Halloweenmarkt jubileert
Uitgegeven op 20-10-2012 om 00:20  |  link  |  bewaar  |  print

HIPPOLYTUSHOEF - Op vrijdag 26 oktober wordt voor de 25e keer de Halloweenmarkt gehouden in het centrum van Hippolytushoef. In deze jubileumuitgave wordt van 14.00 uur 's middags tot 22.00 uur 's avonds het dorp omgetoverd tot spookstad. Organisator, Ondernemersvereniging Midden-en West Wieringen heeft ook nu weer de hulp in geroepen van zo'n zeventig vrijwilligers en verschillende verenigingen.

Toen de Halloweenmarkt in Hippolytushoef een kwart eeuw geleden voor het eerst gehouden werd , was het een van de eerste in zijn soort in ons koude kikkerlandje. Destijds was het de plaatselijke bloemist Pieter Landman die de Wieringer middenstand en bevolking warm wist te krijgen voor het nog vrij onbekende fenomeen. De bloemist was zelf heel erg enthousiast geraakt toen hij tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in aanraking was gekomen met het Angelsaksische feest. Het in de ''States'' al eeuwenlang ingeburgerde Halloween, moest ook op Wieringen een begrip worden, was zijn redenering. Uiteindelijk kreeg hij de hele middenstand mee en tot op de dag van vandaag heeft niemand daar spijt van.


Foto creacentrum de Vlinder

Vanaf de eerste editie bleek het initiatief een schot in de roos. Niet alleen bij de Wieringer bevolking sloeg het spookachtige karakter van deze markt direct aan, ook van ver buiten deze regio kwamen hordes mensen op de griezelige en gezellige sfeer af. Ondanks dat deze marktformule hierna veelvuldig is gekopieerd in andere dorpen, steden en zelfs attractieparken, komen de mensen iedere laatste vrijdag van oktober nog steeds massaal naar het centrum van Hippolytushoef toe. En dat is zeker een verdienste van de vele vrijwilligers en verenigingen, die elk jaar, veelal kosteloos, meewerken aan de succesvolle markt.

Met de vele vrijwilligers worden ook direct de drijvende krachten achter het succes genoemd. De organisatie kan vanaf de eerste editie rekenen op de steun van ongeveer 60 tot 70 figuranten per jaar. Uitgedost in de meest weerzinwekkende creaties weten ze het iedere keer weer voor elkaar te krijgen dat de bezoeker met samengeknepen billen de Halloweenmarkt verlaat.
De organisatie is blij dat de animo onder de vrijwilligers nog altijd zeer goed te noemen is. Melden de gelegenheids- spoken, heksen, vampiers en weerwolven zich voorheen nog aan via de ouderwetse telefoon of middels een met de hand geschreven brief, tegenwoordig gebeurt dat steeds vaker via sociaal media. Met name via Facebook zijn er de laatste jaren veel nieuwe figuranten bijgekomen.

De eerste Halloweenmarktkriebels beginnen voor een doorgewinterde vrijwilliger al in april. Dan wordt, veelal in samenwerking met feestwinkel de Scharrelboet, de kledingkeuze bepaald waarmee zij de bezoeker de stuipen op het lijf dienen te jagen. Ook het schminken, wat op de Halloweendag zelf gebeurt door zo'n zeven ervaren schminkers, is een feest op zich. Evenals de afterparty bij café de Harmonie. Tot ver in de kleine uurtjes wordt er dan nog breeduit gelachen om de schrik die zij de vele bezoekers dit jaar weer hebben aangedaan.

Ondernemersvereniging Midden- en West Wieringen is niet alleen blij en trots met al die individuele vrijwilligers, ook de vele verenigingen die meewerken aan de markt worden gekoesterd. Dit jaar verlenen onder meer de judovereniging Asahi San, toneelvereniging Succes, de Tuinclub Westerland en buurtvereniging Noordervenne hun medewerking aan deze jubileumuitgave van de Halloweenmarkt. Naast de vele figuranten geven ook de marktkooplui telkens weer goed gehoor aan het griezelige karakter van de markt. Getooid in angstaanjagende creaties bieden ze hun koopwaar aan dat ook nu weer heel divers is.

De Halloweenmarkt is al 25 jaar een succesformule gebleken waar maar mondjesmaat aan gesleuteld wordt. Zoals te doen gebruikelijk zal een bonte stoet van heksen, trollen, weerwolven, zombies en wandelende skeletten ook nu weer de straten van Hippo bevolken. De smalle straatjes in het centrum van Hippolytushoef zijn ook bij uitstek geschikt om het er eens flink te laten spoken. Zo is de befaamde “Spooksteeg” -tussen Bakker Bellis en de Etos in – weer dermate onder handen genomen dat de rillingen bij menigeen over der rug zullen rollen. Voor degenen die niet tegen donkere ruimtes kan en altijd een excuus had om niet door deze beruchte steeg te hoeven, is er nieuws. De steeg is ten opzichte van vorige jaren iets helderder gemaakt. Dus ook deze bangeriken moeten er nu aan geloven.

