ZeeVers Visnieuws, maand van de kabeljauwUitgegeven op 14-11-2012 om 07:00 |
link |
bewaar |
printDEN OEVER - Nieuws van de ZeeVerse Vismarkt
Beste visliefhebber,
November is de maand van de Kabeljauw. Het seizoen van kabeljauw loopt van april tot
en met december. In de andere maanden heeft Kabeljauw veel kuit
en is mager.
Kabeljauw behoort tot de rondvissen en is familie van de wijting, schelvis en
koolvis. Kabeljauw wordt meestal gestript (= ontdaan van ingewanden)
geleverd en wordt over het algemeen in zijn geheel, als filets of in moten verkocht.
Kabeljauw is een van de meest verkozen vissoorten in Nederland.
De vis is makkelijk te fileren, het vlees is helderwit en het bevat weinig graten.
Je kunt de vis op vele manieren bereiden. Het visvlees van de kabeljauw is stevig
maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw
is fijn en daarom kun je er eindeloos mee combineren. Kabeljauw kan goed worden
gebakken, gegrild, gestoofd of gekookt.. Kabeljauw wordt vaak gebruikt
voor klipvis (gezouten en gedroogde vis), stokvis (gedroogde vis) en zoute vis (vis
in pekel). Het bekendste gerecht van kabeljauw is misschien wel
kibbeling. Deze populaire snack wordt vaak gemaakt van de wangen en de keel van de
vis. Dit zijn de lekkerste delen en zijn delicatessen op zich.
Geniet deze 2 maanden nog even lekker van de Kabeljauw, hierbij een lekker recept!
Filodeegpakketje met Kabeljauw.
Ingrediënten:
4 stukken kabeljauwfilet van 100 gram
1 ½ citroen
6 bosuitjes
6 takjes verse tijm
½ eetlepel chilipoeder
8 vellen (diepvries) filodeeg
2 eetlepels olijfolie
1 rode (punt)paprika, in dunne ringen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel de (bevroren) filets met het sap van een
halve citroen en wrijf ze in met chilipoeder en zout. Laat ze zo
even liggen. Snijd de andere citroen in plakjes en halveer deze. Halveer de
bosuitjes in de lengte. Knip de takjes tijm doormidden. Spreid 4 vellen
filodeeg uit, bestrijk ze dun met olijfolie en leg de andere vellen erop. Verdeel de
paprikaringen over het midden van het deeg en leg de
kabeljauwfilet erop. Verdeel de bosuitjes, plakjes citroen en tijm erover.
Vouw het filodeeg rond de kabeljauw omhoog en vouw ze als pakketjes dicht. Leg de
pakketjes op een ingevette bakplaat en bestrijk
het deeg rondom dun met olijfolie. Bak de pakketjes in de oven in 25-30 minuten
goudbruin en gaar.
Vorige week hebben we helaas veel mensen moeten teleurstellen omdat de garnalen erg
snel uitverkocht waren. Wij adviseren u daarom ook altijd om
garnalen van de te voren bestellen via het bestelformulier ( bestelform.php ). Voor
u de zekerheid dat u niet voor niets komt, voor ons makkelijk om
in te schatten hoeveel we moeten inkopen. U kunt bv alleen garnalen bestellen en
voor de rest nog ter plekke bekijken wat u nog meer wilt hebben.
Dat was het weer voor deze week, vrijdagmiddag vindt u de nieuwste prijslijst weer
op de website!
Hartelijke Groet namens alle medewerkers van de ZeeVerse Vismarkt,
Esmeralda Loos-Dekker,
ZeeVerse Vismarkt Wieringen
info@versevis.nl
www.versevis.nl
Mob 06-12995486
Twitter @Zeevers
www.facebook.nl/ZeeVerseVismarkt