Smartlappenfestival Wieringen
Uitgegeven op 01-03-2004 om 10:33  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Zondagmiddag 7 maart vindt er een smartlappen en levensliederen festival plaats op het voormalig eiland Wieringen. De organisatie is in handen van het smartlappenkoor op Wieringen. Op Wieringen is twee jaar geleden een kernkoor smartlappen zingen ontstaan, die deze adhoc organisatie op zich neemt. Café “De Harmonie” zal deze zondagmiddag vanaf 15.00 uur het centrum zijn van het Nederlandse lied. Smartlappen en levensliederen kunnen dan uit volle borst worden meegezongen.
Het Nederlandse lied is bij vele mensen een populair genre geworden. De teksten kunnen al meer dan honderd jaar oud zijn en nu nog uit volle borst worden meegezongen. Vier koren zullen zich presenteren op dit festival. Allen met hun eigen begeleiding en aangeleverde teksten voor het publiek zodat het meezingen geen probleem is.

Het koor van Wieringen heeft de organisatie op zich genomen en daarbij
uitgenodigd: Het Waterland meezingkoor uit Monnikendam en omstreken, Het Broekerhavenkoor uit Bovenkarspel en het smartlappenkoor uit het Waarland. Het Wieringerkoor is een kernkoor uit het smartlappenkoor Wieringen die voor de ondersteunende activiteiten zorgt. Het kernkoor heeft een tweejarige ervaring binnen de levenduur van negen jaar dat er serieus gezongen wordt op Wieringen. Het kernkoor Wieringen heeft haar vaste oefenavond op de eerste vrijdag van de maand in Westerland. Bij dit koor is geen spraken van een dirigent maar van een voorzanger die met de muzikanten zorg draagt voor de kwaliteit van het ten gehoren brengen van de liederen. De club heeft 45 leden en groeit nog steeds.

Het Waterlandmeezingkoor uit Monnickendam is in 1999 opgericht met als voorbeeld de Wieringer methode. Gestart werd met het organiseren van meezingavonden, dit was en is groot succes. Op dit moment is er een vast kernkoor die optredens verzorgt. Begeleiding vindt plaats met accordeons, gitaar en drum. Het koor heeft geen dirigent maar in de regio Monnikendam wordt gewerkt met voorzwaaiers die de menigte het juiste tijdstip van beginnen aangeeft. Het koor vermeld in haar jaarverslag dat ze vorig jaar meer dan vijftig
optredens heeft verzorgt.

Rond Bovenkarspel is het Broekerhavenkoor aktief. Deze organisatie heeft zich in 2002 opgericht en heeft nu 105 leden met nog 20 leden op de wachtlijst. Eenmaal per week wordt er gerepeteerd onder leiding van Ati Oud en Martien Tijburg. De groep probeert het repertoire “zuiver” te houden en doet de mededeling geen Engelstalige teksten in hun zangrepertoire op te nemen. De kwaliteit van dit koor wordt in Noord Holland als boven gemiddeld gewaardeerd.

Met de afgelopen eeuwwisseling is in het Waarlandse een smartlappenkoor
opgericht om een antwoordt te hebben op de vele reakties van ook andere dorpsgemeenschappen waar plannen ontstonden om een smartlappenkoor op te richten. Dirigent Nel Pater heeft op de tweewekelijkse oefenavond de leiding over een groep leden die maximaal uit zeventig personen bestaat. Als enigste
deelnemer van het festival bezitten de Waarlanders een vereniging structuur. Bij de andere deelnemende groepen wordt gesproken van een club of groep gelijkgestemde.

De middag in Hippolytushoef zal garant staan voor de betere vertolking van het Nederlandse lied. Het repertoire van de koren bestaat vaak uit de bekende liederen die we van de radio kennen en van de goede melodieën. Het zijn vaak liedjes waarvan de auteurs verbaasd zullen zijn dat na vijftig
of meer jaren hun liedjes nog steeds meegezongen worden.
Voor een goede smartlap zouden we twee stelregels kunnen hanteren: mensen moeten tenminste een regel van het lied uit hun hoofd kennen of ze zouden het moeten kunnen fluiten. Deze laatste stelregel werd gebruik door Johan Straus jr.: als je een lied kan fluiten is het een goede melodie.

De organisatie draagt deze middag op aan de onlangs overleden
initiatiefneemster Anna Vels. Anna Vels was een belangrijke motor achter het smartlappen zingen op Wieringen. Haar naam zal deze middag onvermijdelijk aan het festival gekoppeld zijn. Voor de overige organisatie- leden van het festival is haar enthousiasme een grote stimulans om het festival met steun
van haar familie en vrienden door te laten gaan.

Vertolkers en geïnteresseerde zangers en zangeressen van de Nederlandse smartlap kunnen vanaf 15.00 uur genieten van de levende muziek en de zang in café “De Harmonie” aan het Kerkplein in Hippolytushoef waar de zaal om 14.30 uur geopend is. Voor info kan men contact opnemen met Johan Ligthart 0227-592063 of Thea Rusting 0227-511833.
(advertentie)
Uw warme bakker!
(advertentie)
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Haven Den Oever 1968 - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...