Bij restaurant 't Plein gaat het roer om
Uitgegeven op 26-11-2012 om 13:00  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Met de aanstelling van de nieuwe chef-kok René Van Hoesel gaat er vanaf 1 december een nieuw frisse wind waaien door restaurant 't Plein op 't Hoekje. De huidige formule verdwijnt en 't roer gaat drastisch om. Grootste verandering: de menukaart en de lunchkaart worden kleiner en het accent zal gelegd worden op verse streekproducten die geleverd worden door regionale bedrijven.

Restaurant 't Plein is vanaf 2009 gesitueerd in het hartje van Hippolytushoef. Een op het oog prima locatie. Maar door een aantal oorzaken heeft het restaurant nog niet de doelstelling kunnen halen die het bedrijf vooraf voor ogen had. De nieuwe ambitieuze kok René van Hoesel heeft in samenspraak met eigenaar Jos Kuiper en gastvrouw Leonie Kuiper besloten het over een andere boeg te gooien. Hij legt uit waarom: Een kleinere kaart in combinatie met leveranciers van eigen bodem heeft als voornaamste voordeel dat je bijna elke dag vers kan bestellen, dus altijd een goede kwaliteit kan waarborgen. Met een kleine kaart kun je bovendien makkelijker en beter inspelen op seizoensgebonden producten zoals erwtensoep in de winter en aardbeien en mosselen in de zomer. Ook een kleinere lunchkaart biedt meer mogelijkheden om variatie aan te brengen. Naast de vaste gerechten kun je nu ook regelmatig een broodje van de week presenteren.


René van Hoesel en Leonie Kuiper in de stuurhut

De nieuwe kok is niet alleen content met de vers geleverde producten, hij ziet ook een ander voordeel in de samenwerking met Wieringer bedrijven. Bij de gasten die het restaurant bezoeken kweek je toch een soort goodwill als je producten uit de regio aanbiedt. En we zijn trouwens zelf ook heel gelukkig met het feit dat goed aangeschreven ondernemers van Wieringen mee willen werken om 't Plein te versterken .
De ondernemers waar Van Hoesel op doelt, zijn onder meer Slagerij Piet Ottens (vlees), Han IJpma van de Wieringer vissersboot 244 (verse vis) en Bocado (diverse soorten kaas en delicatessen). Verder komen fruit en groente uit -biologische– groentetuin van eigen bodem.

Vuurdoop
Van Hoesel zelf staat te trappelen om vanaf begin december de scepter te zwaaien in de keuken van 't Plein. De eerste vuurdoop heeft hij al gehad. Dat was toen eigenaar Jos Kuiper hem dit jaar als gastkok benaderde om met moederdag een moederdagmenu te maken. Bij beide partijen verliep deze eerste kennismaking uitstekend. Zo goed zelfs, dat hij zijn baan bij de luchtmacht (zijn onderdeel - bewaker bij de luchtmacht- houdt binnenkort op te bestaan) nu inruilt voor chef kok bij 't Plein.

Ervaring in het koksvak heeft van Hoesel in ruime mate. In 1999 haalde hij zijn koksdiploma. Daarna heeft hij onder meer gewerkt bij Restaurant de Rijd in Nieuwe Niedorp en verschillende Golden Tulip vestigingen. Ook heeft hij veel kennis van wild en gevogelte door zijn gevarieerde werkzaamheden bij wildrestaurant 't Bunkertje. Bij de marine heeft hij in de logistieke dienst heel veel sjieke maaltijden moeten maken voor admiraals en de commandanten.
Hoewel Van Hoesel zijn baan als marinekok daarna opzegde voor een baan bij de luchtmacht bleef koken een grote passie voor hem. Tussen zijn werkzaamheden als bewaker door was hij vaak te vinden in zijn eigen keuken, een horecakeuken en zelfs de keuken van Paleis Noordeinde. Als ambulant lakei van Koningin Beatrix bracht hij in zijn vrije uurtjes namelijk zeer vaak een bezoek aan de Koninklijke keuken of wel het walhalla van de gastronomie. Vele malen heeft hij de bereiding van een een echt Koningsmaal kunnen aanschouwen. Van Hoesel: Het is echt fascinerend om te zien hoe ze daar de producten inkopen, bereiden en uitserveren.

