Nationale Molen- en Gemalendag komt er aan!
Uitgegeven op 22-04-2004 om 17:00  |  link  |  bewaar  |  print

Nationale Molen- en Gemalendag komt er aan!PURMEREND - Voor veel geïnteresseerden in de waterschapswereld vormen gemalen de krenten in de pap. Het is dan ook zeker de moeite waard eens een kijkje te nemen in zo’n gemaal. Op 8 mei a.s. is er weer de mogelijkheid om in het beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een bezichtiging te ondernemen. Op deze dag is het namelijk Nationale Molen- en Gemalendag en zijn er door ons gehele land gemalen en molens geopend om bezoekers te ontvangen.

Welke gemalen van Hollands Noorderkwartier zijn er te bezichtigen?

In het District West openen het Gemaal Meldijk te Uitgeest en Museumgemaal Wilhelmina bij Schermerhorn hun deuren voor het publiek. In voorgaande jaren bleek de toeloop groot dus u doet er goed aan er vroeg bij te zijn.

In District Noord-Oost zijn er eveneens twee gemalen te bezichtigen en wel het Gemaal Grootslag te Andijk en Gemaal Leemans nabij Den Oever. Het laatste gemaal was één van de gemalen die de Wieringermeer droog maalde.

Ook molens zijn te bezichtigen
Zoals blijkt uit de titel van deze dag zijn het niet alleen gemalen die in ons beheergebied te bezichtigen zijn. Ook een aantal molens openen hun deuren voor bezoek. Het betreft hier de molens De Dog te Uitgeest, De Geestmolen in Alkmaar (in het Hoefplan nabij het winkelcentrum aan de Van Ostadelaan), De Viaan nabij Koedijk, Molen Katwoude aan de rand van Volendam, De Grebmolen in Koedijk en De Berkmeermolen in Obdam.

Gemaal Leemans
Na de sluiting van de dijk Medemblik - Den Oever in juli 1929 werd het gemaal Leemans in februari 1930 in bedrijf genomen, tegelijk met gemaal Lely bij Medemblik. Dit om de Wieringermeerpolder droog te leggen, hetgeen op 21 augustus 1930 een feit was. Hier ligt ook de Stonteler Schutsluis tussen de Wieringermeer en de Zuider- of Hofmanshaven. De Wieringermeer is één van de laagst gelegen polders in Nederland (tot 5 meter onder NAP).

Al in 1667 stelde Hendric Stevin een plan op om de toenmalige Zuiderzee droog te leggen. Uiteindelijk werd in 1918 (op basis van een plan van Ir. Cornelis Lely uit 1891) de "Wet tot afsluiting en gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee" aangenomen. Onderdeel hiervan vormden de twee afsluitdijken die Wieringen enerzijds met Ewijcksluis (Korte Afsluitdijk of Amsteldiepdijk) en anderzijds met de Friese kust verbinden. De Amsteldiepdijk werd 31 juli 1924 gesloten en begin 1926 voor het verkeer vrijgegeven. De Afsluitdijk werd op 28 mei 1932 gedicht.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Stratenmakers - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...