Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit?
Uitgegeven op 22-07-2021 om 19:23  |  link  |  bewaar  |  print

Denkt u mee?

HOLLANDS KROON - Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit? Dat legt de gemeente vast in de nieuwe omgevingsvisie. Hierin staat de toekomstvisie voor de fysieke leefomgeving in Hollands Kroon. Dat is de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Denkt u mee? Vanaf 23 augustus kunt u zich inschrijven voor een van de bijeenkomsten in september, oktober en november. Ook kunt u online meedenken via platform denkmee.hollandskroon.nl.

Hollands Kroon is in 2040 een gemeente waar het goed wonen, leven en verblijven is
Om in de toekomst iedereen die in Hollands Kroon wil wonen te huisvesten, zijn er nieuwe huizen nodig. En ook nieuwe banen. Daarnaast moet Hollands Kroon in de toekomst energieneutraal zijn. Om dit voor elkaar te krijgen moeten nu al belangrijke keuzes worden gemaakt. Zodat Hollands Kroon een gemeente blijft waar mensen zich thuis voelen. In de omgevingsvisie komen deze keuzes voor de toekomst te staan. Daarmee bedoelen we: als je je deur uitstapt, hoe de omgeving eruitziet. Bijvoorbeeld: de lucht, bomen, sloten, straten, winkels, huizen, bedrijfspanden, monumenten enzovoorts. De omgevingsvisie speelt ook in op ontwikkelingen. Zoals klimaatverandering, het gebruik van duurzame energie en bevolkingsgroei. Dit alles samen met inwoners, bedrijven en instellingen. De gemeente wil graag dat u meedenkt. Als inwoner, ondernemer of een organisatie in Hollands Kroon. Tenslotte weet u het beste wat u belangrijk vindt voor uw toekomstige leefomgeving en die van uw kinderen en familie.



Wanneer kan ik hierover meepraten en meedenken?
De bijeenkomsten zijn in september, oktober en november. U kunt zich vanaf 23 augustus aanmelden voor deze bijeenkomsten via de website. De data en locaties worden in augustus bekend. Alle input komt in een verslag.

Kan ik online meedenken/mijn mening geven?
Ja, dat kan via denkmee.hollandskroon.nl. Ook dit kan tussen 8 september en 22 november 2021. Online meedenken en uw mening geven kan als u geregistreerd en ingelogd bent op denkmee.hollandskroon.nl.

Het maken van de nieuwe omgevingsvisie gaat in vier stappen:

Stap 1. Het startdocument
Het startdocument is het afgelopen jaar (juni 2020-juni 2021) gemaakt door de ambtelijke organisatie, het college en de gemeenteraad. Hiervoor is zoveel mogelijk objectieve informatie en bestaand beleid verzameld over de opgaven waarvan de gemeente denkt dat ze belangrijk zijn voor de toekomst van Hollands Kroon. En er is een voorzet gedaan hoe je daarmee om kunt gaan. Op basis van al die informatie is uitgekomen op drie belangrijke thema's voor de toekomst van Hollands Kroon, namelijk: vitale kernen, adaptief buitengebied en grootschalige kracht van gemeente en regio.

Stap 2: Hoe ziet Hollands Kroon er in 2040 uit? Denkt u mee?
Bovengenoemde drie thema's worden in onderstaande stappen samen met u uitgewerkt tot een koersdocument. In dit document komen de belangrijkste uitgangspunten voor de nieuwe omgevingsvisie te staan.