Ingrediënten
Al deze leerzame bagage uit het verleden neemt Van Hoesel graag mee naar zijn nieuwe werkplek. Koken zit gewoon in mijn bloed en het is er al die jaren nooit uit geweest. Ik vind het elke keer weer mooi om creatief bezig te zijn met eten. Daarbij verdiep ik me in de nieuwste trends en probeer het dan eerst thuis zelf uit. En om goed bij te blijven heb ik onlangs weer een cursus voedingsleer en dieetleer afgerond.
Behalve dat Van Hoesel enthousiast is over het nieuw te voeren beleid is, is hij ook erg te spreken over de keuken, de keukenapparatuur en de locatie van het restaurant. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een volwaardig restaurant. Deze keuken schetst het ideale plaatje voor een kok. Alles zit erop en eraan. Verder kan je het qua locatie niet beter treffen. We zitten op een plek waar veel mensen samen komen en hebben ook nog eens een mooi en groot verwarmd terras. In combinatie met de verse producten die we nu tot onze beschikking hebben, kan het niet anders dan dat dit versterkend gaat werken.

De koerswijziging betekent overigens niet dat er aan de huidige prijzen gesleuteld gaat worden. Het restaurant blijft de verse producten voor dezelfde prijzen aanbieden. Daarnaast blijft Leonie Kuiper de taak van gastvrouw van het restaurant op zich nemen. Het restaurant zelf, dat plaats biedt aan zo'n vijftig gasten, zal van binnen wel een kleine ingreep ondergaan. Het interieur zal worden aangepast aan de nieuwe formule van de zaak. Ook is er vanaf 1 december een openingsmenu om kennis te maken met de koerswijziging van 't Plein. Tevens staat het Kerstmenu al op de site van het restaurant.

t Plein is in het hoogseizoen van dinsdag tot zondag geopend vanaf 11.00 uur. De keuken blijft open tot 21.00 uur. Na het hoogseizoen is 't Plein behalve maandag ook op de dinsdag dicht. De overige dagen heeft het restaurant dezelfde openingstijden als in het hoogseizoen.

(advertentie)
Sportcentrum Hippogym: voor wie fit wilt blijven!~
Actueel...
19-04-2024 Foto van het weekend
18-04-2024 Hollands Kroon heeft nu ook een kinderburgemeester
18-04-2024 Kerknieuws
18-04-2024 Bloemendagen Anna Paulowna 20 tot en met 24 april
18-04-2024 Informatieavond mogelijke opvang asielzoekers Wieringerwerf
18-04-2024 Kazemattenmuseum doet mee aan het Verdedigingserfgoed weekend
18-04-2024 Still Be Loved
18-04-2024 Hippo Feesten 2024
18-04-2024 Koningsdag 2024
17-04-2024 Tussen Kunst en Kidz, hét creatieve doe-evenement in de meivakantie
17-04-2024 Stichting TechValley en Rabobank versterken samen de maakindustrie in Noord-Holland
17-04-2024 Brunel Solar Team bezocht Wiringherlant
17-04-2024 Cursistenexpositie in De Keesschuur
17-04-2024 Schildercursus in de Cultuurschuur
17-04-2024 Vragen aan het gemeentebestuur van Hollands Kroon
17-04-2024 Zondag 21 april open dag bij Boel-Skik’92
17-04-2024 Petra zingt op Koningsdag bij café Waddenzee
17-04-2024 28 april lezing in de Cultuurschuur
17-04-2024 Wieringse ook dit jaar met gedicht in Poldertuin
17-04-2024 Rondje om
17-04-2024 Verjaardagsbomen opgefleurd
17-04-2024 Meivakantie in Kasteel Radboud
17-04-2024 Sloepzeilen voor mensen met een beperking op het Amstelmeer
17-04-2024 Extra subsidie beschikbaar voor gratis duurzaamheidsadvies dorpshuizen
17-04-2024 Gemeenteraad te gast in Wieringerwerf, volgende halte is Slootdorp
17-04-2024 LADA komt met politieke vragen n.a.v. ontwikkelingen wonen in De Harmonie
17-04-2024 Dankbetuiging de heer Van der Poel
17-04-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
16-04-2024 Gezocht
16-04-2024 Start sloop Henricus school en judogebouw
(advertentie)
Occasions
Toyota Verso 1.8 VVTi Dynamic
€ 7.445,-