Begroting Hollands Kroon 2013 vastgesteld
Uitgegeven op 26-10-2012 om 06:22  |  link  |  bewaar  |  print

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad van Hollands Kroon heeft de begroting voor 2013 vastgesteld. Er wordt fors bezuinigd. Alleen de jeugdsubsidie voor muziekles wordt ontzien.

De gemeente gaat op veel uitgaven 10% bezuinigen, zo ook op de bibliotheek. Dat scheelt Kopgroep Bibliotheken volgend jaar € 120.000 aan inkomsten. ,,Dat is haalbaar en er hoeven geen bibliotheken te worden gesloten.’’ verzekerde Jan Swaag (VVD). ,,De bezuinigingen worden eerlijk verdeeld,’’ aldus Fijko van der Laan (PvdA), ,,maar we zouden slechte volksvertegenwoordigers zijn, als we niet naar onze inwoners luisteren’’ De fractievoorzitter doelde op de protesten tegen de bezuinigingen op de bibliotheken, die in de komende jaren oploopt tot € 600.000. Volgend jaar wordt met Kopgroep Bibliotheken overlegd hoe de bezuinigingen ingevuld kunnen worden. Elaine Vlaming (CDA) riep op tot meer samenwerking tussen instanties. ,,Dan kunnen we het beschikbare geld zo efficiënt mogelijk inzetten.’’ Zij diende mede namens D66 en coalitiepartners VVD en PvdA een amendement in om de subsidie aan verenigingen die muziekles voor de jeugd organiseren volgend jaar te ontzien. Daarvoor is € 30.000 uitgetrokken. Verenigingen zullen echter maximaal de helft van de dit jaar verstrekte subsidie ontvangen. Voor knelpunten bij andere jeugdopleidingen kan ook een beroep op dit budget worden gedaan.
Oppositiepartijen LADA, Senioren Hollands Kroon, PVL, Groen Links en Progressief Wieringermeer dienden ook een tweetal amendementen in. Die vonden geen genade in de ogen van de coalitie, omdat er volgens Jan Swaag de inkomsten te veel op aannames zijn gebaseerd. ,,Het amendement is gebouwd op drijfzand’’, was de mening van Elaine Vlaming.

Naast de amendementen passeerden nog negen moties de revue. De meest interessante was die van Johan Paul de Groot (ChristenUnie). Hij stelde voor om de modelverordening van de Verenigde Nederlandse Gemeenten met betrekking tot toeristenbelasting in te voeren. Dan wordt het mogelijk om toeristenbelasting aan buitenlandse werknemers in de gemeente te heffen. Omdat de gemeente ook onderzoekt of deze niet Nederlanders via de algemene heffingen kunnen worden belast (het project Kompas), wilde een meerderheid de raad daar niet van weten. De Groot vroeg het college om in november te komen met een tussenrapportage over het project Kompas. Hij vond steun bij onder meer de PvdA. Daarop trok de CU het voorstel voorlopig in in afwachting van deze rapportage. Het kan echter zo maar zo zijn, dat De Groot de motie in december, als de belastingen voor volgend jaar moeten worden vastgesteld, opnieuw indient.

Alle andere punten van de raadagenda zijn in de vergadering niet behandeld, omdat de klok al aardig richting deadline van elf uur tikte. Daarom wordt de vergadering aanstaande dinsdag om 20.00 uur voortgezet.
(advertentie)
(advertentie)
Occasions
Toyota Yaris 1.5 Hybrid Dynamic
€ 13.345,-