'Snel knopen doorhakken over gaswinning in Waddenzee'
Uitgegeven op 01-04-2004 om 15:18  |  link  |  bewaar  |  print

DEN HAAG - Het kabinet wil voor de zomer een beslissing nemen over extra gaswinning in de Waddenzee. De meest betrokken ministers vinden dat het hoog tijd wordt dat keuzes worden gemaakt. D66-minister Brinkhorst wilde donderdag niet vooruitlopen op een ja of nee, "maar we zouden geen knip voor de neus waard zijn of we geen leiding tonen".

Het tweede kabinet-Kok is wat de Waddenzee "in onmacht ondergegaan", zei Brinkhorst nog. Eind jaren negentig besloot Paars-II, toen in de Tweede Kamer ook veel weerstand bestond, na het raadplegen van deskundigen tot een stop op gaswinning.

'Robuust'
Brinkhorst noemde gas echter van belang op pad naar meer duurzame energiebronnen. Als gaswinning wordt toegestaan "moet het zorgvuldig gebeuren". VVD-collega Dekker (VROM) liet zich iets meer in de kaart kijken. Na dertig jaar Waddenzeebeleid is al veel bereikt, "maar niet genoeg". Zij pleitte voor een "robuust" beleid, waarbij de Waddenzee niet "op slot mag".

Minister Veerman van Landbouw gaf de kokkelvissers, die met hun voor vogels en schelpdieren schadelijke mechanische werkwijze onder vuur liggen, weinig hoop. In het rapport van de door het kabinet ingestelde adviesgroep-Meijer krijgen zij zeven jaar om om te schakelen.

"Het menselijke medegebruik van de Waddenzee is slechts mogelijk binnen de gestelde kaders", aldus Veerman, die ook de noodzaak van een evenwicht tussen natuur en visserij benadrukte. "We hebben ons vergist in de hoeveelheid voedsel die we voor de vogels moeten reserveren."

De fractie van het CDA in de Tweede Kamer wijst extra gaswinning in de Waddenzee niet meer af. Woordvoerder Atsma is het met de door het kabinet ingestelde adviesgroep-Meijer eens dat gaswinning "met de hand op de kraan" moet worden toegestaan.

Ommezwaai
Het CDA was altijd voorstander van het moratorium of productiestop dat sinds 1999 geldt. Deze ommezwaai betekent dat zich een meerderheid in de Kamer voor gaswinning aftekent. De VVD is en blijft voorstander, D66 staat open voor de discussie.

Atsma wil alleen de voorgestelde strikte voorwaarden iets aanscherpen. Met nieuwe onderzoeksboringen moet "pas op de plaats gemaakt worden" zolang het effect van de hernieuwde winning niet bekend is. De Tweede Kamerfracties van VVD en LPF stellen dat Gaswinning in de Waddenzee kan goed uitpakken voor het natuurgebied. De miljarden euro's die de gaswinning oplevert kunnen worden gebruikt om natuurprojecten en milieuvriendelijke schelpdiervisserij te stimuleren.

VVD-Kamerlid Snijder vindt dat na een goede afweging met "een redelijke geruststelling" plaats is voor economie in de Waddenzee. Gaswinning kan wat haar betreft goed zijn voor de Wadden, omdat plannen op het gebied van natuur en milieu met de opbrengsten ervan kunnen worden betaald. Ook LPF-fractievoorzitter Herben meent dat een deel van de revenuen ten goede moeten komen aan het waddengebied, "bijvoorbeeld voor het bevorderen van duurzame kokkelvisserij".

PvdA en GroenLinks zitten echter niet op de lijn van de groep-Meijer die in een langverwacht advies onder strikte voorwaarden gaswinning wil toestaan. Bij twijfel over mogelijke schade, niet doen, aldus PvdA-woordvoerder Samsom. Ook GroenLinks koestert het voorzorgsbeginsel. De partij spreekt van "politieke pacificatie" over het werk van de groep-Meijer, bestaande uit vertegenwoordigers van de drie grote partijen "zonder specifieke kennis op het terrein van de Waddenzee".

Bovendien dreigt in Samsoms ogen een "onverantwoorde en snelle uitnutting" van de Nederlandse gasvoorraden. "Ik zie niet in hoe gaswinning anders dan als cash cow kan bijdragen aan de Waddenzee." De PvdA'er is het wel eens met het adviesrapport dat de bestuurlijke chaos in het Waddengebied moet worden opgelost en dat investeringen nodig zijn.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Botsauto eind jaren vijftig - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...