Naast de altijd druk bezochte Spooksteeg zijn ook ander succesnummers weer in het programma opgenomen. Zo strijken de waarzegster heks Daisy en schilderheks Ina met hun bezemstelen nu ook weer neer in het centrum van Hippo. Ook de griezelige spooktocht wordt weer gehouden rondom het Halloweenterrein. En 't Hoekje wordt weer omgetoverd tot ''Pompoenenplein''. Bovendien is de overheerlijke delicatesse ''afgehakte vingers'' wederom verkrijgbaar op de markt.
Het plein voor de Katholieke kerk is weer het decor van griezelspelletjes voor de kinderen. Dit jaar zijn dat er liefst negen. Als je de namen van van deze spelletjes hoort is het te hopen dat de deelnemers een sterke maag hebben. Want wat te denken van ''vliegenvreter''
''galgenbal'' en ''rollende ogen''?! Gelukkig klinken de namen van deze spelletjes viezer dan dat in werkelijkheid het geval is. Voor de kinderen zijn ze juist erg vermakelijk en als ze alle spelletjes doorlopen hebben, zit er zelfs een kadootje aan vast.

Speciaal voor deze speciale jubileumeditie van de markt is er een optreden van dansgroep Streets. Daarnaast zal de doopsgezinde Kerk in de Vermaningssteeg tijdens de Halloweenmarkt open zijn. Hier is een schildersexpositie te zien van Willy Wigbout-Wortel, die samen met haar man les geeft aan leerlingen van tekenschool Wigbout. Verdere activiteiten in deze kerk zijn een verloting met mooie prijzen en er worden zowel kerstkaarten als ecologische jam verkocht. Ook is creacentrum de Vlinder uit Julianadorp aanwezig op de markt. Hier kunnen de bezoekers meedoen aan de verschillende workshops. Zoals het maken van maskers, Halloweenpoppetjes en vleermuizen.

Hoewel er deze editie weer genoeg genoeg spanning en horror op het menu staat mag een gezellige sfeer natuurlijk ook niet ontbreken. De sfeervol aangeklede marktkramen met dito verlichting, de uitgeholde pompoenen en versierde straten plus etalageruiten zullen deze sfeer zeker accentueren.
(advertentie)
Formido. Haal meer uit je huis.
Actueel...
29-03-2024 Van harte gefeliciteerd
29-03-2024 Foto van het weekend, nu maar eens een schilderij
29-03-2024 Nieuwe spuisluizen bij Den Oever worden zichtbaar
29-03-2024 Opmerkelijk, veel schaatstalenten komen van Wieringen
28-03-2024 Vacature Dunselman vestiging Hippolytushoef
28-03-2024 Groen Links stelt vragen over het brede welvaartskader in Hollands Kroon
28-03-2024 Programma jubileum 100 jaar v.v. Succes
28-03-2024 Een reisgids voor Wieringen
28-03-2024 Berichtje van Dirk uit Den Oever UPDATE
28-03-2024 Kerknieuws
28-03-2024 Dunselman lost landelijk strooizout overschot op met hun nieuwe smaak: Karamel Strooizout
28-03-2024 Vier Pasen in de Speeltuin!
28-03-2024 Gezocht iemand die een boek wil redigeren
28-03-2024 Vrolijk Pasen, column
27-03-2024 Het straten toernooi keert terug naar TC Hippo!
27-03-2024 Een bericht van de Stichting Sportcentrum Wieringen
27-03-2024 Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal
27-03-2024 Zwembad De Venne
27-03-2024 Meer nieuws vindt u op www.hollandskroonnieuws.nl
27-03-2024 Middag over Tweede Wereldoorlog bij Regionaal Archief
27-03-2024 Succesvolle Kom binnen bij bedrijven dag Agro Care!
27-03-2024 Programma en uitslagen v.v. Succes
27-03-2024 Uitslagen Dartclub Wieringen
26-03-2024 IJsselmeer en Markermeer klaar voor de zomer
26-03-2024 Veldtocht Noord-Holland 1799 opgenomen in Historische roman
26-03-2024 Asieldier van deze week, hondje Zoé
26-03-2024 Lezing 7 april 2024 in Nieuwe Niedorp over beïnvloeding en propaganda
26-03-2024 Astrid Prins de beste bij de seizoenopening van Boel-Skik ‘92
26-03-2024 Pasen in Oosterland
26-03-2024 Nieuw in Hippolytushoef: Studio Kelly Sue Wieringen nu met een creatieve koffiecorner
(advertentie)
Occasions
Toyota C-HR 1.8 Hybrid Executive
€ 25.445,-

Te koop Peugeot 107 bouwjaar 2009 5 drs
€ 4.450,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
Zeewier lossen op de haven - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...