Commissie voor winnen gas op Wad
Uitgegeven op 19-01-2004 om 11:43  |  link  |  bewaar  |  print

Waddenzee - De kans is erg groot dat er in de nabije toekomst in de Waddenzee gas wordt gewonnen. De commissie Meijer, die volgende maand een advies uitbrengt aan de regering over het Waddenzeebeleid, koerst daarop af. Dat leiden zowel de Groninger gedeputeerde Henk Bleker als Ultsje Hosper, directeur van It Fryske Gea, af uit gesprekken die ze voerden met de commissie.
Namens een aantal natuurorganisaties heeft Hosper de commissieleden maandag rondgeleid op Ameland om daar naar de door gaswinning veroorzaakte bodemdaling te kijken. De commissie vindt dat boren naar gas zo snel mogelijk moet gebeuren, constateert Hosper. De Friese oud-commissaris van de koningin Loek Hermans is een grote voorstander van gaswinning in de Waddenzee. De gedacht is dat bodemdaling in de Waddenzee wordt gecompenseerd met (natuurlijke) zandafzetting uit de Noordzee. Gaswinning zou in de nabije toekomst moeten gebeuren, omdat zeespiegelrijzing het werk anders kan bemoeilijken.

De commissie toonde zich teleurgesteld over de houding van de natuurorganisaties. Op het punt van gaswinninghad men meer coulance verwacht. Hosper geeft aan dat de commissie zich niet moet verkijken op de bodemdaling op Ameland. De effecten vallen daar mee omdat het dieptepunt in het duingebied ligt. Bij boringen rond Lauwersoog en vooral bij Paesens-Moddergat komt het probleem veel meer in het Waddengebied zelf te liggen. Bodemdaling zou onder andere verkwelderingsplannen in de war schoppen. Het verbaast de directeur van de Waddenvereniging, Hans Revier, niet dat de commissie Meijer deze kant uitgaat: "Die indruk bestond al van het begin af aan, toen de commissie aan het werk ging."

Gedeputeerde Piet Bijman is genuanceerder. De noordelijke provinciebesturen hebben in het gesprek gezegd nog steeds niets voor gaswinning in de Waddenzee voelen. De delegaties van kustgemeenten en Waddeneilanden zien, onder voorwaarden, wel kansen.
(advertentie)
(advertentie)
Slagerij Ottens
Occasions
Citroen C3 1.6 e-HDi Airdream
€ 5.445,-

Toyota Yaris 1.0 Aspiration 5drs
€ 5.345,-

Algemeen nieuws:
Algemeen internetnieuws:
Algemeen wetenschapsnieuws:
Wieringer historie:
M.U.Z. ontspanningslokaal - Klik op de foto voor een grotere versie en meer informatie...