Wieringen : Deel geld naar Noordwest 8
Uitgegeven op 27-01-2004 om 17:54  |  link  |  bewaar  |  print

Wieringen - Het college van Wieringen is helemaal niet tegen Noordwest 8. ,,Het verhaal dat wij niet meedoen, klopt niet'', zegt burgemeester Jan Baas. Volgens hem hoeft zijn collega Spekreijse van Wieringermeer, die rondreist om gemeenten voor Noordwest 8 te winnen, geen enkele moeite te doen om Wieringen over de streep te trekken.

Spekreijse zei vorige week tegen de raadscommissie grondgebiedszaken van Niedorp dat Wieringen weliswaar niet deel wilde nemen, maar dat hij verwachte er wel met deze gemeente uit te zullen komen. Spekreijse is bestuurlid voor de Noordkop van Noordwest 8.

Volgens Baas is Noordwest 8 op het gebied van ruimtelijke ordening juist een beter samenwerkingsverband dan het Gewest Kop van Noord-Holland. Noordwest 8 is bedoeld voor heel Noord-Holland Noord. Naar het idee van Baas is het daarom potentieel een invloedrijker orgaan dan het Gewest. De burgemeester meent dat personeel van het Gewest overgeheveld kan worden naar Noordwest 8. ,,We moeten ons eens bezinnen op het Gewest. Dat groeit maar en groeit maar. Er gaat steeds meer geld heen, maar de effectiviteit is nou niet bijzonder. Kijk bijvoorbeeld naar de pogingen om de N9 (Alkmaar-Den Helder) op te waarderen. Dat lukt nog altijd niet. En we kunnen het aan onze burgers gewoon niet uitleggen dat we geld willen uitgeven aan Noordwest 8 als we ook al betalen aan het Gewest. Dat is dubbelop.''

Het college van Wieringen heeft de raad nu voorgesteld om 3200 te korten op de contributie aan het Gewest en om dat geld over te maken aan Noordwest 8. Die 3200 is de bijdrage die Noordwest 8 van Wieringen vraagt om zijn bureau nog een jaar draaiende te kunnen houden. Dit jaar moet de samenwerking van gemeenten en organisaties in Noordwest 8 definitief vorm worden gegeven.

Dan moet ook vast komen te staan hoeveel gemeenten er minimaal aan Noordwest 8 moeten deelnemen. Spekreijse wilde daar vorige week in Niedorp niets over zeggen. ,,Die vraag moet in het komende jaar natuurlijk wel een keer aan de orde komen. Maar ik ga u nu niet vragen om deel te nemen aan Noordwest 8 en dan tegelijkertijd zeggen dat er best een paar gemeenten kunnen afhaken.'' Spekreijse komt begin volgende maand naar Wieringen om ook daar de gemeenteraad voor te lichten over de details van Noordwest 8. Burgemeester Baas: ,,Het is heel goed dat hij komt, maar hij hoeft ons niet te overtuigen.''

Bron: Noord-Hollands dagblad
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Toyota Yaris 1.3 VVTi Luna inclusief afleverkosten
€ 3.995,-

Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zomeravond spektakel - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...