Jongeren in Wieringermeer krijgen adviserende politieke stem
Uitgegeven op 07-04-2004 om 09:19  |  link  |  bewaar  |  print

WIERINGERMEER - Er komt een jongerenadviesraad in de Wieringermeer. Ook wordt het contract met 'de jongerenwerkster op proef' Jeanette Fuchs tot het eind van dit jaar verlengd, zo is te lezen in het NoordHollands Dagblad van woensdag 7 april. Fuchs hield afgelopen maandag in de raadszaal een korte presentatie over het plan van aanpak voor de jeugdraad, die de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd van advies mag voorzien.

Volgens de jongerenwerkster is er voldoende draagvlak voor zo'n adviesorgaan. Zij baseert die mening op het succes van het schoolproject Wegwijs, waarbij vijftig leerlingen van de rsg Wiringherlant praktisch kennismaken met de gemeentepolitiek.

Fuchs heeft reeds één aanmelding voor de jongerenadviesraad binnen. In totaal moet dit orgaan uit zes tot twaalf personen gaan bestaan, in leeftijd tussen 14 en 22 jaar en zoveel mogelijk uit de gehele Wieringermeer afkomstig.

De politiek is voorstander van een stem voor de jongeren, maar verbaasde zich maandagavond wel over het feit dat de werving van kandidaten al is gestart voordat de politiek een advies over de komst van dit orgaan heeft gegeven.

Volgens Fuchs had de reeds afgegeven publicatie in het gemeentejournaal 'een organisatorische oorzaak'. ,,Mocht dit een negatief advies worden, dan moet ik als de wiedeweerga naar de voorlichtster om dit tegen te houden.'' Iets wat overigens al praktisch niet meer kon, omdat de advertentie de volgende dag al zou verschijnen.

Er kwam echter een unaniem positief advies, al miste G. Doornbos van de ChristenUnie de rol van de ouders in het verhaal. Zijn betoog over normen en waarden en de opvang van op straat zwervende jongeren, kon echter door de overige fracties niet geplaatst worden in de context van de discussie over een jeugdadviesraad.

De kosten zijn nog niet bekend, maakte wethouder H. van het Kaar duidelijk. De jeugdraad moet een vergaderaccommodatie hebben en er wordt ambtelijke bijstand verwacht, aldus de wethouder. ,,Dus realiseert u zich dat dit een paar centen gaat kosten.'' Volgens T. Groot (CDA) hoeft er géén aparte accommodatie voor de jongerenadviesraad gezocht te worden: ,,Zij vergaderen slechts een aantal keer per jaar! Waarom niet in De Dukdalf of in de raadszaal?'' Van het Kaar komt binnenkort met een voorstel.

De commissie samenlevingzaken adviseerde ook positief over een verlenging van het contract met de jongerenwerkster tot 31 december. Dit kost de gemeente ruim 32.000 euro. Er volgt later een evaluatie.

(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Koffertje van