat en niet aan haar verplichtingen jegens de gemeente kan voldoen? Deze vraag heb ik reeds meermalen gesteld. Of wát nu als die grond helemaal geen 1.2 mln oplevert door verkoop/verhuur?? Nog een risicootje dus…

Ook wordt nu in de wandelgangen gerept over een mogelijke claim die vanuit de eigenaar van het huidige Dekamarkt pand (oeps; Deka Vastgoed?) volgt, omdat de Coupure daar niet komt. Dit zou het pand minder aantrekkelijk/verkoopbaar/verhuurbaar maken. Maar dit was toch absoluut niet aan elkaar gelinkt volgens de betrokken partijen…? En er zou hoe dan ook toch een (zwaar gesubsidieerde) Waddenwinkel komen in het huidige Dekamarkt pand? Ik hoop daarom maar dat er van een dergelijke claim geen sprake kán zijn.

Tuurlijk ben ik de beroerdste niet en heb ik om iets meer duidelijkheid en inzage gevraagd omtrent de financiën voor al deze plannen aan de Wethouder en de Raad. Wel drie keer per mail om precies te zijn. Zodat ik gefundeerd zou kunnen kijken naar de pro’s en de anti’s.

Maar op de mails; 0 op request.
Not done. Want alle mails dienen te worden beantwoord door de gemeente.

Later is mij, toen ik hier nog eens over begon, informeel door een derde medegedeeld dat inzage in ‘grondexploitatie plannen van de gemeente’ uit den boze zou zijn? Huh? Waarom dan? ‘Nou omdat eventuele Projectontwikkelaars dan de strategie van de gemeente zouden kunnen aflezen en daarop kunnen speculeren’ . Ah sjuust. Dus Converse als adviseur, woordvoerder én projectontwikkelaar zou deze exploitatieplannen dus ook geheel niet in mogen zien…?! Hm.

(Mocht ik dus onvoldoende gefundeerd zijn, volgens de gemeente of projectontwikkelaren; dan weet u dat ik er in ieder geval mijn best voor heb gedaan…)

Tijdens de burgerparticipatie bijeenkomst omtrent het Zuiderstrandje en de daarbij behorende haven, werd ook wat kribbig gereageerd toen ik vroeg hoeveel geld dáár dan voor beschikbaar was… Ik moest ‘niet zo negatief doen’ en maar ‘ in de Raadstukken’ kijken wat er vermeld werd. Maar die melden juist onvoldoende.

Daarbij is het best vreemd dat er gevraagd wordt tijd en energie te steken als burger in een project, waar nog geheel geen gelden voor vrij gemaakt zijn. Los van de keuzes die wij wederom uit de voorbeeldplaatjes mochten maken; het Projectbureau kan toch op voorhand een gemiddelde beramen van de kosten tussen die voorbeeldplaatjes waaruit wij mochten kiezen? Dan heb je in ieder geval een startbedrag en weten wij als burgerparticipanten dat we daar niet geheel voor niets onze tijd zitten te…euh…investeren.

Begrijp me niet verkeerd: het idee is goed. En goed opgebouwd tijdens de middag voor de Zuiderhaven en het strandje. Alleen blijft het wel erg ‘Alice in Wonderland’ als er op voorhand 0 euro beschikbaar blijkt en ‘wij eerst met een concreet plan moeten komen’. We hadden juist als burgerparticpatie commissie gevraagd tijdens het Coupure-traject om voor de komende participaties een hélder beeld te scheppen over wat wel- en wat niet mogelijk was en binnen welke kaders we konden bewegen/beslissen.

Goed. Op 24 oktober dus: ergens tussen 11.00 uur – 12.00 uur (zegge 11.30u) de onthulling van de bouwborden. En om 17.00 uur de Openbare Raadsvergadering die juist een klap moeten geven op de gelden die daarvoor vrij zouden moeten komen.

