Prinses Juliana vanochtend overleden
Uitgegeven op 20-03-2004 om 10:05  |  link  |  bewaar  |  print

Prinses Juliana overledenPALEIS SOESTDIJK - Prinses Juliana is vanmorgen vroeg overleden. Ze is, in het bijzijn van prins Bernhard, koningin Beatrix, prinses Irene en prinses Margriet, om tien voor zes in haar slaap gestorven op Soestdijk. De prinses is 94 jaar geworden.

Prinses Christina landde op Schiphol, kort na het overlijden van haar moeder. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima keren naar alle waarschijnlijkheid dit weekeinde terug van hun wintersportvakantie in Lech.

De artsen hebben laten weten dat de prinses is overleden aan de gevolgen van een longontsteking, gecombineerd met algehele verzwakking van het gestel. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Moeder van ons allen
Premier Balkenende maakte het overlijden om 10 uur officieel bekend op radio en televisie. Hij betuigde zijn medeleven met de koninklijke familie. De premier noemde haar "een moeder van ons allen". Kenmerkend was haar menselijke benadering van het koningsschap. Daarmee heeft ze het hart van vele Nederlanders gewonnen, aldus Balkenende. Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart plaatsheeft, maar gedacht wordt aan woensdag 31 maart. Net als bij de uitvaart van prins Claus zal de plechtigheid een privékarakter dragen.

Prinses Juliana had geheugenproblemen en leefde al 5 jaar in de beslotenheid van paleis Soestdijk. Koningin Beatrix zei vorig jaar in de Kersttoespraak dat de dagen haar moeder erg zwaar vallen. Juliana was van 1948 tot 1980 een erg geliefde koningin. In 1980 maakte Juliana bekend dat "haar krachten afnamen". Ze werd opgevolgd door haar oudste dochter Beatrix.

Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina werd op 30 april 1909 in Den Haag geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. In 1937 trouwde ze met prins Bernhard van Lippe-Biesterveld. Ze kregen samen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Marijke, later Christina genoemd.

Bron: NOS
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Molen Den Oever - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...