Stap 2.1 Meedenken over de drie thema's
In deze stap gaat Hollands Kroon met u in gesprek om te horen hoe u de toekomst van uw leefomgeving ziet, op basis van de drie thema's. Tijdens deze stap gaat het samen met u ook over oplossingen en ideeën voor bijvoorbeeld klimaatverandering, duurzame energie en bevolkingsgroei. Voor deze gesprekken is ruim de tijd.
• Vitale kernen
Hollands Kroon heeft 22 dorpen, elk met hun eigen kwaliteiten en identiteit. Hoe zien de dorpen er in 2040 uit? In alle dorpen wil het bestuur graag dat de kwaliteit van leven goed is en blijft. Wat daarvoor nodig is? Denk aan het bouwen van woningen en het aanbod van winkels, die passen bij het dorp. Maar ook aan bereikbaarheid en hoe de openbare ruimte er uit ziet, zijn gespreksonderwerp. Belangrijk is wat elk dorp bijzonder maakt. Welke kwaliteiten wilt u behouden of verbeteren?
• Adaptief buitengebied
Het buitengebied van Hollands Kroon bestaat uit verschillende landschappen, allemaal met een eigen ontstaansgeschiedenis. Er gaat nog het een en ander veranderen. De agrarische sector staat niet stil en wil graag innoveren. Maar er wordt ook aandacht gevraagd voor de natuur en we moeten we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Als dorpen nog gaan groeien met meer woningen of bedrijven, dan moet dat ook ingepast kunnen worden. Hoe willen we hiermee omgaan en welke veranderingen in de verschillende landschappen komen daarbij kijken.
• Grootschalige kracht van gemeente en regio
Op verschillende thema's werkt de gemeente samen met de buurgemeenten en provincie. Graag wil Hollands Kroon met u in gesprek over een aantal van deze thema's. Welke economische ontwikkelingen zijn nodig om bijvoorbeeld werkgelegenheid in deze regio te behouden (of te creëren)? Denk dan aan de havens en bedrijventerreinen, en in het bijzonder aan Agriport A7. Maar ook aan kansen voor recreatie en toerisme in de gemeente, bijvoorbeeld aan het Amstelmeer, IJsselmeerkust of Waddenzee. Welke kansen zijn er op gebied van duurzaamheid? En hoe ziet mobiliteit en bereikbaarheid er over 20 jaar uit?

Stap 2.2. Een eerste concept koersdocument
Tijdens deze stap wordt een eerste concept van het koersdocument gemaakt, onder andere op basis van uw input. Dit gebeurt tussen november 2021 en januari 2022.

Stap 2.3. Wat vindt u van het concept koersdocument?
U kunt lezen wat met uw input is gedaan en u kunt uw mening geven over dit concept. Wat vindt u goed en wat kan volgens u nog beter? Kunt u zich erin vinden dat bijvoorbeeld het ene belang zwaarder is gewogen dan het andere? Uw mening over het concept is belangrijk. Want zo kan nog een keer gekeken worden of alle informatie, belangen, gezichtspunten en oplossingen op een goede manier zijn meegenomen. Ook deze input wordt opgenomen in een verslag.

Stap 2.4. Uw mening, opmerkingen en feedback uit stap 2.3 worden verwerkt in het koersdocument

Stap 3: We leggen het koersdocument voor aan de gemeenteraad
In deze stap leggen we het koersdocument voor aan de gemeenteraad. Inclusief de verslaglegging van de gesprekken met u en wat we daarmee hebben gedaan. Zo kan de gemeenteraad zien hoe de opbrengst van de gesprekken is gewogen en of dit wel of niet in het koersdocument is meegenomen. Uiteindelijk besluit de gemeenteraad of hij instemt met het koersdocument.

Stap 4: Het koersdocument wordt uitgewerkt in de nieuwe omgevingsvisie
In deze stap gaat de gemeente aan de slag met het schrijven van de nieuwe omgevingsvisie op een manier waarbij het in de praktijk goed bruikbaar is voor inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de gemeente zelf. In deze stap wordt ook een milieueffectrapportage (MER) opgesteld. Dat rapport brengt het effect van plannen op het milieu goed in beeld. Dat helpt bij het nemen van een definitief besluit. Wanneer de omgevingsvisie aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd hangt af van wanneer er een nieuwe coalitie en college is gevormd in 2022.

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op.
(advertentie)
Actueel...
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
16-04-2024 Dodelijk slachtoffer bij ongeval op Afsluitdijk Den Oever
16-04-2024 Thalia Kids naar scouting in voorbereiding musical plus ontmoeting met schrijfsters
16-04-2024 Raadsvergadering vervroegd
15-04-2024 Film (G)een Wieringer Eiland festival 2024
15-04-2024 Asieldier van deze week, kat Blacky
15-04-2024 Nieuwe bus voor Omring
15-04-2024 Oproep aan alle oud leden van voetbalvereniging Succes
15-04-2024 Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2024
15-04-2024 Organisatie kijkt terug op succesvol festival
(advertentie)
Occasions