Tikkeltje ‘op de muziek vooruit’ denkt u wellicht? Precies! Goed he?!
Dat vind ik dus ook zo knap:

Voorafgaand wordt de onthulling beperkt gecommuniceerd, waarna er weer een prachtig artikel met dito foto in de kranten zullen verschijnen die suggereren dat ‘alles rond is’ en de moed in de schoenen doet zinken van burgers en ondernemers die hierin/-door gepasseerd en mogelijk ook gedupeerd raken.

Dit alles zo’n 5 a 6 uur vóórdat de Openbare Raadsvergadering die e.e.a. nog zou moeten formaliseren als het om investeringen gaat. En waar nog allerlei wijzigingen door de Raad in kunnen optreden.

Om het nog maar niet te hebben over de bestemming ‘ bedrijven terrein’ die er op het perceel voor de beoogde supermarkt rust. Daar zou dus geen supermarkt mogen huisvesten, zonder een wijziging op het bestemmingsplan – die volgens betrokkenen nog zou moeten plaatsvinden… (en waartegen nog geageerd zou kunnen worden). Maar wederom; ook daarop heb ik nog geen helder antwoord gekregen en lijken de voor de gemiddelde burger beschikbare bronnen geen nieuwe informatie te verschaffen.

Nogmaals; hulde aan de Wethouder. Voor deze ‘Onthulling’. Ik hoop dat er tijdig meer, inhóudelijke onthullingen zullen volgen. Met de nadruk op tijdig en inhoudelijk.

Helaas laat mijn agenda het op de korte termijn niet toe om 11.00 uur donderdag a.s. aanwezig te zijn (die van u wel??). Daarin wint de agenda van de Wethouder het van de mijne. Echter; voor de Raadsvergadering om 17.00 uur is dat andere koek.

En wat fijn toch, dat er platforms zijn zoals deze en social media, waar je tóch nog even je ei kwijt kunt. En dat vóór 11.00 uur donderdagmorgen…

Nog een handig weetje:

Op 23 oktober om 20.00 uur vindt de Algemene Leden Vergadering (ALV) plaats van de VVD Hollands Kroon.
Locatie: Dorpshuis Prins Maurits, Dorpsstraat 79, 1733 AE in Nieuwe Niedorp.
Daarin worden de plaatsen bepaald van de verkiesbare kandidaten op de lijst voor de komende Gemeenteraadverkiezingen in 2014.
Zo zullen er ook voor de andere partijen ALV’s zijn.
Bent u stemgerechtigd lid van een partij; dan mag u daarover meestemmen (u bepaalt dan mee welke plek iemand krijgt op de lijst).
Zo niet, dan wordt het des te belangrijker om mee te stemmen in 2014 op de Kandidaten, wellicht met een Wieringse achtergrond, die wél begrijpen en willen horen wat de burger hier te melden heeft.

Hartelijke groet,


Rebecca Hart ,
Lid Zakenclub, Lid Burgerparticipatie commissie/groep, Ondernemer en Bewoner te Den Oever.

(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Actueel...
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
26-03-2024 Week van de Groene Tuin helpt Noord-Hollanders op weg om tuin te vergroenen
26-03-2024 Voorwaarden bij vergunningverlening datacenters
26-03-2024 Deposito sparen en de actuele spaarrente bij NIBC
26-03-2024 Woonvisie Hollands Kroon
25-03-2024 De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen zitten erop!
25-03-2024 Overleden de heer Van der Poel
25-03-2024 Iedereen kan meedoen-maand 2024
25-03-2024 Nieuw seizoen, nieuwe tentoonstelling Museum Jan Lont
25-03-2024 Dames Tonegido 1 kampioen
25-03-2024 Scouting Jambowa Bolsward adopteert Marinemonument
25-03-2024 Programma en uitslagen z.v.v. Succes
24-03-2024 Demodansgroep Djèstiek tijdens de Dance2 in Nieuwegein
(advertentie)
Occasions
Toyota Corolla Cross 2.0 High Power Hybrid Team D full options
€ 45.250,-

Toyota Aygo 1.0 VVTi X-Fun
€ 11.750,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zeilen in een bootje - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...