Wielrennen tijdens de Kermis, het OWK (Open Wieringer Kampioenschap)
Uitgegeven op 02-08-2013 om 11:10  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Wielrennen tijdens de Kermis, het OWK, staat voor Open Wieringer Kampioenschap, is op de beide 'Klieven' verreden.

Podium OWK. (foto's Arjan Bakker)De top 3, vlak voordat zij de bloemen ontvangen van Dieuw Koorn, met v.l.n.r. nr.2 Mol, winnaar Lust en nr.3 Kaldenbach.

52 renners & rensters stonden donderdag om 19:15 klaar voor 70 minuten + 5 ronden tijdens het Open Wierings Kampioenschap wielrennen. Wie werd de opvolger van Rudy Vriend, de winnaar van 2012? Hij zelf niet. Vriend stond niet aan het vertrek.
Een sterk deelnemersveld, met veel Elite renners daarbij, maakte er vanuit het vertrek een harde koers van. Mede vanwege het mooie weer & weinig wind lag het tempo hoog. De bekende "achterdeur" stond dan ook wagenwijd open. Meerdere renners & rensters moesten het peloton laten gaan.

Lust wint OWK. De tegenwoordig in Hippo wonende Martijn Lust wint in een sprint-a-deux

Marcel de Koning (Hippolytushoef) toonde in het begin van de koers direct zijn intenties. Hij sprong een aantal keer weg uit het peloton maar kwam niet weg. Meerdere renners deden een poging, maar geen enkel groepje bleef langer dan een halve ronde weg. Het duurder tot half koers tot een serieuze groep wat ruimte kreeg. Tijl v/d Steeg (Winkel), Silvan Buis (Nibbixwoud), Jeroen Kaldenbach (Hoorn) & de Koning kregen een gaatje van 15 seconden. 2 man zagen het gevaar, Robbert-Jan Mol & Martijn Lust, gingen in de achtervolging. Na 3 ronden achtervolgen sloten de 2 aan en kregen we vooraan een kopgroep van 6 man. Het gaatje met het peloton werd max. 20 seconden. Ronde na ronde bleef het verschil even groot maar het peloton, onder aanvoering van HRTC en Olbers & IJlstra, kreeg het gat niet dicht.
In de finale was het Mol die een aantal keer een vlijmscherpe demarrage plaatste op het klimmetje naar Westerklief. 2 keer kon de rest counteren maar in de laatste ronde was het raak. Mol nam een paar meter. Lust zag het gevaar en sloot aan. Samen reden de 2 meter voor meter weg bij de rest, die niet meer bij machte waren het gat te dichten. Een sprint-a-deux moest uitkomst bieden. Mol ging onderaan de klim al aan en dat bleek te vroeg. Lust kwam er vrij makkelijk overheen en won, als niewbakken-inwoner van Hippolytushoef, de 5e editie van het O.W.K. 2013. Mol werd 2e. Kaldenbach won de sprint om de 3e plaats voor Buis, van der Steeg en de moegestreden maar zeer strijdlustige Marcel de Koning. De pelotonspint werd gewonnen door Marco Kaldenbach, voor v/d Kooi, van Beek & van Engelen.
Bij de dames won Anne Kuilboer (Hoorn, voor Silja Visser (Hoorn) & Marjolein Bakker (Berkhout)

Uitslag Open Wierings Kampioenschap 2013 (5e editie)